Guvernul va sesiza CCR pentru constatarea conflictului constituțional cu Parlamentul privind moțiunea de cenzură. Argumentele premierului

Guvernul va sesiza CCR pentru constatarea conflictului constituțional cu Parlamentul privind moțiunea de cenzură. Argumentele premierului
Sursa foto: CCR - caracter ilustrativ
Publicat: 08/09/2021, 12:00
Actualizat: 08/09/2021, 16:57

Premierul Florin Cîţu a anunțat, miercuri, că Executivul va sesiza Curtea Constituţională a României pentru a constata un conflict între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului săi. Documentul, depus vinerea trecută de USR PLUS și AUR, nu a fost discutat de Birourile permanente reunite ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului, după eșecul patru ședințe convocate, din lipsă de cvorum, după absența membrilor PNL și PSD. Șiderii celeor două camere au convocat miercuri, pentru joi după amiaza, ședință de plen pentru prezentarea moțiunii.

Update: Guvernul a publicat textul Cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, așa cum anunțase premierul miercuri dimineață.

Cererea de Soluționare a Conflictului Juridic de Natură Constituțională Dintre Parlamentul României, Pe de… by Gandul.info on Scribd

„Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul la care au fost depuse aceste semnături. (…) Vom sesiza Curtea Constituţională, trebuie să se pronunţe dacă Parlamentul respectă Constituţia, până la urmă este singura instituţie care se pronunţă asupra respectării Constituţiei”, a declarat Florin Cîţu, la finalul la finalul Biroului Politic Național al PNL, de miercuri.

„Dacă omiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil”

Potrivit declarațiilor premierului liberal, PNL nu se opune dreptului constituţional al unui partid parlamentar, care are semnături legale, să depună o moţiune de cenzură.

„Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm, şi ăsta era rolul Parlamentului, să se asigure că toate procedurile sunt respectate din punctul de vedere al legalităţii. Noi ce am văzut şi informaţiile pe care le-am primit şi acele tipuri de semnături mai multe, pe unele scrie, le-am redepus pentru că au fost în fotocopie. Dacă omiţi că ai depus nelegal nişte semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil, sesizăm Curtea Constituţională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituţia de către Parlamentul României. Avem opinii, avem păreri, dar decizia Curţii Constituţionale este singura”, a spus Florin Cîțu, relatează Agerpres.

Șeful Executivului a precizat că sesizarea ar urma să fie depusă miercuri. „Cred că astăzi este depusă, aşteptăm decizia Curţii. Dacă Curtea spune că a fost legal depusă, procedurile curg şi mergem mai departe”, a adăugat Cîţu.

Președintii celor două camere au convocat pentru joi, 9 septembrie, ora 16:00, plen reunit pentru prezentarea moțiunii de cenzură.

„Împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”, este unul dintre argumentele din decizii ale Curții Consituționale care sunt invocate în susținerea convocării plenului, covocare semnată de liderii Camerei Deputaților, Ludovic Orban (PNL), și Senatului, Anca Dragu (USR PLUS).

Decizia vine după patru ședințe eșuate ale Birourilor permanente reunite pentru discutarea calendarului moțiunii de cenzură depuse, vinerea trecută. împreună cu AUR împotriva Guvernului Cîțu.  Luni , după eșecul ședinței cu numărul trei a Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, președintele Camerei Deputaților discutarea anunța că instituția moțiunii de cenzură este esențială, că va mai convoca o ședință, iar dacă nici aceasta nu va avea loc, va informa Executivul. Prin urmare, când nici marți nu a fost cvorul, liderii celor două camere ale Parlamentului au informat Executivul cu privire la moțiune.

Moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari – USR PLUS și AUR,  depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor. Pentru a întruni condițiile constituționale trebuie să aibă cel puțin 117 semnături. Pentru a trece, moțiunea trebuie să fie votată de 234 de parlamentari. USR PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR, 43.

Pe de altă parte, PSD a pregătit și a prezentat joi textul propriei moțiuni de cenzură, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun