Iohannis, mesaj cu bătaie lungă pentru Guvern și Parlament: Semnalul dat de CSM nu poate fi ignorat

Iohannis, mesaj cu bătaie lungă pentru Guvern și Parlament: Semnalul dat de CSM nu poate fi ignorat
Publicat: 28/09/2017, 15:44
Actualizat: 28/09/2017, 15:44

„Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Președintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiției înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM”, a transmis Mădălina Dobrovolski.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției, cu 10 voturi la 8. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aștepta la acest rezultat, acuzându-i pe membrii CSM că „au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte” și că „nu doresc reformarea sistemului”. De cealaltă parte, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că punctul de vedere al CSM a fost unul „destul de clar”, refuzând să opineze dacă Toader va ține cont de el. „Va fi decizia domniei sale”, a punctat Lazăr.

„Au intrat în ședință cu poziții exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci știam acest lucru. (…) Cunoșteam foarte bine pozițiile dânșuilor și aproape sunt public cunoscute opțiunile pe care care unii sau alții le au. Absența mea a fost deliberată, le cunoșteam opțiunile, dânșii cunoșteau opțiunea mea, eu aș fi susținut proiectul trimis la avizare. Cunoșteam poziția dânșilor și domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3, după anunțarea avizului.

După ședința plenului CSM, judecătorul CSM, Bogdan Mateescu, a anunțat că a votat împotriva proiectului elaborat de ministerul Justiției: „Sistemul judiciar ar fi fost cu siguranță dăunător. Eu am votat cu toată convingerea pentru un aviz negativ. Este un proiect superficial, fără să țină cont de propunerea instanțelor și parchetelor, fără să țină cont de propunerile adoptate la nivel CSM în două rânduri. Lucrurile care interesează sistemul, lucrurile tehnice care au fost transpuse la un nivel mic, lucrurile cu impact masiv, gen Inspecția Judiciară în subordinea Ministerului Justiției, schimbarea regulilor în ceea ce privește recrutarea magistraților, aspecte legate de numirea procurorilor”, a declarat Bogdan Mateescu.
În schimb, Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentantul societății civile, a declarat, după votul din CSM pe Legile Justiției, că acesta a fost un vot politic, nu tehnic și că era varianta ca reprezentanții Consiliului să dea un aviz cu observații.
„A fost un vot politic. Erau trei variante: aviz, aviz negativ și aviz cu observații. Acele observații ar fi îndreptat toate elementele pe care procurorii și judecătorii le-au transmis la CSM. Ce sens a avut ca în cazul separării carierelor, judecătorii să nu se poată pronunța, iar lumea să arunce la gunoi efectiv toată munca de azi”, a declarat Victor Alistar, la Antena 3.
În aceeași linie s-a menținut și Romeu Chelariu, membru CSM, care a declarat, pentru Mediafax, că unele argumente din ședința CSM, în care a fost dat aviz negativ pe legile Justiției, au făcut referire la zona politică, dar „și la alte puteri ale statului”.
„A fost un vot tehnic, dar cu nuanțe politice, având în vedere faptul că au fost niște argumente pronunțate de unii membrii ai CSM care făceau trimitere la zona politică. Din discuțiile purtate a rezultat acest lucru. S-a venit cu argumente care țin de zona politică, de alte puteri ale statului. Argumentarea la luarea de cuvânt avea referiri care țin de alte puteri ale statului. De zona politică, nu se refereau strict cu prioritate la elemente de ordin tehnic, la impactul pe care legile le au asupra sistemului de justiție”, a declarat, pentru Mediafax, Romeu Chelariu, membru CSM.
Acesta a mai spus că prin votul dat, practic s-a dat aviz negativ tuturor propunerilor, inclusiv cele care vizează punerile în acord cu deciziile CCR. „Trebuie să avem în vedere în primul rând deciziile CCR, care știm că sunt general obligatorii. Personal, cred că legile supuse discuției plenului reprezintă, per ansamblu, un progres și nu un regres . Punctul de vedere personal este că trebuia dat un aviz favorabil”, a mai declarat Chelariu.
Acesta a mai spus că plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe toate propunerile, inclusiv cele care vizau punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale.
De cealaltă parte, Augustin Lazăr a declarat că, așa „cum a estimat”, votul dat a fost unul negativ: „Așa cum am estimat, CSM în calitate de garant al justiției a avizat negativ acest proiect de lege care își propunea efectuarea unor modificări de substanță în legile justiției și despre care exista o temere că vor afecta independența justiției”, a spus Lazăr, la ieșirea de la CSM, refuzând să comenteze scorul strâns cu care a fost adoptat avizul.
În ceea ce privește decizia pe care ar urma să o ia ministrul Justiției, având în vedere că avizul este unul consultativ, Lazăr a răspuns că nu știe dacă Tudorel Toader va ține cont de punctul de vedere al CSM, care a fost unul „clar” și că nu vrea să speculeze, în acest sens: „Va fi decizia domniei sale. Noi ne-am exprimat punctul de vedere și cred că a fost destul de clar”, a spus Lazăr.
De altfel, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în ședința de plen, că CSM trebuie să dea un aviz negativ.
„Aș vrea să îmi explice cineva dacă există o rațiune ca factorul persoana care este numită politic la conducerea Ministerului Justiției ar trebui să facă echipa procurorului general care vine și se prezintă în fața CSM candidatul cu un proiect, acel proiect este aprobat. Există o mulțime de așteptări, pe urmă, ca acest procuror general să-și pună în aplicare, împreună cu echipa lui proiectul pe direcțiile de prioritate pentru Ministerul Public. În schimb, venim acum și facem o echipă până la nivelul de procuror-șef de birou fără să fie consultat, nu există nicio mențiune dacă procurorul general ar trebui consultat, cine ar trebui să fie procuror-șef de birou, de serviciu, de secție samd. El trebuie sa dea rezultatele pe care societatea civilă pe bună dreptate le așteaptă. CSM, nici nu mai vorbim. Eu încă n-am reușit să înțeleg rațiunea care a animat această idee, de a construi în acest mod echipa de la vârful Ministerului Public. … În esență, așa cum am spus-o și public, trebuie avizat negativ, dar cu fermitate, să transmitem un mesaj ferm opiniei publice”, a declarat Augustin Lazăr.
Pe de altă parte, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, în ședință, că s-ar fi așteptat ca ministrul Justiției să fie prezent la deliberări: „Mă surprinde, neplăcut de această dată, pentru că am nutrit o considerație aparte pentru domnul ministru al Justiției. Mă surprinde lipsa dumnealui de la ședința plenului. Sunt încurcată, nu știu cum să apreciez sau cum să interpretez această lipsă. Poate este o poziție de onoare, poate este o poziție de demnitate sau poate este reținere asupra faptului că poate ar fi fost puțin incomodat sau mai mult incomodat să răspundă la întrebări pe care fiecare dintre noi am fi avut să le fi adresat. Poate să răspundă domnul ministru sau poate nu este cazul să răspundă. În orice caz, sunt convinsă că pentru fiecare dintre noi lipsa dumnealui, măcar pentru a-și susține proiectul pe legile Justiției, pentru mine este un aspect care m-a derutat și care probabil se va reflecta nu știu cum și în ce măsură în votul pe care îl voi exprima”, a declarat Mariana Ghena, președintele CSM.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată