Iohannis POATE REFUZA RÂZÂND nominalizările la Transporturi și Dezvoltare. Jurnalistul Doru Bușcu explică schema de BLOCARE a Guvernului Dăncilă

Iohannis POATE REFUZA RÂZÂND nominalizările la Transporturi și Dezvoltare. Jurnalistul Doru Bușcu explică schema de BLOCARE a Guvernului Dăncilă
Doi miniștri care nu au demisionat și nu sunt revocați din funcții. Lucian Șova și Paul Stănescu s-au întâlnit cu oamenii președintelui. Jurnalistul Doru Bușcu explică schema prin care Klaus Iohannis încearcă să blocheze activitatea Guvernului Dăncilă

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova și ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu s-ar fi întâlnit, în urmă cu câteva zile, cu intermediari ai președintelui Klaus Iohannis, concluzia întrevederii fiind ca cei doi să nu-și dea demisiile din funcții, potrivit jurnalistului Doru Bușcu.

„Pe surse, am aflat că a fost o întâlnire între interpuși ai domnului Iohannis sau intermediari și cei doi miniștri care acum sunt în funcție, și anume Lucian Șova de la Transporturi și Paul Stănescu de la Dezvoltare. Concluzia întâlnirii a fost că ei vor rămâne pe funcție, ca dovadă, să spunem, intermediară a acestui fapt, este refuzul celor doi de a pleca și omisiunea a lui Iohannis de a-i revoca. Astăzi, când a anunțat miniștrii care sunt revocați nu i-a menționat pe cei doi. Care este situația? Dacă, de exemplu – mâine sau poimâine, sau când se hotărăște – PSD vrea să numească un nou ministru, să facă o nouă propunere la Ministerul Dezvoltării și o nouă propunere la Ministerul Transporturilor, câtă vreme oamenii ăștia nu-și dau demisia, câtă vreme ei există în poziția legală de ministru, aceste nominalizări pot fi refuzate râzând de președintele Iohannis,” a explicat pentru Mediafax, Doru Bușcu.

Acesta a precizat că schema este blocarea funcționării complete a Guvernului, prin persistența pe post a celor doi miniștri, iar în acest fel, se blochează, de fapt, numirea unora noi.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu este de acord cu propunerile formulate de PSD la Transporturi și Dezvoltare, respectiv Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, pe motiv că aceștia sunt nepotriviți. Printre decretele de revocare semnate de șeful statului nu se află cele pentru aceste două portofolii.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean confirmă, din punct de vedere tehnic și juridic, teoria susținută de jurnalistul Doru Bușcu. El a explicat pentru Mediafax că și propunerea Olguței Vasilescu la Ministerul Dezvoltării ar putea fi refuzată de președintele Klaus Iohannis.

„Probabil mâine (miercuri – n.r.) vor trimite o propunere din nou de revocare și de numire a unei alte persoane în funcția de ministru. Suntem din nou în situația de primă propunere (a Olguței Vasilescu în funcția de ministru al Dezvoltării – n.r.). Și atunci sigur că nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituțională. Dacă cineva va solicita – din cei care pot să solicite Curții Constituționale – să constate că este un conflict juridic prin faptul că președintele va refuza din nou numirea persoanei respective în funcția de ministru, Curtea va da o decizie și vom vedea ce va spune Curtea”, a declarat Zegrean.

Acesta a explicat, tehnic, cum stau lucrurile.

„Suntem în situația în care președintele a refuzat revocarea ministrului Transporturilor și a ministrului Dezvoltării, fără să motiveze de ce refuză, dar a motivat într-un cuvânt refuzul numirii celor doi miniștri, că sunt nepotriviți. Sigur că în spatele acestui cuvânt există documente, există informații, președintele are ceva în vedere când spune că sunt nepotriviți, nu ne-a spus de ce sunt nepotriviți. 

Și atunci, întrebarea care s-ar putea pune ar fi, dacă sunt nepotriviți, sunt nepotriviți pentru acele ministere sau sunt nepotriviți pentru a fi miniștri în general? Constituțional vorbind, Constituția vorbește despre numirea, deci formarea Guvernului și despre remaniere a Guvernului, în două articole: 85 și 103. Într-un loc spune

desemnează o persoană pentru a îndeplini funcția de prim-ministru>, în alt loc spune 
numește Guvernul în  baza votului de încredere acordat de Parlament>. Deci președintele este cel care are decizia în ambele situații, atât la numire, cât și la remaniere.

Pentru că tot în Constituție, în articolul 85, alineatul 2, spune că în situație de remaniere sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește unii membri ai Guvernului, la propunerea primului ministru, deci primul ministru doar are propunerea, președintele are decizia. Dacă președintele a decis să nu o numească, înseamnă că el nu vrea să o numească pe o anumită persoană în postul de ministru.”

Augustin Zegrean a făcut trimitere la o decizie din 2007 a Curții Constituționale, anterioară celei din 2008, care arată că „președintele nu are drept de veto, dar poate să ceară primului ministru să schimbe, să renunțe la propunerea făcută și să facă o altă propunere”.

„Deci Curtea îi îndeamnă pe cei doi actori implicați în această activitate să coopereze, să colaboreze, să discute. Cooperarea, colaborarea loială între instituțiile statului este necesară. Dacă cei doi ar fi vorbit înainte de a se face propunerea, probabil că nu s-ar fi ajuns în situația aceasta”, apreciază fostul președinte al CCR.

„Eu cred că, atâta vreme cât la Ministerul Dezvoltării postul este încă ocupat, nu se poate pune problema că ar fi a doua propunere. Probabil vor trimite o propunere din nou de revocare și de numire a unei alte persoane în funcția de ministru. Suntem din nou în situația de primă propunere. Și atunci sigur ca nu putem spune că suntem într-un conflict juridic de natură constituțională. (…) Părerea mea este că nu suntem în situație de conflict și că președintele poate să refuze din nou„, a afirmat Augustin Zegrean.

Vicepremierul Paul Stănescu a replicat, printr-un comunicat de presă, că Doru Bușcu face „jocurile murdare” ale unor PSD-iști.

„Am citit cu uimire declarațiile făcute aseară de Doru Bușcu… L-am întâlnit de câteva ori și mi-a făcut impresia unui jurnalist riguros și echidistant. Sincer, nu mă așteptam să intre în așa ceva și să facă jocurile murdare și disperate ale unor colegi de-ai mei de partid! Ar fi trebuit să știe că teoria colaboraționismului a fost o practică a sovieticilor… și, totuși, suntem în 2018, nu în anii ꞌ50… E absolut penibil și jenant!”, a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale.

 

Inchide