GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: ,,România are nevoie de un plan pentru a transforma această criză într-o oportunitate istorică’’

Publicat: 25/08/2020, 14:16
Actualizat: 25/08/2020, 14:49

Sebastian Burduja, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre principalele sectoare care trebuie susținute prin securitate economică, precum și despre pașii prin care poate fi salvată economia.

Într-o economie globală dominată de incertitudine, țările sunt nevoite să caute soluții pentru salvarea locurilor de muncă și a vieților. Conceptul de reziliență nu a fost niciodată mai relevant ca în aceste vremuri.

,,Avem nevoie de cercetare și investiții în oameni și educație’’, a explicat Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Oficialul a declarat că ,,România are nevoie de un plan pentru a transforma această criză într-o oportunitate istorică, de a-și reforma economia, de a o așeza pe un alt fundament bazat pe investiții, pe educație, pe cercetare’’.

,,În primele șase luni ale acestui an, deficitul comercial din România a crescut cu peste un miliard’’

Secretarul de stat a detaliat planul prin care poate fi salvată economia și a definit cei patru ,,piloni’’: ,,ROMÂNIA INOVATOARE, pentru că avem nevoie de cercetare, produse cu valoare adăugată, investiții în oameni și în educație. ROMÂNIA CONECTATĂ – zona de infrastructură – în special, în jurul marilor orașe, principalele motoare economice ale țării. ROMÂNIA VERDE, pentru că este o direcție strategică a Uniunii Europene și trebuie să avem o economie din ce în ce mai curată. Și nu în ultimul rând, cel mai recent concept, ROMÂNIA SIGURĂ, prin care să susținem sectoare strategice precum agricultura, energia, instustria românească, astfel încât – indiferent de crizele pe care le traversăm sau urmează să le traversăm – să avem certitudinea că putem să realizăm la noi acasă necesarul pieței interne și, în același timp, să fim competitivi și pe piețele externe.’’

Sebastian Burduja spune că, în topul realizat de una dintre marile companii de asigurare a riscurilor din lume, România se situează pe locul 38 din peste o sută de țări: ,,Suntem depunctați la controlul corupției, calitatea infrastructurii și dependența relativ ridicată a lanțurilor de aprovizionare. Încă suntem dependenți de câțiva parteneri comerciali și nu producem suficient de mult în țară.’’

,,Avem multă treabă în a susține sectoarele în care putem produce lucruri cu mare valoare adăugată’’

,,Din păcate, în primele șase luni ale acestui an, deficitul comercial din România a crescut cu peste un miliard, este o creștere substanțială. Asta înseamnă că avem multă treabă în a susține acele sectoare economice unde putem să producem lucruri cu o valoare mai mare adăugată’’, a mai explicat oficialul.

Secretarul de stat a declarat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că ,,Suntem, de departe, țara europeană cu cea mai fragmentată suprafață agricolă. Suntem țara cel mai puțin tehnologizată în zona agriculturii, țara care inovează cel mai puțin în zona agriculturii. Deși avem un potențial foarte mare, am rămas foarte mult în urmă în acest sector’’.

,,Banii trebuie cheltuiți cu grijă pentru a putea să ne dezvoltăm’’

,,Suntem dependenți de câțiva parteneri comerciali și nu producem suficient de mult în țară. Avem multă treabă în a susține sectoarele în care putem produce lucruri cu mare valoare adăugată. Sunt programe europene în care nu poți să accesezi banii decât dacă te asociezi pe o suprafață agricolă mai mare.’’, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Oficialul consideră că ,,principalele orașe ale tării trebuie conectate între ele’’ și, totodată, că agricultura și economia sunt două sectoare care trebuie susținute prin securitate economică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York