Geoană vrea funcția de comisar european a României pentru PSD

Geoană vrea funcția de comisar european a României pentru PSD
Publicat: 11/05/2013, 17:25
Actualizat: 29/07/2014, 18:09

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat că social-democraților ar trebuie să le revină în 2014 funcția României de comisar european, el adăugând că țara noastră ar trebui să țintească, dincolo de un portofoliu important pentru acesta, și poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

„E un element de normalitate, prim-ministrul este social-democrat și Victor Ponta cred că are o obligație față de familia noastră politică ca în viitoarea Comisie, care este un for politic, să avem din partea unui Guvern condus de un social-democrat un comisar care să facă parte din familia social-democrată”, a afirmat Geoană sâmbătă.

Întrebat dacă au fost discuții în USL în această privință, Geoană a spus că nu intră în discuția internă a USL, care trebuie decisă de liderii partidelor membre, însă a amintit că precedenții comisari europeni ai României au provenit din familiile liberală și populară, iar acum inclusiv liderii Partidului Socialiștilor Europeni se așteaptă ca noul comisar european al României să provină din rândurile PSD.

„Și poate mai puțin important decât culoarea politică, este ce portofoliu va avea. Și unul, apropo de ambiția României, cred că ar trebui să țintim o poziție viitoare de vicepreședinte al Comisiei. România are potențial de negociere și o influență regăsită astfel încât să putem ținti un portofoliu important, dar și o poziție politică pentru viitorul comisar la conducerea Comisiei Europene”, a spus Geoană.

De asemenea, întrebat dacă se va înscrie pentru a candida din partea României la funcția de secretar general al NATO, Geoană a spus că înainte de a se decide cine va candida, trebuie stabilită o decizie oficială a statului român dacă urmărește această funcție, iar în obținerea acesteia nu ajută contradicțiile interne.

El a arătat că, la fel ca și funcția de secretar general al NATO, și cea de secretar general al ONU trebuie să revină în 2015 zonei Europei Centrale și de Est, iar poziții însemnate se vor deschide în următorii doi ani și la nivelul OSCE și Consiliului Europei, iar România trebuie să aibă ambiția să le țintească, chiar dacă nu le va obține pe toate.

„Există un carusel al funcțiilor mari în plan internațional pe care România trebuie să le țintească, nu le putem obține pe toate, fără îndoială, dar a intra în competiție, a fi ambițioși, este un lucru obligatoriu (…) Înainte să vorbim despre cine va candida, să hotărâm dacă vrem să candidam, apoi ce persoană și apoi să tragem împreună, cu toții, pentru acea persoană, persoane, pentru a avea poziții cât mai multe în aceste instituții”, a mai spus senatorul PSD.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat, la finalul lunii aprilie, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este „categoric” un candidat viabil la funcția de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obținerea sprijinului în acest sens.

El a arătat că funcția de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privința contribuției aduse Alianței, iar Geoană se înscrie, deoarece are și un profil european, nu doar în planul NATO.

Senatorul PSD Mircea Geoană declara, în aceeași perioadă, pentru MEDIAFAX că, vizita recentă în Statele Unite ale Americii a pledat ca funcția de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre țările nou aliate la organizație, afirmația sa fiind făcută în contextul informațiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informații privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

De altfel, Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este „un candidat credibil pentru funcția de Secretar general al NATO”.

În presă au apărut și informații referitoare la o candidatură a președintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administrația Prezidențială.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee