Geoană: Mesajul Parisului privind Schengen poate fi o invitație la compromis pentru Berlin și Haga

Geoană: Mesajul Parisului privind Schengen poate fi o invitație la compromis pentru Berlin și Haga
Publicat: 15/07/2013, 09:28
Actualizat: 01/08/2014, 23:56

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că mesajul premierului francez, Jean-Marc Ayrault, de susținere a aderării în următoarele luni la Schengen a României și Bulgariei cu punctele de frontieră aeriene, poate fi o invitație la compromis pentru capitalele cu rezerve, Berlin, Haga și Helsinki.

„Poate să fie o invitație în principal pentru Berlin și evident și pentru Haga și Helsinki. (…) Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitație la un compromis rezonabil și cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunțate, cu privire la aderarea României și a Bulgariei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Geoană, președintele Comisiei parlamentare comune privind aderarea la Schengen.

El a arătat însă că, deși afirmația premierului francez „este o veste bună”, nu trebuie „proclamată victoria înainte ca ea să se producă”.

„Cred că nu putem să ne pronunțăm înainte de a vedea încheiate alegerile din Germania din 22 septembrie, cu formarea unui nou guvern și Bundestag la Berlin”, a afirmat Geoană.

De asemenea, el a remarcat că premierul francez a vorbit „în premieră” de o aderare etapizată, numai cu frontierele aeriene, fără cele maritime, în condițiile în care aderarea cu punctele de frontieră terestre „reprezintă în continuare un grad de complexitate mai mare, în special din cauza acestui flux potențial de imigrație masivă care vine din Orient pe filiera Turcia-Grecia-Bulgaria”.

„Chiar dacă va fi o intrare etapizată, trebuie să înceteze, să fie spart acest zid de neîncredere, de motive reale și pretexte mai mult sau mai puțin politice la adresa României”, a mai spus Geoană.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Parisul susține acordarea României, „în câteva luni”, a „semnalului” aderării la spațiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.

„Franța a acordat mereu o atenție sporită intenției României, a guvernului român de a adera la spațiul Schengen, însă, după cum știți, apartenența la acest spațiu presupune atât drepturi, cât și obligații. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor și nu așteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franța a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”, a afirmat Ayrault, într-un interviu difuzat sâmbătă de Digi 24, realizat la finalul vizitei oficiale în România a oficialului francez (11-12 iulie).

Întrebat ce înseamnă „măsură imediată”, el a răspuns că „în câteva luni” și își dorește ca acest pas să fie făcut până la sfârșitul anului, deși îi este foarte greu să dea un termen exact având în vedere că decizia aderării la Schengen se ia în unanimitate de către celelelate state.

El a arătat că „România este pregătită” pentru acest prim pas al aderării la Schengen datorită „eforturilor extraordinare făcute” și a adăugat că „românii trebuie să primească un semn din partea Europei”.

Pe de altă parte, el a arătat că „e încă de lucru” pentru cealaltă etapă a aderării și cu punctele de frontieră terestră.

„Sigur că rămân șantierele celorlalte aspecte care trebuie corectate. Fiecare stat membru al spațiului Schengen are drepturi, dar și obligații, cum spuneam mai devreme, cea mai importantă fiind obligația de a asigura securitatea la frontieră, pentru a se putea atinge astfel și obiectivul comun al acestui spațiu, respectiv asigurarea securității colective contra criminalității, corupției. (…) E vorba de garanțiile cu care România și celelalte țări candidate, precum Bulgaria, trebuie să vină în privința asigurării depline a frontierelor contra criminalității, garanții că lupta împotriva corupției va continua cu mai mult aplomb. Toate acestea sunt angajamente asumate de toate statele Schengen, deci e încă de lucru”, a mai spus Ayrault.

Premierul francez a declarat și joi, la întrevederea cu președintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, că Parisul a fost întotdeauna deschis aderării României la spațiul Schengen, menționând că măsurile de combatere a corupției și criminalității vor ajuta acestui obiectiv.

Președintele Traian Băsescu afirma în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru Wiener Zeitung, că se așteaptă ca aderarea României la spațiul Schengen să aibă loc în aprilie 2014, dar țara noastră trebuie să își îndeplinească angajamentele.

„Contez pe aderarea noastră în aprilie 2014”, afirma Băsescu pentru Wiener Zeitung, întrebat când va deveni România membră Schengen.

Decizia privind calendarul de aderare a României și Bulgariei a fost amânată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din luna martie, în urma opoziției Germaniei, Olandei și Finlandei, care au arătat că așteaptă ca Bucureștiul și Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare și Cooperare în domeniul Justiției. Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două țări este așteptat în luna decembrie a acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri