IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu

IOHANNIS încalcă Constituția! Un fost membru CSM îi atrage atenția președintelui cu privire la REFUZUL de a lua act de demisia lui Șova și Stănescu
Publicat: 08/12/2018, 13:55
Actualizat: 25/03/2019, 21:02

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Adrian Toni Neacșu, scrie, pe Facebook, că probabil România are cea mai obscură și neclară Constituție din lume, de vreme ce permanent Președintele, Guvernul, dar mai recent și Înalta Curte de Casație și Justiție „trebuie ținute de mână de CCR pentru a o înțelege”.

„În ce privește sesizarea Guvernului, nu înțeleg de ce s-au limitat la a reclama ca fiind neconstituțional doar refuzul numirii noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare. Refuzul Președintelui Iohannis de a lua act de demisia miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu este cea mai clară încălcare a Constituției cu putință. Ba chiar și a deciziilor CCR, de vreme ce încă din 2007 (Decizia 356) aceasta a decis că Președintele este obligat constituțional să ia act de demisia miniștrilor ca act unilateral și să declare vacant postul. Este adevărat că atunci CCR a decis că o întârziere de 20 de zile de la data demisiei a fost un termen rezonabil însă doar întrucât a existat o motivare temeinică a refuzului. Acum avem evident doar un refuz politic (Guvernul PSD-ALDE e prost)”, a transmis Neacșu.

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii spune că demisia unui ministru devine irevocabilă nu în termen de 15 zile, ci în momentul în care s-a luat act de depunerea ei de către premier.

„Demisia ministrului devine irevocabilă nu în termen de 15 zile ci, astfel cum prevede expres art. 6 din Legea nr. 90/2001, „din momentul în care s-a lua act de depunerea ei” de către Primul ministru. Termenul de 15 zile este unul maxim, pentru situația în care prim ministrul refuză să ia act de demisia unilaterală a unui ministru, ceea ce nu este cazul aici. Astfel fiind, Președintele este în întârziere chiar de la momentul când i s-a cerut să ia act de demisiile miniștrilor (care au avut loc la 22 nov și 26 nov) și nu are dreptul de a aștepta să trecă cele 15 zile prost înțelese”, a completat Adrian Toni Neacșu, care încheie precizând că asta e valabil „dacă nu cumva desigur Guvernul și d-na Dăncilă nu au uitat cumva să ceară Președintelui să ia act de demisia miniștrilor și să declare posturile vacante”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că a sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa „blocajul” pe care l-a creat președintele Klaus Iohannis prin neluarea deciziei de numire a miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării. CCR a stabilit ca până pe 13 decembrie, părțile trebuie să transmită punctele de vedere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer