Iohannis îi cheamă pe români la vot. „E esențială respingerea fermă a discursului antieuropean sau xenofob”

Redactor:
Raluca Pancu
Iohannis îi cheamă pe români la vot. „E esențială respingerea fermă a discursului antieuropean sau xenofob”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că "alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor" și i-a invitat să participe la dezbatere și să meargă la vot pe 11 decembrie. "Nu uitați că alegerile sunt pentru și despre România", a subliniat Iohannis, adăugând faptul că discursul antieuropean sau xenofob trebuie respins ferm, în condițiile în care "vedem lesne cum retorica populistă a devenit foarte prezentă în societăți cu o democrație mult mai veche și mai consolidată decât a României".

„Se întâmplă că în acest an Ziua Națională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea e unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor. Vă invit să participați la dezbatere, la campanie, la alegeri. E firesc să avem polemici, controverse și dispute, mai ales într-o perioadă de competiție electorală, dar cu toții facem parte din această națiune înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români și vrem ce e mai bine pentru România”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni, cu ocazia recepției de 1 Decembrie.

În acest context, Iohannis le-a transmis românilor că indiferent de partea cui se vor situa pe 11 decembrie, să nu uite că „alegerile sunt pentru și despre România”.

„Am mai spus-o: personal, nu știu un mijloc mai bun de a aduna societatea decât în jurul unui ideal comun. Toleranța, deschiderea, respectul pentru diversitate sunt acei catalizatori ai energiilor creatoare ale tuturor cetățenilor unei națiuni (….) România are acum marea șansă de a-i exploata oportunitățile, rezultate din stabilitatea ei politică, din orientarea ei indiscutabilă către valorile europene și nord-atlantice”, a adăugat șeful statului.

Mai mult, Iohannis a subliniat că „România nu trebuie să se abată de la acest drum pe care și l-a câștigat cu mari sacrificii” și a vorbit despre importanța respingerii discursului care contravine valorilor occidentale.

„Vedem lesne cum retorica populistă a devenit foarte prezentă în societăți cu o democrație mult mai veche și mai consolidată decât a României. Ca atare e esențială respingerea fermă a discursului antieuropean sau xenofob (…) Țară stabilă înseamnă economie funcțională, justiție independentă, lupta anticorupție și capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă. Șansa normalității democratice și a prosperității vine din respectul față de lege și față de muncă, din prețuirea școlii și a educației. Avem nevoie de responsabilitate, de atașamentul ferm față de valori și de încrederea deplină în statul de drept. De acest spirit cred că e nevoie de alegeri indiferent cine va învinge”, a mai afirmat șeful statului.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intesivă, după ce a...
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
De ce s-a căsătorit Nicu Ceaușescu cu Elena lui Briceag, de fapt. Secretul dictatorului s-a...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide