Gabriel Vlase avizat favorabil Comisie parlament propunere director SIE

Publicat: 02/07/2018, 13:47
Actualizat: 26/03/2019, 00:32

Propus de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea funcției de director al SIE, Gabriel Vlase a fost avizat favorabilluni în Comisia de control a SIE. Inițial, audierea trebuia să aibă loc joia trecută, însă a fost amânată pentru data de 2 iulie, de la ora 11.30.

„Sper să treacă de comisie,” a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, întrebat dacă îl va susține pe Vlase pentru conducere SIE.

„Au fost câteva întrebări procedurale, întrebări specifice care au un singur tip de răspuns,” a declarat președintele Comisiei de control al SIE, Mihai Weber, la finalul ședinței. „Domnul Vlase a răspuns corespunzător la aceste întrebări, după care a avut de răspuns la multe întrebări care vizau abilitățile domniei sale, capacitatea de a face față condițiilor de stres, capacitatea de analiză sinteză. Răspunsurile au fost mulțumitoare, drept pentru care domnul Vlase a obținut AVIZ FAVORABIL și propunerea este ca plenul comun al celor două Camere să facă numirea respectivă.”

„Vom avea după instalare foarte multe discuții aplicate, vizavi de situațiile care sunt sau pot apărea și care pot fi îmbunătățite,” a declarat Gabriel Vlase după audieri, mulțumind colegilor pentru avizul favorabil.” El a refuzat să comenteze pozițiile lui Dragnea și Tăriceanu relativ la nominalizarea sa. „Nu am convins pe nimeni. Fiecare s-a convins singur,” a explicat Vlase.

Absolvent al Colegiului Național de Informații al SRI în 2006 și cu un doctorat în științe militare la Academia Națională de Informații, Gabriel Vlase este cunoscut ca apropiat al grupării de oameni de afaceri și politicieni din Bacău care a devalizat RAFO Onești, provocând un prejudiciu de 24 de milioane de lei. Nașul său este CORNELIU IACOBOV, care a ispășit 4 ani și jumătate de închisoare din cei șapte primiți ca pedeapsă pentru delapidare și spălare de bani în Dosarul RAFO. Într-un interviu la ieșirea din pușcărie, Iacobov s-a plâns că a fost victima răfuielii politice a lui Traian Băsescu cu Adrian Năstase și apropiații acestuia și a promis că va apela la toate forurile europene pentru a i se face dreptate, dar nu a concretizat nimic din aceste amenințări.

Traian Băsescu, privindu-l pe Gabriel Vlase

„Băsescu tot cerea public, arestați-l pe Iacobov. Și ALINA BICA, o femeie oportunistă care a înțeles momentul că am pierdut alegerile, i-a făcut pe plac lui Băsescu,” a povestit Iacobov în interviul pentru evz.ro. „Cu toate acestea, eu am fost achitat la toate cele trei capete de acuzare. Deci Alina Bica a pierdut. (…) În apel, am ajuns la celebrul judecător Stan Mustață, condamnat acum la 12 ani închisoare. Era președinte al Curții de Apel 2 București. El a încercat să impună cum să se judece dosarul meu. Și așa, de la achitare, am fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu.”

După gratii, Iacobov a scris cărți și analize economice pentru revista PenitenciaruluiRahova. „Românii trebuie să înțeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor și nu o lume a învinșilor, să înțeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis,” scria el într-o analiză intitulată„Armaghedonul financiar și economic din Comunitatea Europeană”. „Supraviețuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi.”

Gabriel Vlase discută cu Viorel Hrebenciuc

Numele lui Gabriel Vlase a apărut și în Dosarul retrocedărilor ilegale a 40.000 de hectare de din județul Bacău către Paltin Sturdza.”În data de 6 august 2012, Adam Ioan, prin intermediul deputatului de Brașov, Niță Constantin, a organizat o întâlnire la Hotel București, la care au participat Paltin Gheorghe Sturdza și deputatul de Bacău, Vlase Gabriel,” se arată în rechizitoriul procurorilor. „Deputatul Vlase Gabriel oferă garanții celor doi inculpați că, după data de 11 septembrie 2012, problemele cu justiția vor fi finalizate.” Până la urmă, insă, Vlase a fost scos din acest dosar.

Președintele Klaus Iohannis a surprins pe toată lumea pe 14 iunie, când a transmis, printr-o scrisoare adresată președinților celor două Camere ale Parlamentului, propunerea de numire în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a lui Petru-Gabriel Vlase.”Bună treabă, rea tocmeală ! Soluția cu Gabriel Vlase desemnat de Președintele Iohannis pentru șefia SIEa mulțumit pe toată lumea,” a comentat Traian Băsescu pe Facebook.”Soluția rezolvă și cele trei mari dileme ale momentului, adică : o revocare, o suspendare și o condamnare.”

Nominalizarea pare să fi fost o surpriză și pentru președintele PSD Liviu Dragnea. „Ca să citez un clasic în viață: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări,” a comentat Dragnea. „O să o citesc până o înțeleg. Poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă și o să vă comunic.” Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu și-a ascuns surprinderea:”În primul rând, am fost surprins că, dupã un an și jumătate în care poziția asta ar fi trebuit să fie ocupată și nu a fost ocupată, vine această numire în acest moment. Stau și mă întreb care este semnificația. Nu vreau să fac speculații acum, dar niște întrebări fiți convinși cã mi le-am pus. Niște calcule au fost făcute, că prea e picată (numirea – n.r.) așa din senin.”

Petru-Gabriel Vlase este în prezent vicepreședinte al Camerei Deputaților, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Haos în centrul Londrei după ce doi cai militari au scăpat de sub control