Klaus Iohannis: Nu cred că se va face rotația în Guvern cât timp e grevă!

Klaus Iohannis: Nu cred că se va face rotația în Guvern cât timp e grevă!
Iohannis: Nu se va face rotația în Guvern cât timp e grevă!
Publicat: 25/05/2023, 17:41
Actualizat: 25/05/2023, 18:41

În mod normal, vineri, 26 mai, ar fi trebuit începută procedura rotației la nivelul Guvernului, însă șeful statului a transmis că acest lucru nu pare posibil atât timp cât există o grevă în sistemul de învățământ.

„Nu cred că se va face rotația în timpul unor negocieri”, a transmis Klaus Iohannis.

Iohannis: „Este, totuşi, destul de complicat”

Preşedintele a declarat că Guvernul şi coaliţia trebuie să continue negocierile cu sindicatele din învăţământ și să rezolve această criză înainte de a trece mai departe, la demararea procedurii legate de rotația la nivelul Guvernului.

În mod normal, mâine (n.r. – vineri, 26 mai) ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (…) Este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie”, a transmis președintele.

„Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând” – Klaus Iohannis

Întrebat dacă crede că UDMR ar trebui să rămână la guvernare sau dacă susţine un guvern format doar din PNL și PSD, liderul de la Palatul Cotroceni a răspuns: „Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă”.

„Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva” – Klaus Iohannis

Fiind azi, joi, şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia, important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a mai declarat preşedintele Iohannis.

Ce declarase Iohannis cu o zi în urmă

În urmă cu numai o zi, miercuri, 24 mai, șeful statului afirmase că, după părerea lui, calendarul iniţial al rocadei poate fi respectat. Adică, vineri ar fi trebuit începută procedura.

Mai mult, Iohannis avansa data de 30 mai ca variantă optimă în care am putea avea un nou premier.

În opinia președintelui, rotația premierilor trebuie să se desfăşoare rapid și corect. Șeful statului a transmis, după întâlnirea cu liberalii, că vrea stabilitate şi negoceri cât mai scurte pentru schimbul de premieri între PSD şi PNL.

Nu există nicio sincopă în discutii. După părerea mea, calendarul inițial al rocadei poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai.

Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL, i-am rugat să trateze negocierile în coalitie și cu greviștii cu toată seriozitatea, fiindcă numai de instabilitate si certuri politice nu avem nevoie. În esență, toate aceste chestiuni pot fi rezolvate prin înțelepciune”, afirma președintele miercuri, 24 mai.

„Nu am obiceiul să spun înainte să se întâmple anumite chestiuni şi etape ce va fi dar cert este că imediat după ce se iniţiază procedura, adică imediat ce premierul îşi depune mandatul, voi iniţia următorii paşi.  Nu am niciun interes să trag de timp şi nu am niciun interes să apară sincope şi incertitudini” – Klaus Iohannis

Această rotaţie trebuie să se desfăşoare, după părerea mea, rapid, corect, pe scurt, cum se spune, sticlă.

Oamenii trebuie să vadă că aici nu e vorba de tras sfori, de negocieri, care se poartă prea târziu, ci de o chestiune pe care şi-a însuşit-o coaliţia de la bun început, se pune în practică şi mergem mai departe. Asta este aşteptarea mea”, a conchis preşedintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Vestea cea mare despre BANII DE PENSII! Anunțul venit chiar acum direct de la Casa...
Sfântul care face minuni. Rugăciunea care se rostește astăzi
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...