Iliescu: Ponta trebuia să se abțină de la comentarii în cazul Papici. Aici tinerețea…

Iliescu: Ponta trebuia să se abțină de la comentarii în cazul Papici. Aici tinerețea...
Publicat: 03/10/2013, 13:12
Actualizat: 26/03/2019, 16:06

Fostul șef al statului Ion Iliescu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta „trebuia să se abțină” de la comentarii privind justiția, apreciind că primul-ministru a făcut o „imprudență” și adăugând: „Aici, tinerețea…”.

„El a făcut imprudența să se pronunțe, trebuia să se abțină”, a declarat Ion Iliescu referindu-se la declarațiile de miercuri seară ale premierului Victor Ponta referitoare la demiterea procurorului Lucian Papici.

Iliescu a mai spus că premierul trebuia doar „să dea informația”, adică să spună că lui Papici i-au expirat mandatele, că e treaba procurorului general și că el nu se amestecă în justiție.

„Și asta, fără comentarii. Aici, tinerețea…”, a mai spus Ion Iliescu.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri seară, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de șef al Secției I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror și menționând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut „dosare politice”.

„Am mai văzut o chestie, când veneam încoace…Nu știu cine a fost demis. Papici, marele băsist, morărist, macoveist (…) Propaganda asta a lui Macovei și toți macoveiștii. Dom’le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate. Și Băsescu își termină mandatele. Ce facem, îl ținem și pe Băsescu, și pe Papici, și pe Morar, că moare țara fără Papici, Morar și Băsescu? Să mai stea procuror simplu, să mai facă și el un dosar, că șefi de-ăștia puși de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă Băsescu – a avut două mandate, amândouă de trei ani, șase ani. Așa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate. I s-a terminat mandatul, stă și el procuror simplu, că nu l-a născut șef”, a afirmat premierul.

„Cine, ce victimă e Papici? (…) Și-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie șef când și-a terminat mandatul? Ce stăm și plângem?”, s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

Referindu-se la dosarul lui Liviu Dragnea, premierul a spus: „S-a terminat și dosarul, l-a trimis la doamna Kovesi. Pa, la revedere, dar de ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul?”.

Ponta a spus că își menține afirmația potrivit căreia Daniel Morar, Lucian Papici și alții au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe Biblie că au fost la referendum: „Eu susțin în continuare că Daniel Morar cu Papici și cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii și i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliție politică”.

Premierul a spus că cei cărora li se termină mandatele nu trebuie să rămână în posturi sau să considere că au fost demiși.

„Ce o să zică președintele Băsescu în iarna anului viitor, că a fost demis? Nu, i-a încetat mandatul”, a spus Ponta.

Ponta a fost întrebat dacă este afectată imaginea PSD sau a Guvernului de faptul că Liviu Dragnea este anchetat de DNA. „Nu, dimpotrivă. Că ce? Că anchetezi oameni care au votat? Noi vrem toți să spunem cum a fost, dar nu vrea nimeni să ne întrebe (…) Păi a fost în felul următor, ne-am dus toți, am votat. Nu am votat destui, sau mă rog, nu am fost decât 90% și a venit Morar cu Papici și au zis că nu suntem destui și au veni să ne și ancheteze pe toți. Cam asta e, în secolul 21”, a afirmat Ponta, care a precizat că a aflat că pe 21 septembrie i s-a terminat mandatul procurorului Papici.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. „Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice”, a replicat premierul.

Șeful Secției I din DNA, Lucian Papici, a cărui delegare pe funcție a fost reînnoită acum o săptămână, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nițu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, delegarea pe funcție a lui Papici a fost reînnoită de procurorul general, Tiberiu Nițu, în urmă cu șapte zile.

Miercuri, la ora 17.09, Nițu a informat Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-un fax, că delegarea lui Papici ca șef al Secției I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcția este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de șase luni.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Succesoarea acestuia, Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul șef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiției pe Dan Voiculescu și pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de șantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...