Iliescu, despre ruperea USL: „Să fim serioși, nu cred”

Iliescu, despre ruperea USL: Să fim serioși, nu cred
Publicat: 01/04/2013, 12:45
Actualizat: 25/06/2013, 14:27

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost solicitat, luni, să comenteze declarațiile liderului PNL, Crin Antonescu, privind eventuala rupere a USL declanșată de tensiunile legate de numirile procurorilor, el făcând apel la seriozitate și spunând că nu crede acest lucru.

„Să fim serioși, nu cred”, a spus Iliescu.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în cazul în care premierul Victor Ponta o va desemna pe Codruța Kovesi la șefia DNA, se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare, adică dacă se rupe USL, el spunând că „poate e și asta o variantă”, deși are îndoieli.

„În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opțiunea fermă pentru Curtea Constituțională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiției – n.r.) și mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianță, nu putem refuza premierului acest drept”, a declarat Crin Antonescu, într-o emisiune la Antena 3.

El a subliniat că, dacă premierul Victor Ponta, ca ministru interimar al Justiției, o propune pe Codruța Kovesi pentru șefia DNA, „categoric acest lucru nu va fi susținut de PNL, va fi în dezacord cu PNL”.

„Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e și asta o variantă”, a continuat liderul PNL, adăugând însă că are îndoieli în această privință.

„Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continua să o ducem așa”, a mai spus Antonescu, susținând că nu trebuie făcute compromisuri cu Traian Băsescu.

„Premierul a solicitat acest interimat și mie îmi pare că, atâta vreme cât suntem în continuare în alianță, cât susținem acest guvern, nu-i putem refuza premierului acest drept (de desemnare a procurorilor – n.r.). Atunci ajungem de fapt la capătul poveștii, dacă premierul Ponta va face între propunerile sale propunerea Laura Codruța Kovesi la DNA, categoric o pot spune și în numele PNL – deși nu am un act oficial, nu am făcut o ședință a forurilor politice, văd și eu opiniile – categoric acest lucru nu va fi susținut de PNL, va fi în dezacord cu PNL”, a afirmat Antonescu.

El a precizat că vor fi oameni care vor întreba dacă ar trebui să se rupă USL.

„Unii oameni vin și spun > Ce să facem, să rupem USL care înseamnă ceea ce înseamnă în acest moment? Poate e și asta o variantă. Am serioase îndoieli, am serioase îndoieli însă și o spun ca un om care nici personal și nici pentru partidul său nu a căutat beneficiile guvernării (…) Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, și pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar și cu colegii mei de partid, chiar și cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcțiile acestei țări”, a mai declarat președintele PNL.

El a menționat că teama sa nu ține de numirea Codruței Kovesi la șefia DNA, ci de a „continua așa, pentru că acest drum nu duce nicăieri”.

„Băsescu, ca agresor al sistemului democratic din România, vreme de opt anișori zi de zi, nu mai poatefi un partener nicio secundă de compromis – în sensul curent, în sensul bun, în sensul democratic”, a afirmat președintele PNL.

Antonescu a mai susținut că, dacă se merge pe varianta unei negocieri cu Traian Băsescu în desemnarea procurorilor șefi, „se poate și așa, nu e irațional, nu e în afara logicii”.

„Dar asta numai dacă intrăm în negociere. În momentul în care intrăm în negociere, facem de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut și noi, și ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, și anume: politizăm justiția. Negociere între doi factori politici, acceptarea terenului și regulilor pe care Traian Băsescu spune >, asta este direct politizarea justiției, chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-și tragă jumătate din parchete în sfera sa de influență politică, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta, dar intrarea într-o asemenea zonă asta înseamnă”, a mai spus președintele PNL.

„A împărți decizia politică acolo unde Constituția nu-mi impune cu Traian Băsescu este un compromis nejustificat, puternic păgubos și imoral. Propunerea de procurori este o decizie, ironic, sarcastic, parșiv, o spune Traian Băsescu acum câteva zile, pe care el nu o negociază, care îi revine în exclusivitate ministrului Justiției”, a susținut liderul PNL.

În finalul emisiunii, Antonescu a fost întrebat dacă există riscul ca în urma diferențelor de poziție dintre el și premierul Victor Ponta în chestiunea eventualei propuneri la șefia DNA a Laurei Codruța Kovesi să se rupă USL.

„Nimic personal cu doamna Kovesi, niciun proces de intenție (…) numirea sau propunerea încă nu s-a făcut, o să discutăm exact după ce se face, dacă totuși se face, poate nu se face. Existența USL este un lucru care nu poate fi pus, chiar într-o criză și aici nu avem de a face doar cu o criză, dacă asta se întâmplă mă despart pe acest subiect, pe această opțiune, fundamental, de Victor Ponta. Nu sunt de acord, nu eu susțin. Asta nu înseamnă ruperea USL, existența USL înseamnă ceva foarte mare, cu o responsabilitate foarte mare și cu niște teme de dus la capăt”, a răspuns Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul