Iohannis, dispus „să-i explice” lui Dragnea de ce e importantă aderarea la zona euro: Este un pas esențial, chiar dacă unii conducători români nu au înțeles

Iohannis, dispus „să-i explice lui Dragnea de ce e importantă aderarea la zona euro: Este un pas esențial, chiar dacă unii conducători români nu au înțeles
Publicat: 30/08/2017, 13:09

„Aderarea României la zona euro este un pas esențial pentru întărirea rolului României la nivel european. Domnule ministru, mi-a plăcut că s-a menționat acest obiectiv, chiar dacă unii din conducătorii români nu au înțeles foarte exact despre ce este vorba, dar o să ne străduim să le explicăm”, a declarat Iohannis.

Cu câteva zile în urmă, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a contrazis pe ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, care declara recent că România ar putea adera la zona euro în 2022. Dragnea a dat de înțeles că termenul de aderare nu reprezintă un proiect asumat la nivel de Guvern și că este necesară „o analiză serioasă”, în acest sens.

„Este o dorință, o dorință firească. Ca să vorbim de un proiect asumat, trebuia să fie o analiză serioasă a majorității, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuție cu președintele. E o dorință, dar nu e un proiect foarte ușor și nu ne putem juca cu el, nu putem avansa termene doar de dragul de a avansa termene, dar respect dorința ministrului Meleșcanu”, a declarat Liviu Dragnea.
Întrebat dacă au fost demarate discuții la nivelul Guvernului, în acest sens, Dragnea a răspuns negativ: „Din câte știu eu, nu și nu cred că a început cineva o asemenea aventură”, a declarat Dragnea.
Afirmațiile liderului PSD vin în contextul în care ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, declara, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters, că România ar putea adera la zona euro în 2022, odată ce venitul celor mai săraci cetățeni va crește.
„Deja întrunim în prezent toate cerințele formale, am putea să ne alăturăm uniunii monetare chiar mâine, dar ne temem că va avea un efect negativ asupra veniturilor pensionarilor și a celor mai săraci”, a declarat Meleșcanu pentru cotidianul polonez, potrivit Mediafax.
Tot la Reuniunea Diplomației, Iohannis a ținut să sublinieze, încă o dată, că România respinge ideea unei Europe cu mai multe viteze și că țara noastră trebuie să se implice activ și în gestionarea problemelor interne ale UE, de la ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, până la relansarea proiectului european, de care va depinde viitorul generațiilor următoare.
În acest sens, președintele a vorbit despre avantajul de care beneficiază România,„poziția de stat stabil, cu creștere economică, țară care continuă, cu sincope, păstrarea statului de drept”.
„Instrumentele acestei adaptări trebuie astfel concepute încât să fie evitată o creștere și mai mare a declajului între statele membre. Am combătut ferm acele abordări care vizează o Europă cu mai multe viteze, a cercurilor cencentrice. Deși în prezent există stadii diferite de integrare, aceasta trebuie să fie excepția, nu regula. Nu dorim să revenim la împărțirea artificială între Est și Vest. Chiar dacă un proiect este agreat inițial de doar un grup de state, el trebuie să rămână deschis”, a mai spus președintele.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului