VIDEO – Ședință de Guvern: Ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil și creşterea numărului şcolilor incluse în programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, pe ordinea de zi

VIDEO - Ședință de Guvern: Ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil și creşterea numărului şcolilor incluse în programul-pilot de acordare a unui suport alimentar, pe ordinea de zi
Nicolae Ciucă / Sursa foto: Facebook
Publicat: 28/10/2022, 08:47
Actualizat: 28/10/2022, 11:58

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de vineri se află, între altele, aprobarea unei ordonanțe privind majorarea de la 350 la 450 a numărului unităţilor de învăţământ preuniversitar care vor beneficia de programul-pilot de acordare a unui suport alimentar.


Potrivit Executivului, proiectul de ordonanţă de urgenţă modifică OUG 105/2022 în sensul creşterii numărului de elevi care să beneficieze de programul-pilot de acordare a unui suport alimentar prin majorarea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar de la 350 la 450.

Guvernul mai discută un proiect de lege prin care se aprobă încetarea valabilităţii, prin denunţare, a Convenţiei referitoare la înfiinţarea Centrului internaţional de informare ştiinţifică şi tehnică, semnată la 27 februarie 1969 la Moscova.

Executivul are pe ordinea de zi și un proiect care prevede desemnarea Autorităţii de Supraveghere Financiară ca autoritate competentă pentru a exercita atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor, distribuitorilor de produs paneuropean de pensii personale (PEPP), precum şi o ordonanţă de urgenţă de modificare a Statutului poliţistului.

Pe agenda şedinţei de Guvern mai figurează o ordonanţă de urgenţă care modifică acte normative privind regimul străinilor în România, în sensul reglementării condiţiilor în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă, la acelaşi angajator sau la alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, scrie Agerpres.

Un alt proiect de ordonanţă aflat pe ordinea de zi modifică unele acte normative din domeniul pensiilor private, în sensul prevederii posibilităţii alocării activelor fondurilor de pensii Pilon II şi Pilon III în investiţii private de capital (private equity) sub forma acţiunilor la societăţi din România, din state ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European sau sub forma titlurilor de participare la fondurile de investiţii private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparţinând Spaţiului Economic European, în procent de până la 1% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor

Aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene se află, de asemenea, în discuţia Guvernului. Actul normativ prevede procedura de calcul şi transfer către sistemul de pensii al UE al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în România, procedura de calcul în cazul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul pensiilor militare de stat, procedura de transfer către sistemul de pensii din România al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcţionarilor UE dobândite în sistemul de pensii al UE, precum şi procedura de contestare a calculului valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer ale funcţionarilor UE dobândite în România.

Guvernul mai are pe ordinea de zi şi o ordonanţă potrivit căreia cheltuielile pentru investiţiile necesare fondului locativ de protocol şi bunuri mobile, care în prezent sunt asigurate din fondurile RA-APPS, să fie date de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Un alt act normativ pe agenda Executivului modifică HG nr. 667/2022 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina, fiind prevăzut, printre altele, că, prin excepţie, pentru alimentările efectuate în trimestrul IV, respectiv în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2022, cererea de compensare a creşterii preţului la combustibil se depune în intervalul 15 – 30 noiembrie 2022.

Executivul mai are pe ordinea de zi şi aprobarea sau rectificarea bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 ale mai multor instituţii: Regia Autonomă „Rasirom”, aflată sub autoritatea Serviciului Român de Informaţii; Regia autonomă „Imprimeria Băncii Naţionale a României”, aflată în subordinea Băncii Naţionale a României; Compania Naţională Romarm, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei; Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” – S.A. Constanţa; Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” – S.A.; Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” – S.A, aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi Societatea Complexul Energetic Oltenia, aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, şi Administraţia Naţională „Apele Române”, aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată