LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 247. Soldații ucraineni intensifică luptele pentru eliberarea Hersonului și avansează în Lugansk / SUA vor trimite suplimentar 275 milioane de dolari Ucrainei

LIVE | Războiul din Ucraina, ziua 247. Soldații ucraineni intensifică luptele pentru eliberarea Hersonului și avansează în Lugansk / SUA vor trimite suplimentar 275 milioane de dolari Ucrainei
Sursa: AP / Mediafax Foto
Publicat: 28/10/2022, 14:00
Actualizat: 28/10/2022, 14:52

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a raportat pe 28 octombrie că, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a ucis 44 de soldați ruși pe frontul de sud și au distrus mai multe aeronave Su-25, un elicopter Ka-52, două obuziere și trei vehicule blindate. De asemenea, în Beryslav, Herson, rușii au pierdut două depozite de arme.

UPDATE 15:00 – Războiul din Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Rusia, spune președintele Germaniei

Invazia rusă în Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei „case comune europene”, a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strânse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare de epocă.

„Când ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi”, a spus Steinmeier. „Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte”, a afirmat preşedintele german.

„Şi pe noi în Germania ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, prin îngrijorările privind extinderea războiului într-un foc mistuitor în Europa”, a mai spus el.

UPDATE 14:00 – Lovitură de teatru la Kremlin! Fina lui Putin a fugit din Rusia

Ksenia Sobceak, fina lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia, deoarece se temea că va fi arestată.

Potrivit presei internaționale, Ksenia Sobceak ar fi fugit în Lituania, după ce a devenit suspectă într-un caz de corupție.

(Citește mai multe detalii aici…)

Foto: Captură YouTube.com

UPDATE 12:00 – Lupte grele în jurul orașului Bakhmut din estul Ucrainei

Ucrainenii și rușii duc lupte grele în preajma orașului Bakhmut din estul Ucrainei. Localitatea este controlată de ucraineni și are o valoare importantă din punct de vedere strategic și simbolistic.

Militarii ruși bombardează intens orașul din estul Ucrainei și se apropie treptat de periferiile localității.

Orașul a rămas în mâinile ucrainenilor în timpul războiului, în pofida obiectivului Moscovei de a captura întreaga regiune Donbas de la granița cu Rusia. Asaltul din jurul Bakhmut demonstrează dorința lui Vladimir Putin de a obține câștiguri vizibile după săptămâni de eșecuri clare în Ucraina, potrivit Sky News, citat Mediafax.

Rusia lovește Bakhmut cu rachete de mai bine de cinci luni. Asaltul a fost accelerat după ce rușii i-au forțat pe ucraineni să se retragă din Luhansk în iulie.

UPDATE 10:00 – Bombardamentele ruse nu ne vor frânge, spune președintele Zelenski, în timp ce stă lângă epava unei drone

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, stând afară, în întuneric, lângă epava unei drone doborâte, că numeroasele atacuri ruse asupra centralelor electrice nu vor frânge spiritul ucrainenilor, informează Reuters.

Renunţând la cadrul său obişnuit de interior, Zelenski a spus în mesajul său video zilnic că în ultimele două zile Kievul a doborât 23 de drone.

În ultimele două săptămâni, Rusia a lansat zeci de rachete şi vehicule aeriene fără pilot asupra reţelei ucrainene de producţie a energiei electrice, cauzând daune majore şi întreruperi de curent.

„Bombardamentele nu ne vor frânge: să auzi imnul inamicului pe pământul nostru este mai înfricoşător decât (să auzi) rachetele inamicului pe cerul nostru. Nu ne este frică de întuneric”, a declarat Zelenski, citat de Agerpres.

UPDATE 7:30. AP: SUA vor trimite suplimentar 275 milioane de dolari Ucrainei

Pentagonul trimite Ucrainei un nou pachet de arme și alte ajutoare în valoare de 275 milioane de dolari, au declarat oficiali americani care au discutat cu Associated Press. Pe de altă parte, nu există noi modele de armament în pachetul american, care este de așteptat să fie anunțat pe 28 octombrie.

Zelenski: Rușii au lansat peste 4.500 de lovituri cu rachete asupra Ucrainei din februarie

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său de seară din 27 octombrie că rușii au lansat peste 30 de drone în ultimele două zile, iar armata ucraineană a doborât 23 dintre ele. Forțele ucrainene au doborât, totodată, racheta aeriană ghidată Kh-59 a Rusiei, două elicoptere de atac Ka-52 și un avion de vânătoare Su-25.

Andriy Derkach, acuzat de trădare, arestat în lipsă

Un deputat pro-Kremlin, acuzat de trădare și corupție, a fost arestat în lipsă de Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei.

Ucrainenii avansează încet, dar sigur, în Lugansk

Guvernatorul Luganskului, Serhii Haidai, a raportat pe 27 octombrie că armata ucraineană continuă să avanseze în direcția Svatove-Kreminna și, totodată, a respins toate atacurile armatei ruse din Bilohorodka. Haidai a adăugat că soldații ucraineni înaintează greu din cauza vremii.

Premieră: Ucraina importă energie din UE

Compania Energetică a Ucrainei a importat energie electrică cu o capacitate de 1 megawatt din Slovacia în regim de testare. Începând cu 10 octombrie 2022, rușii au lansat peste 300 de lovituri asupra centralelor electrice din Ucraina și au distrus circa o treime din capacitatea de producere a energiei a țării.

În acest context, sute de mii de case au rămas fără energie electrică.

SUA iau măsuri pentru ca armele americane din Ucraina să nu ajungă la ruși

Departamentul de Stat al SUA face eforturi pentru a nu permite ca armele trimise ucrainenilor să ajungă la ruși.

Ucraina s-a angajat în mod corespunzător să protejeze și să contabilizeze echipamentele de apărare transferate, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Zelenski: Vom intensifica luptele în Herson

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, joi, că armata ucraineană va intensifica operațiunile de eliberare a Hersonului, unul din teritoriile anexate recent în mod unilateral de Rusia.

Un oficial ucrainean a spus că, în curând, vor avea loc „cele mai grele bătălii”, pentru Herson și armata rusă nu va rezista în fața celei ucraiene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA dă lovitura totală în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...