Gorghiu, despre invitația lui Oprea la discuții despre Codul Fiscal: „Deschiderea la dialog este un semnal foarte bun”

Gorghiu, despre invitația lui Oprea la discuții despre Codul Fiscal: Deschiderea la dialog este un semnal foarte bun
Publicat: 06/08/2015, 15:24
Actualizat: 06/08/2015, 15:33

PNL și UNPR sunt de acord să aibă o rundă de discuții înainte ca în Parlament să fie dezbătută și votată cererea de reexaminare a Codului Fiscal, deputații și senatorii fiind convocați în sesiune extraordinară în perioada 24 – 26 august.

Liberalii au lansat o invitație oficială către celelalte partide parlamentare pentru data de 17 august, iar vicepremierul Oprea a anunțat astăzi că va invita celelalte partide la discuții pe marginea prevederilor noului Cod Fiscal.

„Am văzut astăzi încă o poziție favorabilă dialogului între partidele politice, venită din partea UNPR, partid din coaliția de guvernare. Deschiderea la dialog este un semnal foarte bun, o premisă pentru proiecte care vor avea o viață mai lungă decât mandatul unei guvernări. Mă bucur să văd că sunt și alte partide care pun rațiunea și prudența înaintea entuziasmului, când este vorba despre proiecte majore pentru țară.PNL a invitat partidele politice la consultări pe șase teme importante pentru viitorul României iar săptămâna aceasta am propus ca în data de 17 august să aibă loc discuțiile pe tema macrostabilității economice, inculsiv a Codului Fiscal”, a scris pe Facebook, Alina Gorghiu.

Conducerea PNL a decis luni să mandateze o echipă de negociere, condusă de premierul din umbră, Cătălin Predoiu, care să stea la masa discuțiilor cu celelalte partide pentru a discuta despre noul Cod Fiscal. La sfârșitul lunii, în Parlament, partidele vor decide soarta noului Cod Fiscal, după ce președintele Klaus Iohannis a trimis legea la reexaminare.

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a spus că liberalii propun reducerea TVA în trepte, astfel de la 1 ianuarie cota TVA ar urma să fie redusă la 21% și nu la 19%, așa cum a fost votată în Parlament în luna iunie. De precizat este faptul, că în iunie, PNL a fost cel care a propus reducerea TVA la 19%, varianta Guvernului fiind de 20%.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că susține varianta reducerii TVA în trepte. Mesajul său a venit la scurt timp după propunerea avansată în spațiul public de Vasile Blaga.

Noul lider PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului de finanțe să aibă o discuție cu reprezentanții BNR pentru a-i convinge pe aceștia că aplicarea noului Cod Fiscal nu va afecta macrostabilitatea economică.

Toate discuțiile au pornit de la critica adusă noului Cod Fiscal de guvernatorul BNR, care a spus că prevederile noului Cod Fiscal sunt „inaplicabile”.

Președintele Klaus Iohannis a trimis la reexaminare noul Cod Fiscal, votat în unanimitate în Parlament, susținând că aplicarea acestuia nu este una sustenabilă.

Premierul Victor Ponta, plecat în vacanță în Miami, a postat mai multe mesaje pe contul personal de Facebook, în care le-a reamintit celor de la PNL că noul Cod Fiscal nu trebuie tratat politic, ci economic. Ponta a prezentat mai multe date oficiale, în care arată că încasările la buget au depășit așteptările și că economia poate susține acest plan de relaxare fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase