Globetrotter de Parlament. Cât s-au plimbat în 2014 senatorii și deputații

Publicat: 06/01/2015, 09:54

Pe 6 decembrie 2014, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a plecat în India, alături de alți șapte colegi: Ana Birchall (PSD), Marian Neacșu (PSD), Mate Andras (UDMR), Mugur Cozmanciuc (PNL), Alexandru Nazare (PDL), Cristian Panciu (secretarul general al Camerei) și Adelina Palade (directorul general al Cancelariei). Până pe 11 decembrie, cei opt au cheltuit aproape 140.000 de lei din bugetul statului, asta după ce partea indiană le-a asigurat cazarea pentru cinci din cele șapte zile.

„Am considerat oportun să luăm numai lideri sau vicelideri pentru că este prima vizită oficială și vrem să lăsăm o impresie bună. Este chiar importantă relația cu India. Eu ceea ce fac, fac cu pasiune și sper să rămână ceva în urma noastră, în special în relațiile internaționale. Dacă dă Dumnezeu în privința asta deschidem o piață pe care am pierdut-o, chiar ar fi extraordinar. Deschiderea din partea Indiei este foarte mare pentru România”, și-a motivat Zgonea vizita.

Cât au costat deplasările externe în 2014

În total, în 2014, deputații au cheltuit aproximativ 2,9 milioane de lei (700.000 euro) pentru deplasările externe, potrivit execuției bugetare preliminare, realizată de Ministerul Finanțelor. Potrivit cifrelor postate pe site-ul Camerei însă, până în luna octombrie inclusiv, deputații au profitat de aproximativ 1,8 milioane de lei, bani deja decontați. Prin comparație, în 2013, ei au cheltuit 1,9 milioane, potrivit cifrelor Ministerului Finanțelor.

Pentru anul 2015, același minister nu le-a adus însă vești prea bune. Deputații se vor baza doar pe 2 milioane de lei (500.000 euro) pentru a face deplasări în străinătate, după cum se observă în bugetul Camerei pe 2015.

La Senat, suma destinată acestui capitol este la jumătate, asta și pentru că sunt mult mai puțini beneficiari. Dacă în 2013, senatorii cheltuiau aproximativ 900.000 de lei pentru deplasările externe, în 2014 suma s-a ridicat la un milion de lei, același cuantum fiind prognozat și pentru 2015.

Potrivit cifrelor postate pe site-ul Camerei Deputaților, cei mai mulți bani s-au dus pentru deplasările externe unde Parlamentul României contribuie cu delegații permanente. Aproape 900.000 de lei, în timp ce pentru întâlnirile bilaterale internaționale s-au cheltuit aproape 500.000 de lei, iar pentru relațiile cu instituțiile europene puțin peste 217.000 de lei. Pentru relațiile cu alte instituții europene s-au decontat cei mai puțini bani, doar 170.000 de lei.

Și dacă în august deputații nu s-au dat în vânt după delegații în străinătate, în iulie, o lună de vacanță, ei au cheltuit cea mai mare sumă la acest capitol, când au fost în Franța, Canada, SUA, Azerbaijan, Rusia, Austria, Italia, Germania, Irlanda și chiar Rwanda: peste 280.000 de lei.

CLICK PENTRU A MĂRI

Deplasările șefilor celor două Camere

„Plimbărețul Parlamentului” ar putea fi numit chiar Valeriu Zgonea care, potrivit informațiilor de pe site-ul Camerei Deputaților, a avut minimum șase delegații oficiale.

Astfel, șeful deputaților a vizitat, până în octombrie 2014, Republica Moldova, Turcia, Irlanda, Suedia, Germania, Finlanda și, în decembrie, India.
Dintre acestea, cea mai costisitoare este, de departe, delegația de o săptămână în India, care a costat aproximativ 135.000 lei. Cea mai ieftină însă a fost cea în Republica Moldova.

Acuzat că face plimbări pe bani publici, după ce a anunțat vizita în India, Valeriu Zgonea însă a ținut să precizeze că nu este vorba despre o „călătorie turistică”.
„Regret că vizita unei delegații parlamentare române din care fac parte deputați atât de la putere cât și de la opoziție a fost prezentată drept o călătorie turistică pe bani publici. Îmi cer scuze diplomaților indieni și români care au contribuit în mod exemplar la realizarea acestui deziderat politico-diplomatic pentru felul în care munca lor depusă timp de doi ani a fost prezentată publicului larg, conștient fiind de faptul că nu este simplu să faci diligențe diplomatice în raport cu una dintre marile puteri ale lumii. Este prima vizită din istoria post decembristă la acest nivel și asigur cetățenii că agenda noastră are în vedere obiective politice și economice în relația bilaterală cu India și nicidecum nu este o vacanță”, a precizat președintele deputaților.

La Senat însă, unde informațiile sunt actualizate doar până în septembrie, președintele forului superior, Călin Popescu Tăriceanu, apare cu doar două deplasări, una în Republica Moldova, 3.248 de lei, și una în Franța, 8.010 lei, banii acoperind diurna, cazarea și transportul.

CLICK PENTRU A MĂRI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York