VIDEO | Hunor, despre reducerea accizei la combustibil : „Nu poți să anunți o măsură până când nu vezi impactul și efectele”

Publicat: 23/02/2022, 20:33
Actualizat: 23/02/2022, 23:06

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, la B1TV, că a existat o discuție în cadrul coaliției despre reducerea accizei la carburanți, dar a rămas să nu fie anunțată public până nu se va ști foarte clar dacă și cum se va implementa și mai ales care este impactul.

Vicepremierul a precizat că vor mai exista discuții pe acest subiect și se va face o analiză pentru a se determina dacă poate fi sau nu implementată această măsură.

„A fost ieri o discuție în coaliție, într-adevăr, și despre reducerea accizei la carburanți și a rămas să nu ieșim până când nu există o analiză foarte exactă, serioasă și până când nu există o întâlnire între premier și OMV, Rompetrol și ceilalți jucători sau actori de pe piață. Am citit și eu după aceea că de fapt cineva a anunțat. Toată lumea a fost de acord să căutăm o soluție, să încercăm să reducem prețul, dar a rămas în discuție fiindcă nu poți să anunți o măsură până când nu vezi impactul, până când nu vezi cum reacționează piața, până când nu vezi ce efecte va avea acea măsură. (…) Urmează să mai avem o discuție despre acest subiect să vedem tot ce înseamnă impact politic, financiar, social”, a declarat președintele UDMR, la B1TV.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple, având în vedere că ministrul de Finanțe a lansat deja propunerea în spațiul public și susținea că va genera o ieftinire de peste un leu la pompă, Kelemen Hunor a răspuns: „Adrian Câciu are dreptate, cu asta s-ar reduce prețul, dar trebuie să așteptăm discuțiile cu actorii de pe piață și un impact foarte clar, ce se va întâmpla, fiindcă poți să reduci trei luni, șase luni, o perioadă, după care brusc dacă urcă prețul e o problemă.

Liderul UDMR spune că una din problemele majore care generează costuri ridicate la pompă este conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În acest moment, din cauza conflictului ruso-ucrainean, și ieri ați văzut pe bursă prețul petrolului cât de mult s-a schimbat. Sigur, nu a atins recordul de acum câțiva ani, dar oricum va influența toată piața carburanților, nu numai la noi. Trebuie să faci analizele necesare, eu nu sunt pentru balet mediatic, nu intru eu în această competiție – nu populistă neapărat, o competiție între politicieni”.

Președintele PNL, Florin Cîțu, se arată sceptic cu privire la soluția găsită de ministrul Finanțelor de  reducere a accizei la combustibil cu 50% pentru o perioadă de trei luni. El atrage atenția că o astfel de măsură ar atrage declanșarea procedurii de infrigement.

„Cred că este datoria ministrului de Finanțe să vină să spună, el a propus-o. Eu am atras atenția asupra unor lucruri și în ședința de ieri. Am fost sceptic că o măsură luată pentru trei luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult. Vă dați seama, dacă o luam pentru tot anul, costă 9 miliarde, deci este un impact mare.

Cîțu atrage atenția că dacă reducerea este sub acciza minimă atunci procedura de infrigement va fi declanșată automat. Totodată, liderul liberalilor susține că ministrul Finanțelor trebuie să răspundă în fața românilor dacă impactul reducerii accizei la combustibil nu va avea impactul promis.

Întrebat dacă Adrian Câciu ar trebui să facă un pas în spate pentru această situație, liderul PNL a continuat: „În primul rând, mă interesează să nu îi mai mințim pe români.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”