Iohannis îngroapă regionalizarea lui Dragnea: „Avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni și să le formăm, să le reformulăm”

Iohannis îngroapă regionalizarea lui Dragnea: „Avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni și să le formăm, să le reformulăm
Publicat: 01/08/2013, 18:54
Actualizat: 25/03/2019, 23:02

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, îi dă o veste proastă vicepremierului Liviu Dragnea, cel care insistă pentru proiectul regionalizării: „aproape sigur nu o facem anul acesta”. Iohannis , care a coordonat comisia PNL care se ocupă de regionalizare, dă și un nou termen pentru reușita acestui proiect – 2022.

Vicepremierul Liviu Dragnea și liderii din teritoriu ai PSD continuă să susțină că regionalizarea și revizuirea Constituției pot deveni realitate în acest an. De cealaltă parte, în PNL se vorbește tot mai mult despre amânarea referendumului pentru revizuirea Constituției pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, iar regionalizarea nu pare să reprezinte o prioritate.

Prim-vicepreședintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat că „aproape sigur regionalizarea nu se va face în acest an” din cauza faptului că revizuirea Constituției este puțin probabil să se întâmple în acest an.

„Dacă nu facem în acest an regionalizarea și aproape sigur că nu o facem, își pierde urgența și o pierde de tot. Nu avem motive să ne grăbim, fiindcă nu avem motive să ne grăbim acum”, a fost poziția exprimată de Klaus Iohannis.

Liberalul demontează și tema centrală a campaniei vicepremierului Liviu Dragnea pentru regionalizarea: urgența reprezentată de atragerea fondurilor europene. În totală contradicție cu afirmațiile vicepremierului Dragnea, Iohannis susține că actuala împărțire administrativă nu este un impediment în atragerea fondurilor europene. Mai mult, Iohannis susține că regionalizarea se poate face și în 2022.

„Nu există un risc real, nu văd acest risc ca fiind unul real. România are regiunile de dezvoltare care au atras fondurile și până acum. Actualele ADR-uri vor prelua gestionarea fondurilor europene, acest lucru va trebui să rămână în acea formă până prin 2022, dacă luăm varianta de n plus doi, rata bugetară plus doi ani. Și atunci avem timp până în 2022, să tot lucrăm la regiuni și să le formăm, să le reformulăm, în ce privește fondurile europene, a completat prim-vicepreședintele PNL.

Pentru amânarea referendumului pentru revizuirea Constituției s-au pronunțat până în prezent premierul Victor Ponta și președintele PNL, Crin Antonescu. Cum regionalizarea nu se poate face fără noua Constituție, deoarece actuala Lege Fundamentală nu vorbește de regiuni ca unități administrativ teritoriale, proiectul lui Liviu Dragnea va fi amânat.

Vicepremierul Dragnea a declarat că o decizie în privința datei pentru referendumul pentru revizuirea Constituției va fi luată la sfârșitul aceste luni în USL și că nu este exclus ca regionalizarea și Constituție să devină realitate la finele acestui an.

Vicepreședinte PSD: „Sunt chestii legate de orgolii”

Vicepreședintele PSD, Gheorghe Nichita, insistă că este nevoie de regionalizare pentru absorbția fondurilor europene și că acest proiect nu trebuie amânat.

„Foarte multe lucruri se pot face peste 20 de ani sau peste 50 de ani. Și un președinte al țării spunea că avem nevoie de autostrăzi peste 50 de ani. Nu le-am făcut la timp am suferit. Dacă începeam proiectele de investiții în urmă cu 10 – 12 ani eram în altă zonă, trăiau mai bine oamenii. Atunci când avem responsabilități politice și administrative trebuie să vedem cum facem”, a spus pentru gândul Nichita.

El a prezentat situația municipiului Iași care a reușit să se dezvolte datorită proiectelor cu fonduri europene. Nichita spune că procesul regionalizării a trezit foarte multe orgolii și că mulți se opun din cauza faptului că nu au șanse să conducă aceste regiuni.

„Dacă nu e capitala regională nu știu unde sunt supărați și nu vor regionalizare. Dacă nu sunt șeful șeful regiunii, nu vrea regionalizare. Dacă ajunge Popescu sau Ionescu șeful regiunii, nu mai convine regionalizarea. Până la urmă sunt chestiuni de orgolii. Ne racordăm la Europam, sunt regiuni în Europa? Trebuie să depășim stadiul de competiție între unii și alții”, a spus pentru gândul primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita – vicepreședinte al PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912