Iohannis: „Politicieni influenți atacă justiția. Este nevoie de o implicare civică maximă”

Redactor:
Adrian Ilie
Iohannis: „Politicieni influenți atacă justiția. Este nevoie de o implicare civică maximă”
Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că justiția este atacată, de la alegerile parlamentare încoace, de "un număr impresionant de politicieni influenți" și a cerut „implicare civică maximă"

”Nu putem să nu constatăm că, de la alegerile parlamentare încoace, un număr impresionant de politicieni influenți se ocupă cu a ataca justiția, procurorii, procedurile din justiție, inducând în populație impresia că justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata că mai mulți politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie judecați penal, fie urmăriți penal”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta susține că îngrijorările sale dinainte de alegeri s-au adeverit în timp. ”Înainte de alegeri le-am atras atenția alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal să ajungă în conducerea statului. Automat ar apărea o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat”, a spus președintele.

Din acest motiv este nevoie de ”implicare civică maximă” din partea celor care pot contribui la dezbaterile pe marginea legilor justiției. ”De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a reiterat principalele motive de nemulțumire pe care le are față de legile justiției preconizate de actuala coaliție guvernamentală. ”Multe puncte de acolo mi se par eronate, iar abordările greșite. Concret, m-aș referi la două chestiuni (…) care mă îngrijorează foarte mult. Faptul că președintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-șefi mi se pare o greșeală fundamentală fiindcă doar prin prezența președintelui România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan mondial și președintele României este garantul că lupta anticorupție nu este subjugată politic. A doua chestiune care se dorește în așa-zisa reformă a justiției și care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM care, conform Constituției, garantează independența justiției, ci Ministerului Justiției care este un organism eminamente politic. Faptul că ministrul nu este numit politic nu schimbă nimic. Guvernul este unul format din politicieni și subodonarea Inspecției Judiciare către minister aduce riscul unei presiuni politice asupra sistemului judiciar”, a argumentat președintele Iohannis.

Întrebat dacă are de gând să discute aceste chestiuni cu prim-ministrul Mihai Tudose, Iohannis a răspuns: ”Aștept să mă consulte dacă are nevoie de un sfat bun.”

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Veste BOMBĂ pentru cei cu mașini pe benzină și motorină! Se întâmplă de azi la...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
ȘOCANT! Adevărul despre vaccinul AstraZeneca. Anunțul crunt pentru milioane de oameni
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide