Iliescu: „Presiune asupra justiției? De unde până unde? Este o falsă abordare a lucrurilor”

Iliescu: Presiune asupra justiției? De unde până unde? Este o falsă abordare a lucrurilor
Publicat: 16/08/2012, 16:43
Actualizat: 19/08/2012, 07:01

Fostul președinte Ion Iliescu declară, legat de sesizarea de către CSM a Inspecției Judiciare privind afirmațiile sale, ale lui Crin Antonescu și Victor Ponta, că este „regretabil” că președintele Consiliului lansează „acuze false” în loc să ia în considerare îngrijorarea legitimă a opiniei publice.

Ion Iliescu respinge, într-un interviu la RFI, acuzațiile CSM. „Este surprinzător și regretabil faptul că președinta CSM, în loc să ia în considerare îngrijorarea legitimă a opiniei publice în legătură cu fapte și acțiuni flagrante de intimidare a cetățenilor care au votat la referendum, lansează această acuză falsă la adresa celor care și-au exprimat tocmai preocuparea și s-au pronunțat în sprijinul cetățenilor agresați. Mai mult, domnia sa se exprimă deja într-o formă concluzivă. Nu mai e de înțeles solicitarea Inspecției Judiciare. Ce să mai controleze, dacă dânsa deja exprimă o concluzie în legătură cu această chestiune? Altminteri era justificată o asemenea măsură ca Inspecția respectivă să verifice faptele acestea despre care opinia publică vorbește și nu această manevră de a întoarce foaia și de a reproșa celor trei personalități care și-au exprimat această îngrijorare ca fiind element de presiune asupra justiției. De unde până unde? Este o falsă abordare a lucrurilor și asta depășește chiar și competențele și atribuțiunile președintei CSM”, a menționat el.

Ion Iliescu spune că „asistăm la altceva”. „Domnia sa (președinta CSM-n.r.) nu-și respectă statutul de independență politică și de instituție chemată să vegheze la desfășurarea firească, normală, a unui proces eminamente constituțional și mai ales respectarea dreptului cetățenilor de a se exprima prin vot. Intervenția mea s-a referit la niște fapte comise și care au devenit deja publice și opinia publică este chiar frământată. Aceasta e o presiune (a CSM – n.r.), care poate fi foarte periculoasă, care va duce la creșterea absenteismului și la neexercitarea dreptului de vot al cetățenilor, sub presiunile și intimidările la care asistăm”, a adăugat el.

Întrebat dacă n-ar fi mai înțelept ca oamenii politici să se abțină și să lase justiția să-și urmeze calea, Ion Iliescu a răspuns: „Dar ce, eu m-am amestecat în vreun fel în desfășurarea procesului? Eu am avut o simplă reacție la niște fapte flagrante nu ale justiției, ci ale unor procurori care amenință, care reprezintă fapte în sine inacceptabile, care pun în pericol dreptul de exercitare a votului de către cetățeni”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile publice „de natură să afecteze independența justiției” făcute de președintele interimar, Crin Antonescu, președintele onorific al PSD, Ion Iliescu, și primul ministru Victor Ponta.

„Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afirmațiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu – președinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu – președinte onorific al Partidului Social Democrat, precum și ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

În 15 august, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje cu următorul conținut: „Nu credeam că, după Revoluția din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce – procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru Referendum. În ce lume trăim ?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune ?….. Prin asemenea acte se subminează autoritatea instituției în percepția opiniei publice, a cetățenilor – care văd cum o instituție creată pentru a apăra «ordinea de drept, … , drepturile și libertățile cetățenești» – se transformă în instrument de intimidare și de acțiune împotriva cetățenilor! Dintr-un instrument de apărare a democrației și a libertăților cetățenești, riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăților, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de față – în slujba unui om cu tendințe autoritare, care a pierdut sprijinul și încrederea cetățenilor ….”, scrie președintele CSM în solicitare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...