Iohannis: Îmi pare rău că președintele, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare

Iohannis: Îmi pare rău că președintele, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare
Publicat: 21/11/2013, 17:27
Actualizat: 02/08/2014, 23:57

Prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, că îi pare rău că șeful statului, „ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare”, afirmând că este „o crimă administrativă”, astfel că este „regretabil” că Traian Băsescu „nu vede sau nu dorește să vadă” beneficiile reformei.

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferință de presă, ce părere are despre declarația președintelui Traian Băsescu potrivit căreia descentralizarea este „o crimă administrativă”, răspunzând că este în totală contradicție cu șeful statului.

„Eu sunt în totală contradicție cu părerea președintelui pe care am mai citit-o. Mie îmi pare rău că el, ca fost primar, nu a înțeles nimic din descentralizare. Poate nu a stat suficient ca primar ca să înțeleagă aceste lucuri și este regretabil că președintele, care ar trebui, la modul general, să vadă beneficiile unei reforme, nu le vede sau nu dorește să le vadă”, a spus Iohannis.

Acesta a afirmat că avantajul descentralizării este că „aceste instituții ajung la CL și CJ și problema se rezolvă mai aproape de cetățeni”.

„Nu trebuie să luăm în calcul neapărat cetățeanul ca individ. Administrația ca atare funcționează mai bine decă este mai aproape locul unde se decide”, a spus Iohannis.

Întrebat ce părere are despre faptul că unii politicieni susțin că descentralizarea nu înseamnă decât mai multă putere pentru „baronii USL”, prin întărirea puterii Consiliilor Județene, Iohannis a răspuns: „Dacă am lua-o după influență și după longevitate, aș fi eu un mare baron, dar cred că nici dumneavoastră nu mă considerați un baron local. Treaba e… o definiție care a apărut cândva în media și s-a tot perpetuat. Aproape orice primar de comună mai mare, în ziua de azi, este un baron local, iar un președinte de consiliu județean este un mare baron local. Nu cred că trebuie să privim prin această prismă lucrurile, dar consiliile județene vor avea un pic mai multă infuență, iar primăriile, iarăși, vor avea un pic mai multă influență, dar acesta este un lucru bun”.

El a mai spus că descentralizarea se face „fiindcă multe lucruri care s-au rezolvat la nivel de minister, acum se rezolvă direct în administrația locală”, susținând că „i se pare normal așa”.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că prin asumarea răspunderii pe Legea descentralizării, România va fi răvășită, în interes național și se dă o lovitură funcționării instituțiilor, fiind vorba despre „o crimă administrativă”.

Președintele Traian Băsescu a spus că niciodată ministerele nu se vor putea lipsi de instrumentul teritorial pentru control și verificarea implementării politicilor care rezultă din legi.

„Nu vreau să fiu alarmist, dar avertizez pubic că este o crimă administrativă, nu neapărat pentru că s-ar da peste cap funcționarea acestor instituții – schimbarea stăpânilor, bucuria nebunilor -, dar se uită definiția statului român, care e stat unitar”, a spus Traian Băsescu.

„Vă dau scris că dacă vor face această mișcare, antinațională, vor trebui să reînființeze în câteva luni noi direcții”, a spus Băsescu.

Întrebat dacă nu crede totuși că cei din USL s-a gândit la aceste lucruri, Băsescu a răspuns: „Nu îi suspectați de prea multă inteligență. Sunt brutali, privesc prioritar interesul politic, să își consolideze baronii câștigați acum încât nici mama legilor să nu îi mai miște de acolo”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu