IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu

IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu
Publicat: 08/12/2018, 13:55
Actualizat: 25/03/2019, 21:02

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacșu, scrie, pe Facebook, că probabil România are cea mai obscură și neclară Constituție din lume, de vreme ce permanent Președintele, Guvernul, dar mai recent și Înalta Curte de Casație și Justiție „trebuie ținute de mână de CCR pentru a o înțelege”.

„În ce privește sesizarea Guvernului, nu înțeleg de ce s-au limitat la a reclama ca fiind neconstituțional doar refuzul numirii noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare. Refuzul Președintelui Iohannis de a lua act de demisia miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituției cu putință. Ba chiar și a deciziilor CCR, de vreme ce încă din 2007 (Decizia 356) aceasta a decis că Președintele este obligat constituțional să ia act de demisia miniștrilor ca act unilateral și să declare vacant postul. Este adevărat că atunci CCR a decis că o întârziere de 20 de zile de la data demisiei a fost un termen rezonabil însă doar întrucât a existat o motivare temeinică a refuzului. Acum avem evident doar un refuz politic (Guvernul PSD-ALDE e prost)”, a transmis Neacșu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că demisia unui ministru devine irevocabilă nu în termen de 15 zile, ci în momentul în care s-a luat act de depunerea ei de către premier.

„Demisia ministrului devine irevocabilă nu în termen de 15 zile ci, astfel cum prevede expres art. 6 din Legea nr. 90/2001, „din momentul în care s-a lua act de depunerea ei” de către Primul ministru. Termenul de 15 zile este unul maxim, pentru situația în care prim ministrul refuză să ia act de demisia unilaterală a unui ministru, ceea ce nu este cazul aici. Astfel fiind, Președintele este în întârziere chiar de la momentul când i s-a cerut să ia act de demisiile miniștrilor (care au avut loc la 22 nov și 26 nov) și nu are dreptul de a aștepta să trecă cele 15 zile prost înțelese”, a completat Adrian Toni Neacșu, care încheie precizând că asta e valabil „dacă nu cumva desigur Guvernul și d-na Dăncilă nu au uitat cumva să ceară Președintelui să ia act de demisia miniștrilor și să declare posturile vacante”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa „blocajul” pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. CCR a stabilit ca până pe 13 decembrie, părțile trebuie să transmită punctele de vedere.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ce porți, mă?" Teo, umilită de Florin Călinescu la o petrecere
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ACCIDENT RUTIER GRAV pe PODUL din OVIDIU. Video!
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
ȘOCUL ANULUI despre certificatul verde. Toată lumea a rămas mască: NU EXISTĂ nicio logică
Impozit pe venitul de pensii. Toți îl vor plăti. Marius Budăi, anunț pentru pensionarii din...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...