Iohannis îi răspunde lui Dragnea care i-a cerut consultări urgente pe tema UE. „Unii au înțeles greșit despre ce este vorba”

Redactor:
Dana Stanila
Iohannis îi răspunde lui Dragnea care i-a cerut consultări urgente pe tema UE. „Unii au înțeles greșit despre ce este vorba”
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că vor avea loc consultări interne pe tema scenariilor vehiculate în privința viitorului Uniunii Europene, însă după negocierile de saptămâna aceasta de la Bruxelles. Motivul este acela că discuțiile la nivel european pe această temă sunt abia la început, a argumentat șeful statului, arătând că românii doresc să fie parte a nucleului blocului comunitar. „Sigur, fiecare aleargă cu viteza lui, dar în final trebuie să fim împreună, să construim o Uniune solidară, puternică, unită și să nu începem să definim tot felul de grupuri care își își urmăresc interesul propriu", a subliniat președintele, după bilanțul Parchetului General.

„O Europă cu două viteze sau cu mai multe viteze nu este bună, nu ajută pe nimeni și aici poate este bine să clarific un pic: nu înseamnă că nu vedem că țările se dezvoltă într-un ritm diferit, este ușor de observat. Nu la asta se referă, deci Europa mai multor viteze nu se referă la situația de fapt, ci după părerea mea, este periculos să statuăm că așa vrem să fie și în viitor. Noi, românii, dorim să fim parte a nucleului și îmi imaginez că asta este abordarea cea mai sănătoasă. Sigur, fiecare aleargă cu viteza lui, dar în final trebuie să fim împreună, să construim o Uniune solidară, puternică, unită și să nu începem să definim tot felul de grupuri care își își urmăresc interesul propriu”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Iohannis a făcut referire și la faptul că partidele de la putere au cerut consultări pe această temă și a transmis că discuțiile sunt abia la început, că nu în această săptămână se decide viitorul Uniunii și că este deschis la dialog cu toți cei care au o opinie argumentată în această privință. 

„Cu siguranță vom avea și consultări și dezbateri publice. Constat că unii au înțeles greșit despre ce este vorba. Faptul că președintele Juncker a lansat Carta Albă este începutul dezbaterilor, nu sfârșitul, deci acum, joi, vineri, nu se stabilește viitorul Uniunii în acest sens. (…) Deci acum nu suntem la finalul discuțiilor, suntem la început și mă aștept ca toată lume care are o opinie fundamentată, să vină cu această opinie, să avem foarte multe consultări, dialog și așa mai departe”, a conchis Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, declara, săptămâna trecută, că formațiunea sa îi propune președintelui Klaus Iohannis să inițieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar.

„În perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, PSD îi propune președintelui Klaus Iohannis să inițieze consultarea partidelor politice pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar pe plan extern, la toate nivelurile politice și diplomatice”, menționa Dragnea într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Dragnea arata că este important ca în cadrul acestor consultări să fie stabilit un mecanism de lucru permanent, cu reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare și ai Administrației Prezidențiale, care să aibă ca obiectiv armonizarea abordărilor politice în plan extern, în sensul susținerii interesului național al României în relația cu instituțiile europene.

Potrivit liderului social-democrat, PSD își manifestă susținerea clară pentru realizarea unui consens politic cu privire la interesul național al Românei în cadrul UE.

Inchide