Gabriel Oprea, audiat la DNA în dosarul morții polițistului Gigină: „Nu se grăbea nimeni”

Publicat: 17/10/2016, 13:44
Actualizat: 09/02/2017, 09:32

„Am fost chemat în calitate de suspect. Este o mare tragedie. Eram în timpul serviciului, veneam de la instituție publică și a căzut aici, la câteva sute de metri. Nu se grăbea nimeni. În urma cercetărilor, și mașina mea și mașina de poliție care ne însoțea erau sub 60 km/h. Cer iertare familiei, știu ce înseamnă să ai un deces în familie, am trecut prin așa ceva. Nu veneam de la restaurant, nu veneam de la cârciumă. Eram în timpul serviciului. În acea zi veneam de la mai multe instituții, asta era procedura. Nu era vorba de un orgoliu, cât am fost ministrul Apărării, am mers cu mașina mea, pe benzina mea. Nu mi-a trebuit mașină de la instituție. Când am venit la ministerul de Interne, am vrut să am mașina mea. Mi s-a spus foarte clar că sunt alte reguli la MAI. Acest regulament este din anul 2000, prin care ministrul de Interne, mai mult, ministrul de stat sau vice prim-ministrul are protecție și pază 24 de ore din 24. Nu am folosit 24 din 24”, a declarat luni fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, la ieșirea de la DNA.

Gabriel Oprea a precizat că mașina în care se afla în seara accidentului a oprit după ce polițistul Bogdan Gigină a căzut, dar că un alt polițist, de pe mașina care îi însoțea, „le-a făcut semn să plece”, fostul ministru adăugând că nu și-a dat seama de accident.

„Este o tragedie prin care trebuie să trec cu demnitate. Este foarte greu. Și pentru părinții lui Bogdan, care și-au îngropat copilul…Este un mesaj de unitate, de cât de grea este această meserie de polițist, de jandarm. Eram la muncă, nu aveam viteză și s-a întâmplat această tragedie. S-a oprit mașina, iar polițistul de pe mașină care ne însoțea, care era și nașul lui Gigină, ne-a făcut semn să plecăm. Ulterior a venit Parchetul și… Au insistat (să plece de la locul accidentului -n.r.). Nu mi-am dat seama de accident. Nu am știut de accident. Există un consemn în care aghiotantul a aplicat acel consemn”, a precizat Oprea.

Fostul ministru de Interne a declarat că a aflat de accident după aproximativ un sfert de oră.

Gabriel Oprea s-a prezentat, luni dimineață, la sediul DNA după ce, vineri, președintele Klaus Iohannis a avizat cererea procurorilor de urmărire penală pentru ucidere din culpă, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină. Solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale pentru ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea în dosarul morții lui Bogdan Gigină a ajuns miercuri la Președinție. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

Infracțiunea de ucidere din culpă are legătură cu decesul polițistului Bogdan Gigină, în aceeași cauză Gabriel Oprea fiind deja cercetat pentru abuz în serviciu.

„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliție Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) și un echipaj format dintr-un ofițer și un agent de poliție aflați într-un autoturism de poliție rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa situată în cartierul Cotroceni”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispozițiile legale care reglementează însoțirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoțire cu echipaje de poliție rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliție rutieră (un agent și un ofițer de poliție rutieră), cât și dintr-o motocicletă a poliției rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale”, a explicat DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare