Guvernul are încasări sub prognoză. Motivele lui Ponta: Noul regulament bancar, ANAF și insolvența

Guvernul are încasări sub prognoză. Motivele lui Ponta: Noul regulament bancar, ANAF și insolvența
Publicat: 05/10/2013, 15:51
Actualizat: 29/03/2019, 15:58

Încasările din acest an sunt mai mici decât cele prognozate din cauza fondurilor neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reorganizării ANAF și a firmelor care au intrat în insolvență pentru a nu-și plăti taxele, a afirmat premierul Victor Ponta.

„Noi nu avem în 2013 încasări mai mici decât în 2012, sunt mai mici decât cele prognozate”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că un motiv pentru nivelul mai redus al încasărilor este faptul că Guvernul „va încasa zero” din sistemul bancar ca urmare a schimbării regulamentelor privind provizioanele în condițiile în care prognoza pentru luna septembrie se baza pe încasarea a un miliard lei ca impozit pe profit doar de la Banca Națională, la care se adaugau sume atrase ca impozit pe profit de la alte bănci.

„Noi aveam în luna septembrie prognozat, pe ce se întâmpla anii trecuți, un miliard de lei pofit doar de la Banca Națională plus profituri de la bănci. Prin schimbarea regulamentelor Băncii Naționale și ale băncilor comerciale, își fac provizioane, o să încasăm zero. Deci, nu e vina Guvernului și nici a BNR-ului, până la urmă”, a spus Ponta la Antena 3.

Al doilea argument al premierului pentru neîndeplinirea țintei de încasări este reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), fiind inevitabil să apară probleme de încasări pentru o perioadă de două-patru luni, aferentă reorganizării, „perioadă în care au plecat cei vechi și până vin cei noi”.

Al treilea și ultimul argument al premierului este vechea procedură a insolvenței care permitea firmelor să intre în această procedură pentru a nu mai achita taxe.

Premierul a susținut însă că, în pofida acestor probleme, nu vor fi tăiate fonduri de la investiții deoarece există cofinanțare asigurată pentru proiecte din fonduri europene.

„Restul proiectelor, că sunt fie la CNADNR, fie la autorități locale, e o altă discuție”, a adăugat însă Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase