GUVERNUL PONTA IV A FOST VOTAT. Care a fost SINGURA DEFECȚIUNE a majorității

GUVERNUL PONTA IV A FOST VOTAT. Care a fost SINGURA DEFECȚIUNE a majorității
Publicat: 15/12/2014, 22:14
Actualizat: 22/03/2019, 08:13

377 de voturi „pentru și 134 de voturi „pentru””- așa a trecut Guvernul Ponta IV, după o ședință prelungită, începută cu o întârziere de aproximativ o oră și jumătate. Întârzierea a fost provocată de ministrul propus, într-o primă etapă, pentru Diaspora, în persoana lui Adrian Anghel, care a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Noua propunere pentru acest departament, Angel Tîlvar a trecut cu brio testul comisiilor reunite.

Neînțelegerea de la audieri a venit după ce puterea și opoziția s-au contrazis pe rezultatul votului. Mai exact, după ce au numărat 24 de voturi din care 12 „pentru”, 8 „împotrivă” și 4 „împotrivă”, parlamentarii din comisie au ajuns la concluzia că au fost în sală doar 23 de oameni după semnătură. „Sunt 23 de semnături cu toate că s-au numărat 24 de voturi”, a declarat deputatul Ovidiu Iane, comentând că în aceste condiții noul ministru ar avea aviz pozitiv. Aviz pozitiv pe care, de altfel, puterea îl dăduse pe hârtie înainte luând în calcul doar voturile „pentru” și „împotrivă”. Din partea Opoziției, Eugen Tomac a fost ferm susținând că avizul a fost unul negativ, iar premierul Ponta ar trebui să vină cu altă nominalizare. În final, după o serie de telefoane pentru reconfirmarea prezenței, s-a ajuns la concluzia că în sală au fost 24 de membri, iar avizul pentru Anghel a fost unul negativ.

„În urma verificării votului și a listei de prezenți, am considerat că domnul Anghel a primit aviz negativ, de aceea vom avea o altă ședință prin care vorm hotărî dacă va fi aceeași propunere sau alta”, a declarat deputatul Mircea Lubanovici. Noua propunere pentru Diaspora este deputatul PSD Angel Tîlvăr.

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componență: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanțe), Robert Cazanciuc (Justiție), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuț Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Dușa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport și Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicații), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relația cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educație), Andrei Gerea (Energie și IMM), Grațiela Gavrilescu (Mediu) și Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului ședințelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului și se înaintează de îndată Președintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Din noul executiv vor face parte 14 miniștri din echipa veche și opt miniștri noi, lista fiind aprobată în unanimitate, duminică, în ședința Comitetului Executiv al PSD.

Noile nume care se regăsesc pe lista Guvernului Ponta IV sunt: Sorin Mihai Cîmpeanu (PC) – Ministru al Educației și Cercetării; Ionuț Vulpescu (PSD), – Ministru al Culturii; Andrei Dominic Gerea (PLR) – Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri; Mihai Tudose (PSD) – Ministru al Economiei și Turismului; Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – Ministru pentru Societatea Informațională; Grațiela Gavrilescu (PLR) – Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor; Angel Tâlvăr (PSD) – Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni; Liviu Marian Pop (PSD) – Ministru delegat pentru Dialog Social.

Gândul a transmis LIVE TEXT:

UPDATE 22.11Victor Ponta, la finalul ședinței: „Nu am fost atât de hotărât dupa 16 noiembrie. Când am hotărât să vin cu o listă de priorități, am făcut-o cu gândul că ne ducem mandatul mai departe. Trebuie toți să trecem printr-un amplu proces de reformă a sistemului politic. Este o susținere consistentă, însă asta nu mă face să fiu decât și mai hotărât să îmi duc la îndeplinire proiectele. Nu a fost o întârziere, ci o problemă de necredință din partea mea că pot să duc lucrurile la capăt. Votul pe care l-am primit este nu casă plec mâine, ci ca să termin proiectele începute”.

UPDATE 21.54Guvernul Ponta IV a trecut de Parlament cu 377 de voturi „pentru”.

UPDATE 21.35Votul s-a încheiat.

UPDATE 20.25 Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hașotti, i-a transmis lui Victor Ponta că acesta este un guvern de nota patru, care va rezista patru luni

UPDATE 20.15 Grupurile UDMR, cel al PPDD și cel al minorităților naționale au anunțat că vor vota noua structură a Guvernului.

UPDATE 20.10 Deputata PNL, Andreea Paul, l-a numit pe premierul Ponta premierul Pinochio.

UPDATE 19:58 Premierul Victor Ponta a solicitat parlamentarilor să caute soluții de îmbunătățire a relațiilor de colaborare dintre Parlament și Guvern, inclusiv prin modificarea regulamentelor, astfel încât membrii Executivului să poată avea o prezență mai mare la lucrările Legislativului.

Ponta a amintit în acest context că majoritatea membrilor noului guvern, restructurat, sunt parlamentari, cu excepția conducerii de la Ministerul de Externe și Ministerul Educației.

El a reluat totodată ideea că este nevoie de un larg consens parlamentar pentru noul Cod Fiscal și viitoarea lege a redevențelor, astfel încât investitorii să fie asigurați că prevederile celor două documente vor fi menținute indiferent de schimbările politice, dar și pentru masterplan-ul de transport.

UPDATE 19:42 Ședința de plen a celor două Camere ale Parlamentului pentru învestirea noului cabinet condus de Victor Ponta, în urma ieșirii UDMR de la guvernare, a început cu o întârziere de o oră.

UPDATE 18:51 Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, i-a convocat, luni, la sala de grup, pe toți parlamentarii PSD, pentru a-i număra înainte de votul din plen privind învestirea Guvernului Ponta 4. „Da, i-am convocat la grup, vreau să știu exact câți sunt”, le-a spus Neacșu jurnaliștilor, care l-au întrebat despre motivul convocării.

UPDATE 18:30 Angel Tîlvar a fost avizat favorabil pentru funcția de ministru pentru Diaspora, cu 18 voturi „pentru”, 7 „contra” și o abținere.

UPDATE 17:40 Un deputat PSD a căzut în plenul Parlamentului, nefiind clar în acest moment dacă s-a împiedicat sau dacă i s-a făcut rău. Aurel Vlădoiu a primit îngrijiri medicale pe culoar, revenind ulterior în plen.

UPDATE 16:30 După ce inițial s-a anunțat un aviz negativ, parlamentarii puterii au susținut că Adrian Anghel, ministrul propus pentru Diaspora, are de fapt aviz pozitiv. „Sunt 23 de semnături cu toate că s-au numărat 24 de voturi”, a declarat deputatul Ovidiu Iane, comentând că în aceste condiții noul ministru ar avea aviz pozitiv. Aviz pozitiv pe care, de altfel, puterea îl dăduse pe hârtie înainte luând în calcul doar voturile „pentru” și împotrivă”. În final, după o serie de telefoane pentru reconfirmarea prezenței, s-a ajuns la concluzia că în sală au fost 24 de membri, iar avizul pentru Anghel a fost unul negativ. Noua propunere pentru Diaspora este deputatul PSD Angel Tîlvăr.

UPDATE 15:54 Adrian Anghel, propus ministru pentru Diaspora, a primit aviz negativ din partea comisiilor, obținând 12 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 4 abțineri.

UPDATE 14:44 Sorin Mihai Grindeanu, ministru pentru Societatea Informațională, a primit avizul parlamentarilor cu 23 de voturi „pentru” și 3 „împotrivă”. De asemenea, Mihai Tudose a primit votul colegilor săi pentru Economie, 36 „pentru” și 7 „împotrivă”. La rândul său, Sorin Cîmpeeanu a fost avizat cu 22 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”, pentru funcția de ministru al Educației.

UPDATE 14:40 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a vorbit cu premierul Ponta despre situația de la Covasna creată de prefect, și a arătat acest lucru a dus la schimbarea poziției inițiale a Uniunii de a vota Guvernul Ponta 4, urmând ca o decizie să fie luată în grupurile parlamentare.

UPDATE 14:19 Ministrul finanțelor, Darius Vâlcov, a obținut avizul pozitiv al parlamentarilor – 18 voturi „pentru” și 10 „împotrivă”

UPDATE 14:02 Ministrul finanțelor, Darius Vâlcov, a susținut în fața parlamentarilor că își va da demisia dacă veniturile preconizate în proiectul de buget nu se realizează.

UPDATE 13:59 Noul ministru al Energiei, Andrei Gerea, a fost avizat de comisiile de specialitate cu 44 de voturi „pentru” și 7 „împotrivă.

UPDATE 13:35 Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut că are între priorități garantarea accesului la educație, simplificarea curriculei, modernizarea evaluării și dezvoltarea învățământului profesional. În ceea ce privește învățământul superior, Câmpeanu a spus că se va concentra pe consolidarea autonomiei universităților și legăturii dintre mediul universitar și piața muncii.

UPDATE 13:27 Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat în timpul audierilor din Parlament că își propune ca „între 15 ianuarie și 15 martie, Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală și Legea redevențelor să fie dezbătute cu mediul de afaceri și societatea civilă”. „Aș vrea ca acest pact fiscal să fie unul valabil pe 5 ani”, a spus el.

„Dorim să înființăm anul viitor o bancă de dezvoltare. Ori distinct, ori în cadrul EximBank. Obiectivele ar fi finanțarea proiectelor prioritare din domeniul infrastructurii, energiei și mediului, a proiectelor autorităților locale în special sau poate exclusiv pentru confinanțaarea proiectelor europene. O vom face prin emiterea de obligațiuni și prin atragerea de credite de la instituții internaționale. Vom avea discuții cu BEI și BERD”, i-a mai informat Vâlcov pe parlamentari.

UPDATE 13.00 Mihai Tudose a fost avizat cu 36 de voturi pentru pentru funcția de ministru al economiei. În timpul adierilor din Parlament, Tudose a spus că „un obiectiv important” îl reprezintă privatizare Oltchim. Referindu-se la Roșia Montană, noul ministru a spus că „orice resursă, dacă există posibilitatea să fie exploatată, trebuie exploatată, dar cum faci, ce faci, cu ce o faci este o altă discuție„. El a precizat că zăcământul de la Roșia Montană nu trebuie exploatat cu cianuri, „însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm”.

UPDATE 13:33 Președintele PPDD, Simona Man, a declarat, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta, la Parlament, că PPDD susține Guvernul Ponta 4 și că secretarii de stat ai formațiunii rămân în noul Executiv. „PPDD susține Guvernul Ponta 4. PPDD are secretari de stat, rămân toți pe care i-am avut, suntem convinși că lucrurile vor funcționa în continuare”, a spus Simona Man.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu