Grindeanu: În niciun caz alianța cu PNL nu a fost făcută de drag. Trebuia să punem capăt crize politice

Grindeanu: În niciun caz alianța cu PNL nu a fost făcută de drag. Trebuia să punem capăt crize politice
Sorin Grindeanu / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 03/12/2021, 19:05

Vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat la Digi24, că alianța dintre PSD și PNL a fost făcută pentru a putea depăși criza politică generată de „guvernarea dezastruoasă” a fostei coaliții PNL-USR-UDMR. De asemenea, el îi transmite lui Florin Cîțu că și PSD va fi foarte atentă să nu se depășească „linia  roșie” stabilită în programul de guvernare.

„Credeți că noi am făcut de drag această alianță cu PNL? În niciun caz. PSD a câștigat alegerile din decembrie 2020, a fost pe primul loc. S-a făcut forțat o coaliție formată din trei partide plus grupul minorităților, care a ținut opt luni, guvernarea a fost dezastruoasă și s-a ajuns în impas politic, pe lângă criza din economică și criza din sănătate. Criza politică a durat aproape trei luni. Trebuia să punem capăt acestei crize politice”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul a afirmat că celor de la PSD nu le-a fost deloc ușor să accepte o alianță cu PNL, mizând ai mult pe alegerile anticipate, despre care președintele Klaus Iohannis nu era de acord.

„Nu a fost simplu. PSD vorbește din perspectiva câștigătorului alegerilor. Am făcut sondări destul de largi în rândul membrilor PSD, decizia nu era chiar favorabilă intrării la guvernare. Ar fi vrut alegeri anticipate, ceea ce era o soluție corectă, doar că nu depindea doar de noi”, a adăugat el.

El a afirmat că „e normal” ca între cele două partide să existe divergențe și în programul de guvernare „care nu satisface 100% nici PSD, nici PNL”.

Întrebat dacă există „liniii roșii” în ceea ce privește colaborarea cu PNL, Grindeanu a răspuns: „Documentul după care ne ghidăm e programul de guvernare. Nu ne ducem acuma să ne căsătorim și să rămânem forever, că nu merge așa. Am ajuns la o formă a programului de guvernare acceptată în Parlament a programului de guvernare, care nu satisface 100% nici PSD, nici PNL, pentru că vorbim de partide cu doctrine diferite. . Programul de guvernare este ghidul la care trebuie să ne uităm cu toții. Dacă se trece de programul de guvernare, aia e o linie roșie”, a spus Grindeanu.

„Nu am motive să am semne de întrebare că lucrurile nu merg bine, dar vă spune că noi suntem atenți să nu se depășească vreo limită”, a adăugat el.

Președintele PNL, Florin Cîțu a declarat că dacă implementarea reformelor va fi afectară de actuala coaliție de guvernare va avea o discuție în cadrul partidului pentru a vedea dacă PNL va ieși de la guvernare sau nu.

Eu voi fi primul care atunci când implementarea reformelor va fi afectată de această guvernare voi merge în PNL și vom avea o discuție si vom vedea dacă este cazul să mergem mai departe sau nu. Nu punem în pericol ce am început”, a subliniat Cîțu.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult