Geoană vrea să se ducă cu platforma la Congresul PSD și să candideze la șefia partidului

Geoană vrea să se ducă cu platforma la Congresul PSD și să candideze la șefia partidului
Publicat: 22/01/2015, 07:59
Actualizat: 08/05/2019, 06:12

Exclus din PSD la propunerea lui Victor Ponta și Liviu Dragnea, Mircea Geoană a dezvăluit la Gândul Live că intenționează să participe la Congresului partidului cu o platformă politică prin care să schimbe actuala conducere. Geoană a subliniat că va fi „fizic prezent” la viitorul Congres al partidului, considerând că excluderea sa „este nulă de drept”. Mai mult, el vorbește despre schimbarea denumirii, a siglei și a simbolisticii după ce va prelua puterea în PSD.

Planul B al lui Mircea Geoană este de a înființa o nouă formațiune politică alături de Marian Vanghelie. Despre acesta, senatorul vorbește cel mai puțin, declarând la Gândul Live că proiectul central este de a recuceri PSD.

Cu toate acestea, senatorul susține că a demarat deja discuțiile cu co-președinta PNL, Alina Gorghiu, pentru formarea unei noi majorități în Parlament, care să aibă ca piloni de bază noul PNL și noul PSD.

Oferta lui Geoană pentru liberali este o puternică susținere în Parlament din partea deputaților și senatorilor PSD și PPDD la moțiunea de cenzură în schimbul cooptării social-democraților la guvernare. Mircea Geoană îi atenționează pe liberali că nu va „vota orbește moțiunea de cenzură”, ci doar dacă președintele Klaus Iohannis este dispus să facă o coaliție de tip german între noul PNL și noul PSD.

Geoană: Voi candida la Congresul PSD

„Voi propune partidului un proiect politic pentru România dintr-o perspectivă de stânga autentică. PSD este într-o situație critică.Voi propune o platformă pentru congresul PSD și voi aduna foarte mulți colegi și colege și sunt convins că vom avea câștig de cauză.Vreau să ajungem în Congres, să fiu acolo și fizic și voi candida alături de alți colegi, dar nu este scopul în viață să fiu președinte pe viață la PSD sau la noul PSD.Da, voi fi la Congres”, a declarat în exclusivitate pentru Gândul Live Mircea Geoană.

El a contestat excluderea sa din partid, susținând că Ponta și Dragnea nu pot închide ușile Congresului pentru a nu le permite participarea.

„Nu poți să închizi ușa la 400.000 de membri de partid, Congresul este forul suprem, într-un congres se decide orice”, a susținut Geoană.

Senatorul a spus că președintele Klaus Iohannis, dar și cei din PNL au dat semnale privind necesitatea schimbării actualei majorități guvernamentale.

„Ofer PSD o guvernare solidă alături de PNL până în 2020”, a fost oferta făcută de Geoană pentru membrii de partid, cerând în schimb susținerea sa la Congres. El a precizat că Ponta este răspunzător de pierderea alegerilor prezidențiale și că nu sunt de vină nici „baronii”, nici Ion Iliescu.

Iohannis să accepte o coaliție de tip german

Mircea Geoană a avut un mesaj și pentru cei de la PNL, atrăgându-le atenția că nu se vor putea baza pe sprijinul său dacă nu vor accepta cooptarea PSD la guvernare.

„Moțiunea de cenzură, nu merge nimeni blând, sunt suficienți să avem masă critică, dar eu nu vreau să fiu un nou Gabriel Oprea sau Tăriceanu. Eu nu mă duc cu soluții mediocre, să fiu un petec la sacul mare al PNL, dacă Președintele este dispus să facă o mare coaliție de tip german, eu vă spun că nu este vorba de 30-40-50 de parlamentari, ci o parte importantă a actualei majorități”, și-a prezentat Geoană contribuția la schimbarea Guvernului Ponta.

El a reluat ideea că nu va merge „orbește” pe mâna PNL, ci doar după negocieri pentru viitoarea structură a Guvernului.

„Când condițiile vor fi reunite vom putea declanșa această operațiune, nu mergem orbește în operațiune fără să știm ce punem în loc. Partea cealaltă trebuie să se gândească dacă e o propunere rezonabilă, nici interesul PNL nu este de a avea o majoritate micuță”, a spus la Gândul Live Mircea Geoană.

Geoană se distanțează de Vanghelie

Chiar dacă Mircea Geoană și Marian Vanghelie au părut un tandem, fostul președinte al PSD l-a contrazis pe primarul Sectorului 5, cel care solicitase pesediștilor să vină cu miile în Kiseleff pentru a-l schimba din fruntea partidului pe Victor Ponta.

„Au venit la mine foarte mulți colegi de partid, eu le-am spus PSD nu este Bastilia, Vanghelie propunea să vină oamenii la partid, congresul se cucerește democratic, nu se cucerește cu oameni în stradă”, a fost mesajul lui Geoană.

Acesta i-a transmis lui Vanghelie că trebuie să își schimbe modul de a face politică și să accepte chiar și un cod de conduită politică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri