GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: ,,România are nevoie de un plan pentru a transforma această criză într-o oportunitate istorică’’

Redactor:
Mihaela Ivancica

Sebastian Burduja, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Publice (MFP), a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre principalele sectoare care trebuie susținute prin securitate economică, precum și despre pașii prin care poate fi salvată economia.

Într-o economie globală dominată de incertitudine, țările sunt nevoite să caute soluții pentru salvarea locurilor de muncă și a vieților. Conceptul de reziliență nu a fost niciodată mai relevant ca în aceste vremuri.

,,Avem nevoie de cercetare și investiții în oameni și educație’’, a explicat Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Oficialul a declarat că ,,România are nevoie de un plan pentru a transforma această criză într-o oportunitate istorică, de a-și reforma economia, de a o așeza pe un alt fundament bazat pe investiții, pe educație, pe cercetare’’.

,,În primele șase luni ale acestui an, deficitul comercial din România a crescut cu peste un miliard’’

Secretarul de stat a detaliat planul prin care poate fi salvată economia și a definit cei patru ,,piloni’’: ,,ROMÂNIA INOVATOARE, pentru că avem nevoie de cercetare, produse cu valoare adăugată, investiții în oameni și în educație. ROMÂNIA CONECTATĂ – zona de infrastructură – în special, în jurul marilor orașe, principalele motoare economice ale țării. ROMÂNIA VERDE, pentru că este o direcție strategică a Uniunii Europene și trebuie să avem o economie din ce în ce mai curată. Și nu în ultimul rând, cel mai recent concept, ROMÂNIA SIGURĂ, prin care să susținem sectoare strategice precum agricultura, energia, instustria românească, astfel încât – indiferent de crizele pe care le traversăm sau urmează să le traversăm – să avem certitudinea că putem să realizăm la noi acasă necesarul pieței interne și, în același timp, să fim competitivi și pe piețele externe.’’

Sebastian Burduja spune că, în topul realizat de una dintre marile companii de asigurare a riscurilor din lume, România se situează pe locul 38 din peste o sută de țări: ,,Suntem depunctați la controlul corupției, calitatea infrastructurii și dependența relativ ridicată a lanțurilor de aprovizionare. Încă suntem dependenți de câțiva parteneri comerciali și nu producem suficient de mult în țară.’’

,,Avem multă treabă în a susține sectoarele în care putem produce lucruri cu mare valoare adăugată’’

,,Din păcate, în primele șase luni ale acestui an, deficitul comercial din România a crescut cu peste un miliard, este o creștere substanțială. Asta înseamnă că avem multă treabă în a susține acele sectoare economice unde putem să producem lucruri cu o valoare mai mare adăugată’’, a mai explicat oficialul.

Secretarul de stat a declarat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că ,,Suntem, de departe, țara europeană cu cea mai fragmentată suprafață agricolă. Suntem țara cel mai puțin tehnologizată în zona agriculturii, țara care inovează cel mai puțin în zona agriculturii. Deși avem un potențial foarte mare, am rămas foarte mult în urmă în acest sector’’.

,,Banii trebuie cheltuiți cu grijă pentru a putea să ne dezvoltăm’’

,,Suntem dependenți de câțiva parteneri comerciali și nu producem suficient de mult în țară. Avem multă treabă în a susține sectoarele în care putem produce lucruri cu mare valoare adăugată. Sunt programe europene în care nu poți să accesezi banii decât dacă te asociezi pe o suprafață agricolă mai mare.’’, a mai adăugat Sebastian Burduja.

Oficialul consideră că ,,principalele orașe ale tării trebuie conectate între ele’’ și, totodată, că agricultura și economia sunt două sectoare care trebuie susținute prin securitate economică.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului: A MURIT. Era tânără, frumoasă și talentată
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide