Hrebenciuc, la un pas de arestare. Ponta, la Parlament: „A fost foarte serios”. Ion Diniță, salvat pentru a doua oară de lipsa cvorumului

Hrebenciuc, la un pas de arestare. Ponta, la Parlament: A fost foarte serios. Ion Diniță, salvat pentru a doua oară de lipsa cvorumului

Deputatul PC Ion Diniță a fost salvat a doua oară de lipsa cvorumului. După ce au luat act de demisia lui Viorel Hrebenciuc, deputații urmau să voteze, luni, ridicarea imunității conservatorului, acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Cu toate acestea, la fel ca săptămâna trecută, când a venit momentul votului, nu a mai fost cvorumul necesar pentru procedură. În aceste condiții, Ion Diniță rămâne cu imunitate parlamentară.

În ce privește situația lui Viorel Hrebenciuc, demisia lui a fost confirmată de plenul Camerei Deputaților, chiar dacă proiectul de hotărâre de vacantare a mandatului nu a fost supus la vot. Potrivit liderilor deputaților ACL, Tinel Gheorghe și George Scutaru, Viorel Hrebenciuc poate fi arestat începând din acest moment. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Ygonea, va înainte o adresă la Ministerul Justiției, prin care să consemneze faptul că Hrebenciuc nu mai are calitatea de deputat, document pe care Ministerul Justiției îl va trimite spre publicare în Monitorul Oficial.

Între timp, liberalii au încercat, din nou, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind amnistia și grațierea, păstrat la sertat de mai bine de un an, însă propunerea lor a fost respinsă.

UPDATE 17:10 Deputatul PSD Marian Neacșu a fost ales, luni, cu 223 de voturi „pentru” și 30 „împotrivă”, în funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, în locul lui Viorel Hrebenciuc, care a demisionat din acest for legislativ. „Felicitări pentru această funcție, îmi pare rău că ea vine într-un moment neplăcut grupului parlamentar, dar este spre încununarea unei munci pe care ați depus-o în ultimii ani”, i-a spus Zgonea lui Neacșu.

UPDATE 16:50 Deputații au rămas fără cvorum, chiar înainte de a vota ridicarea imunității lui Ion Diniță. Este pentru a doua oară când deputatul PC scapă de arestarea preventivă din același motiv, o situație similară având loc și săptămâna trecută.

UPDATE 15:50 Liderul deputaților PNL, George Scutaru, a cerut introducerea pe ordinea de zi și a proiectului privind amnistia și grațierea, însă propunerea sa a fost respinsă cu doar 81 de voturi „pentru” și 122 de voturi „împotrivă”. „Am cerut suplimentarea ordinii de zi cu amnistia și grațierea, ați spus că este atributul comitetul grupurilor parlamentare, știu că vă deranjează , domnule președinte, în calitate de lider de grup vă solicit o pauză de consultări pentru a stabili la comitetul liderilor de grup pentru ca proiectul privind amnistia și grațierea să fie supus pe ordinea de zi, avem o mare problem de imagine dacă ascundem sub preș acest proiect, Este momentul să arătăm că niciun partid nu are interes de a ține la sertar acest proiect de lege”, a spus Scutaru.

UPDATE 15:45 Deputații vor da un vot și pentru vacantarea deputatului Ștefan Stoica, declarat incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție . „Nu vreau să fiu dat în judecată de ANI că nu pun în aplicare o decizie a ÎCCJ. Domnul fost deputat se duce în instanță, nu avem ce face noi, comisia Juridică nu judecă incompatibilități„, a spus Valeriu Zgonea, în plen.

UPDATE 15:30 „Nu trebuia să dau un semnal colegilor pentru că domnul Hrebenciuc a fost foarte serios și s-a comportat decent. Am vrut să opresc propaganda băsisto-iohannistă și am vrut să fiu aici ca să marchez că am fost prezenți și s-a luat act de demisia domnului Hrebenciuc. Domnii de la ACL se luptă să-l salveze pe deputatul Ștefan Stoica, probabil ca un semnal pentru ceilalți că vor fi protejați. Noi asigurăm cvorumul, nu mai există nicio piedică în derularea dosarului”, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Parlament.

UPDATE 15:20 Viorel Hrebenciuc a rămas oficial fără imunitate parlamentară, demisia sa fiind confirmată de plenul Camerei Deputaților. Acest lucru înseamnă că, odată publicată în Monitorul Oficial, demisia lui devine validă și Viorel Hrebenciuc poate fi arestat.

Cazul Hrebenciuc

Săptămâna trecută, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament după izbucnirea scandalului retrocedărilor ilegale și apariția stenogramelor DNA, în care social-democratul discută cu senatorul Dan Șova despre o nouă lege a amnistiei și grațierii. În același timp, Hrebenciuc este urmărit penal și în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de senatorul PSD, Ilie Sârbu, și deputatul PSD, Ioan Adam.

În acest caz, procurorii DNA au cerut arestarea celor doi deputați PSD. În cazul lui Viorel Hrebenciuc, arestarea este solicitată pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc este acuzat că s-a implicat activ în influențarea autorităților publice pentru retrocedarea iliegală a unei suprafețe de peste 43.000 hectare de teren din Bacău. Valoarea prejudiciului estimat în acest caz este de 303 milioane euro. Concret, Hrebenciuc este acuzat că a pus presiune pe funcționari publici și directorii unor instituții pentru ca această suprafață să fie retrocedată unui presupus moștenitor al moșiilor lui Dimitrie Ghica. În schimbul acestor operațiuni, lui Hrebenciuc i s-ar fi promis 12.000 hectare de teren.

Procurorii arată că ultima fază a operațiunii de retrocedare era punerea în posesie. Aici apare, potrivit descrierilor procurorilor, Viorel Hrebenciuc. Totodată, procurorii spun că Hrebenciuc avea rolul de a influența autoritățile locale pentru a efecuta punerea în posesie. „Pentru atingerea acestei ținte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai mute persoane, fiecare dintre aceștia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuți din județul Bacău, a reușit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României, care avea rolul de a-și folosi influența politică la nivelul instituțiilor și autorităților publice din județul Bacău și de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract”, se arată în referatul DNA.

Al doilea dosar în care Viorel Hrebenciuc este implicat se referă la un trafic de influență pe care acesta l-ar fi făcut. În dosarul DNA, liderul PSD a fost interceptat într-o discuție cu purtătorul de cuvânt al partidului, Dan Șova, căruia îi promitea sprijin pentru șefia PSD în schimbul unei legi a amnistiei și grațierii.

În acest dosar, și senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, să inițieze o propunere legislativă pentru amnistie și grațiere.

Cazul Ion Diniță

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere aviz de la Camera Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a propunerii de arestare preventivă a deputatului Ion Diniță – acuzat de complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu.

Potrivit procurorilor, cercetarea în stare de libertate a lui Diniță prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol derivat din modalitatea și împrejurările săvârșirii infracțiunilor, întinderea în timp a activității infracționale, urmarea produsă (consecințe deosebit de grave) și calitatea publică a persoanelor implicate în activitatea infracțională cercetată în cauză, care generează un mare impact în rândul opiniei publice cu privire la modalitatea în care unele persoane având funcții de demnitate publică, înțeleg să își exercite funcția.

Deputatul Ion Diniță este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat, în urma plăților nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

În documente din dosar, obținute de MEDIAFAX, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA, a deputatului Diniță, era una dintre firmele „de casă” ale Consiliului Județean (CJ) Brașov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioară a prețului -, precum și din conținutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanței în cauză.

Cazul Ștefan Stoica

Agenția Națională de Integritate a solicitat de mai multe ori Senatului și Camerei Deputaților revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora și a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a declarat incompatibili, deciziile instanței fiind definitive.

ANI a atras atenția Parlamentului, recent, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.

Agenția precizează că, în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, „(3), neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ANI a constatat că deputatul PDL Ștefan Bucur Stoica, fost consilier județean în cadrul CJ Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, în 2009, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România.

Cazul Ioan Adam

Deputatul PSD Ioan Adam este vizat de ancheta procurorilor DNA, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, alături de senatorul PSD Ilie Sârbu, dar și deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

În acest dosar, procurorii anticorupție fac cercetări pentru infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier și 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Direcția Națională Anticorupție cere aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Potrivit procurorilor, Ioan Adam ar fi intervenit pe lângă judecători pentru a obține sentințe de retrocedare favorabile. Întreaga afacere a retrocedărilor a fost evaluată la 450 milioane euro.

Astfel, procurorii îl acuză de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență.

Cazul Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu

Marți, senatorii juriști se vor reuni într-o ședință pentru a lua o decizie referitoare la situația Ecaterinei Andronescu și a lui Șerban Mihăilescu.

Cei doi senatori sunt implicați în dosarul Microsoft. În cazul lor, procurorii au cerut urmărirea penală pentru fostul ministru al Educației, acuzată de abuz în serviciu, și Șerban Mihăilescu, acuzat de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani.

Comisia juridică a Senatului a decis amânarea deciziei referitoare la cererea procurorilor DNA privind începerea urmăririi penale a Ecaterinei Andronescu și a lui Șerban Mihăilescu. Motivul nu ține, însă, de o dezbatere a senatorilor, ci de faptul că documentele primite de la Ministerul Justiției nu erau numerotate.

DNA a deschis, în urmă cu trei luni, cel mai mare dosar pe achizițiile din IT din România. Valoarea contractelor investigate de procurori depășește 1 miliard de euro. Pe lângă softurile livrate de Microsoft, este investigat contractul pentru securizarea frontierelor.

În acest caz, DNA arată că ar fi existat un fond de șpagă de 20 de milioane de dolari, pentru oficialii români, creat de firma Fujitsu Siemens, însă șpaga a provenit de-a lungul timpului și de la compania Siveco. Dan Nica sau Șerban Mihăilescu s-ar fi aprovizionat cu șpagă direct din fondul de 20 de milioane. Gabriel Sandu (PDL) ar fi luat o mită de 3 milioane de euro, Ecaterina Andronescu ar fi primit mită bani și echipamente IT de la Siveco, iar Mihai Tănăsescu (fost ministru PSD al Finanțelor) ar fi primit în contul unui membru al familiei 82.000 de euro. Adriana Țicău, care a fost ministru PSD al Comunicațiilor doar 6 luni, în 2004, ar fi luat și ea mită din acest contract.

Serban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 și în prezent senator în Parlamentul României, este anchetat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu, trafic de influență, spălare de bani. A cerut 20 milioane dolari mită. Procurorii spun că a primit de la Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăți de tip off – shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației și Cercetării în perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, ministrul Educației, în perioada 22 decembrie 2008 – 1 octombrie 2009, este acuzată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Ecaterina Andronescu a cerut mită de la companei SIVECO. Procurorii nu spun însă care a fost suma cerută sau primită.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni