Grindeanu, după demitere: La OUG 13 am vrut să plec, dar nu m-au lăsat

Grindeanu, după demitere: La OUG 13 am vrut să plec, dar nu m-au lăsat
Publicat: 21/06/2017, 18:22

„Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greșeală, iar PSD să numeacă viitorul premier. Important este să ieșim din acest blocaj și să transmitem investitorilor și cancelariilor din lumea întreagă faptul că România rămâne un mediu stabil și predibctibil. PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD, care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-și dea jos propriul guvern, pentru că așa vrea un singur om. Sper ca în șase luni să nu ajungem într-o situație similară. (…) Eu am făcut ceea ce am crezut și cred în continuare că e cel mai bine. A ales calea cea mai grea: să nu accept funcții, compromisuri, să nu accept înțelegeri oculte, să nu mă rog de nimeni. O să-mi fac datoria până la capăt. Am această datorie față de țara noastră”, a transmis Sorin Grindeanu în prima declarație de presă de la demiterea sa.

Acesta a subliniat din nou că speră ca PSD să rămână în postura de a păstra guvernarea și de a numi viitorul premier, dar și că el rămâne în PSD, formațiune în care activează de 21 de ani, pentru că nu-și schimbă partidul „așa cum au făcut unii”.

În discuție a fost adus din nou momentul OUG 13, iar Sorin Grindeanu a lăsat să se înțeleagă că sunt și alte lucruri care ar trebui spuse și care încă nu s-au aflat, dar că astăzi nu intră în detalii, precizând că, după controversata ordonanță, a vrut să-și dea demisia, dar colegii de la partid l-au rugat să rămână, singurul motiv pentru care a rămas prim ministru fiind acela că a crezut că are în Liviu Dragnea nu prieten.

„Am mai răspuns spunând că în mod sigur aș fi dat ordonanța 14. Până să se ajungă acolo, probabil că puteau fi făcute alte lucruri. După cum am spus, am crezut că am de partea mea un prieten care mă va ajuta. Eu am venit de la Timișoara, din postura de președinte de Consiliu Județean, nu am ridicat două degete să spun că vreau să fiu prim ministru, am fost chemat. Primul meu răspuns a fost ‘Nu’, pentru că aveam foarte multe de făcut la județ. Am cedat acestor rugăminți ale colegilor mei, din dorința de a nu se pierde acele milioane de voturi pe care PSD le-a primit în alegeri.

De asemenea, am înțeles că, după ordonanță, deși mai sunt câteva etape importante de detaliat până atunci, am venit și am spus multor colegi din partid că eu vreau să renunț, că nu cred că mai e normal să rămân. Și cu rugăminți ale aceluiași CEx, în unanimitate, a fost atunci și o conferință de presă, am înțeles că e de datoria mea să rămân”, a explicat Grindeanu situația.
Despre organizarea CEx atât de rapid, chiar în acest sfârșit de săptămână, premierul e de părere că decizia e una bună, măcar pentru ca cei cărora li s-au promis funcții de miniștri și prim miniștri să vadă adevărul, dar și pentru ca totul să fie votat la vedere, inclusiv noile propuneri pentru formarea viitorului Cabinet.
„Eu îmi doresc să fie de la PSD viitorul guvern, dar asta rămâne de văzut. În al doilea rând, mi-aș dori de la relația Liviu Dragnea și, eu știu vreo cinci care sunt ‘to be elected’, mi-aș dori să nu existe agende ascunse și scopuri ascunse. Pentru că eu am avut această senzație în ultima luna, de fapt mi s-a și spus: „Tu chiar nu știai că e un guvern de sacrificiu?”. Nu. Eu chiar mi-am făcut treaba, miniștrii și-au făcut treaba, dovadă rezultatele economice. Până când domnul Dragnea nu va înțelege că primul ministru este al României, dat, sigur, de o majoritate, dar este premierul României. (…) Sfatul meu pentru viitorul premier? Să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea”, a mai spus Grindeanu.
Referitor la discuția pe care a avut-o cu Liviu Dragnea înaintea votului pentru moțiune, premierul nu a dorit să adauge foarte multe, arătând că fiecare și-a păstrat punctul de vedere, că nu a vrut să dea înapoi și nici să facă niciun fel de înțelegere cu șeful PSD.
După aflarea rezultatului votului, Grindeanu l-a anunțat prin SMS și pe președintele Klaus Iohannis de decizia luată în Parlament, după care a urmat și o scurtă conversație telefonică despre care prim ministrul nu a vrut să ofere detalii suplimentare.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a trecut de parlament cu 241 de voturi „pentru”, premierul fiind demis. Luni, partidele parlamentare vor fi convocate la Cotroceni, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis, acesta fiind plecat din țară într-o vizită de lucru în Germania.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului