Înainte de alegeri, Guvernul împachetează un CADOU URIAȘ pentru baronii locali. Cine a scris amendamentul „PERICULOS”?

Înainte de alegeri, Guvernul împachetează un CADOU URIAȘ pentru baronii locali. Cine a scris amendamentul „PERICULOS?
Publicat: 16/06/2014, 12:57
Actualizat: 06/07/2016, 11:49

În aproximativ două săptămâni, Parlamentul intră în vacanță. Astfel, Guvernul se vede obligat să ceară Legislativului un proiect de lege prin care să-i stabilească în ce domenii are voie să emită ordonanțe simple pe perioada vacanței parlamentare. În proiectul de Lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, adoptat deja de Senat, a apărut un amendament, pe ultima sută de metri, prin care Guvernul va putea, printr-o simplă ordonanță, să transfere pachete de acțiuni din societățile aflate în administrarea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a autorităților locale.

„Reglementări privind transferul fără plată al unor pachete de acțiuni din proprietatea Statului Român și din administrarea Ministerului Economiei prin Departamentul pentru Energie, în proprietatea privată a unor unități administrativ-teritoriale”, se arată în amendamentul care introduce un domeniu în plus pentru emiterea ordonanțelor în vacanța parlamentară.

La inițiatori sunt trecuți deputații juriști PSD, PC și UDMR. Cu toate acestea, ei arată înspre Guvern. „Nu este amendamentul nostru, a venit de la Guvern. Comisia doar și l-a asumat”, a precizat, întrebat de gândul, președintele comisiei juridice, deputatul Bogdan Ciucă.

„Nu Departamentul pentru energie a cerut așa ceva. Nu era nevoie de așa ceva. Trebuie întrebat domnul Nicolicea (n.r.- ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul)”, a apără ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, contactat de gândul.

Deși în explicația oficială a amendamentului se dau exemplele ELCEN Constanța și ELCEN București, în formularea adoptată de deputații juriști nu se menționează companiile vizate. Concret, printr-o simplă decizie a Guvernului vor putea fi cedate acțiuni, de la 1% până la 100%, de la toate societățile energetice către autoritățile locale, totul cu titlu gratuit.

Proiectul a fost deocamdată retrimis la comisia juridică, pentru o săptămână, după protestele deputaților PDL și PNL.

Nicolescu: „Este un amendament periculos”

„Este clar în scop electoral”, a acuzat deputatul PDL Mircea Toader, pus față-n față cu amendamentul direct la votul final din Camera Deputaților.

„Amendamentul este neclar și periculos. Evident că poate avea un iz electoral, atât timp cât nu știm dacă se ascunde în spatele său o intenție de a ceda acțiuni decât cele despre care ni s-a spus, ELCEN, e greu să apreciem. Ridică și probleme de neconstituționalitate pentru că regimul proprietății se stabilește prin lege inclusiv al proprietății publice”, a declarat și Theodor Nicolescu, secretarul comisiei juridice, deputat PNL, contactat de gândul.

Concret, efectul unui transfer de acțiuni către autoritățile locale este că baronii vor avea putere de decizie în cadrul societăților respective, își vor putea numi oameni în Consiliul de Administrație și ar putea putea controla mai ușor licitațiile. Mai mult, dacă respectiva companie este pe profit, consiliul local sau consiliul județean care va primi un pachet de acțiuni va putea, să își mărească bugetul din profitul societății. Dacă Guvernul va ceda, de exemplu, 20% din acțiunile unei companii energetice, atunci autoritatea locală se va bucura de 20% din profitul companiei.

„Cu acest amendament se poate transfera și 100% din participația statului la acea companie. Nu e limitată sub nicio formă. Este un amendament foarte periculos pentru că toate societățile care se regăsesc în portofoliul Ministerului Economiei, la Departamentul de Energie, pot trece în administrarea autorităților locale cu titlu gratuit. Nu știm despre ce e vorba, ni s-au adus două exemple, dar poate fi vorba despre orice societate energetică”, a mai spus Nicolescu.

Bode: „Nu poți să rupi lanțul energetic fără să te gândești în ansamblu”

De aceeași părere este și fostul ministru al Economiei, pedelistul Lucian Bode. Potrivit acestuia, din punct de vedere tehnic, este greșit să transferi pachete de acțiuni de la companiile energetice la unitățile administrativ-teritoriale pentru că astfel întregul sistem energetic va fi destabilizat.

„Nu poți să discuți despre o societate din energie fără a o încadra în sistemul energetic în ansamblu pentru că vorbim de un lanț. Producție, transport, distribuție, furnizare. Ele au fost gândite într-un complex care să funcționeze integrat, nu poți tu să debranșezi din acest sistem o termocentrală, de exemplu, pentru niște interese strict electorale. Nu poți tu guvern, pentru a mulțumi un anume primar într-un an electoral să vii să rupi acest lanț fără să gândești în ansamblu. Nu le poți descentraliza așa cum vrei tu, strict politic”, a explicat Bode, contactat de gândul.

Din punct de vedere politic, mai spune el, este evident că amendamentul este făcut în scop electoral.

„Explicația politică este simplă, asta se urmărește: de a da un os pe care să-l roadă în an electoral autoritățile locale. Tu trebuie să te gândești la țară, nu la baronii tăi. Dar în an electoral se face orice. Este încă o lovitură dată sistemului energetic”, a acuzat Bode.

Întrebat ce ar avea de câștigat un consiliu local sau județean din acest transfer de acțiuni, fostul ministru al Economiei a precizat că beneficiile sunt multiple.

„Ar gestiona niște bugete considerabile, ar face și profit, și-ar putea pune om în Consiliul de Administrație, să controleze societatea în ansamblu, locuri de muncă pentru clientela politică. Sunt multe”, a adăugat pedelistul, precizând totodată că astfel de domenii pot fi reglementate doar prin legi organice.

Inițiator: „Haideți să privim cu bună credință”

Pe de altă parte, cei trecuți ca inițiatori ai amendamentului neagă orice scop electoral.

„Nu aș face conexiune cu an electoral. Sunt convins că aceasta este strategia guvernului și este pentru întreaga Românie, nu doar pentru o comună sau alta. Este un beneficiu pentru România. Eu am fost învățat în primul an de facultate că legea se interpretează cu bună credință, așa că haideți să privim cu bună credință orice acțiune a guvernului României”, s-a apărat deputatul PSD Cosmin Necula, membru în comisia juridică.

Mai mult, precizând că „are încredere în abilitatea guvernului de a discerne”, nu a exclus dintre beneficiile pe care le-ar avea un consiliul local sau județean.

„Dacă fac un exercițiu de imaginație și îmi dau seama că dacă o astfel de societate ar ajunge la autoritățile locale, atunci s-ar administra mult mai bine toate activele care sunt în perimetrul unității administrativ-teritoriale. Dacă ne gândim pe același principiu al descentralizării, oamenii locului pot să discearnă cu mult mai bine cu privire la asseturile pe care le are acea regiune”, a explicat Necula pentru gândul.

Ministrul Energiei: „Nu a fost inițiativa noastră”

Contactat de gândul pentru un punct de vedere, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a arătat înspre Parlament.

„Nu Departamentul pentru energie a cerut așa ceva. Nu era nevoie de așa ceva. Trebuie întrebat domnul Nicolicea (n.r.- ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul)”, a răspuns acesta.

Cu toate acestea, Răzvan Nicolescu a precizat că, în opinia lui, amendamentul face referire strict la fuziunea ELCEN (Electrocentrale București) cu RADET (Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice).

Cazul ELCEN

De altfel, în explicația amendamentului adoptat, cel puțin deocamdată, de comisia juridică, se dau exemplele societății ELCEN care, în cazurile Bucureștiului și Constanței, au fost transferate 100% de la stat la autoritățile locale.

„Prin Memorandumul cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare energie termică prin sistem de alimentare centralizată și energie termică integrat (SACET) în Municipiul București și Municipiul Constanța”, aprobat de Primul Ministru în ședința Guvernului României din data de 27.03.2013 a fost aprobată „Soluția Reținută” pentru Municipiul București și respectiv pentru Municipiul Constanța (art.4) precum și etapele, termenele și responsabilitățile pentru implementarea acesteia. În acest scop se impune adoptarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului privind transferul a 100% din acțiunile „ELCEN București” din proprietatea privată a Statului Român în proprietatea a Municipiul București și a 100% din acțiunile „ELCEN Constanța” din proprietatea privată a Statului Român în proprietatea privată a Municipiului Constanța”, se arată în raportul comisiei juridice.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică local. În urmă cu doar o săptămână, a fost anunțată divizarea societății și transferul de părți din patrimoniu către două societăți nou înființate, Electrocentrale Constanța și Electrocentrale Titan, care vor trece ulterior la autoritățile locale, iar compania rămasă va fuziona cu RADET.

Potrivit Mediafax, operațiunea vizează restructurarea și eficientizarea activității Electrocentrale București (ELCEN), proiectul de divizare fiind publicat miercuri în Monitorul Oficial. În urma divizării, ELCEN va deține centralele termoelectrice Vest, Sud, Grozăvești, Progresu și Uzina de Reparații, precum și alte bunuri/active care nu vor fi alocate noilor societăți.

Electrocentrale Constanța va avea în portofoliu Centrala Termoelectrică Palas și rețelele de transport al energiei termice ce deservesc orașul Constanța, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN. În același timp, Electrocentrale Titan va deține centralele termoelectrice Titan și Fântânele, precum și alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

De altfel, pe 27 martie, Guvernul a aprobat prin memorandum comasarea RADET (Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice) cu Electrocentrale București (ELCEN), astfel încât activitățile de producție și distribuiție să fie integrate, la cererea primarului general Sorin Oprescu.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Imagini exclusive. I-a scos peri albi lui Gigi Becali, dar acum e cuminte și are...
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Surpriză mare! Cu cine s-a antrenat Simona Halep după ce s-a despărțit de Darren Cahill
Cum s-a făcut de râs Iohannis la Congresul PNL. Toată lumea a observat detaliul
GALERIE FOTO Klaus Iohannis, prins fără mască la Congresul PNL. Preşedintele României, în 2020: „În...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
George Simion: „Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale”
Bombă! Delia a făcut anunțul mult așteptat: 'Sunt însărcinată'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
BOMBĂ! Cine ar putea fi noul președinte al României. George Simion a făcut dezvăluirea șocantă
CONSTANȚA intră în SCENARIUL ROȘU începând de LUNI: CREȘTE ALARMANT INCIDENȚA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Mor pe capete. O boală misterioasă ucide pe loc. Oamenii de știință avertizează
Divele care regretă operaţiile estetice. De la Victoria Beckham la Courteney Cox. Imagini șocante cu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...