Iohannis, somat SĂ SEMNEZE numirile miniștrilor. Dăncilă: Blocajul e NEJUSTIFICAT

Iohannis, somat SĂ SEMNEZE numirile miniștrilor. Dăncilă: Blocajul e NEJUSTIFICAT
Publicat: 25/01/2019, 13:53
Actualizat: 25/03/2019, 23:51

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat încă o dată președintelui Klaus Iohannis să semneze decretele de numire a miniștrilor Dezvoltării Regionale și Transporturilor, atrăgându-i atenția că blocajul este nejustificat.

„Îi solicit președintelui României ca, în virtutea prerogativelor constituționale pe care le are de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, să respecte decizia Curții Constituționale și să semneze decretele de numire, pentru ca activitatea celor două ministere să se desfășoare cât mai eficient,” a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern, adăigând că toate procedurile legale au fost respectate și blocajul nu se mai justifică.

Premierul Viorica Dăncilă nu a precizat dacă Executivul va adopta vineri o ordonanța anunțată deja de Tudorel Toader, dar a amintit că judecătorii CCR au constatat că au fost folosite practici care au viciat actul de justiție, iar situația trebuie îndreptată”.

„Curtea Constituțională a constatat că au fost folosite practici în afara cadrului legal, care au viciat actul de justiție, iar această situație trebuie îndreptată. Așa cum spunea și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, drepturile cetățenilor nu sunt negociabile, iar în această materie nu sunt acceptate compromisuri”, a declarat la începutul ședinței de guvern Viorica Dăncilă.

Ea a a acuzat campania de dezinformare cu care se confruntă România, „alimentată de oameni politici români, mergând până la cel mai înalt nivel”.

„Acest lucru este inacceptabil. Ca prim-ministru, am considerat că am obligația să spun adevărul despre țara mea în fața oficialilor europeni,. Am dat asigurări în toate întâlnirile pe care le-am avuit că Guvernul va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care constituie fundamentul construcției europene. Respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, apărarea statului de drept și asigurarea independenței Justiției sunt în centrul preocupoărilor noastre. Însă, în egală măsură, am transmis cu fermitate că cetățenii români trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european”, a mai afirmat Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că va formula „într-un timp rezonabil” un răspuns la propunerile de miniștri la Transporturi și Dezvoltare, după ce Viorica Dăncilă i-a trimis luni o nouă scrisoare, în care îi cere să-i numească miniștri pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

„Aceste documente sunt în analiza departamentului de specialitate la Administrația Prezidențială și imediat ce voi reveni în țară, voi discuta și vom vedea ce ne-a trimis acolo doamna prim-ministru. Într-un timp rezonabil, voi formula un răspuns la aceste propuneri,” a declarat Klaus Iohannis, la Aachen, după ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis luni o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi atrage atenția că beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

„Domnule Președinte, urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinirea condițiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele:

Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituția României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneți emiterea decretelor prezidențiale prin care doamna Lia-Olguța Vasilescu să fie numită în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice și domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcția de ministru al Transporturilor. În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conuc. În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condițiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în scisoarea transmisă președintelui Klaus Iohannis.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
CINCI JUDECĂTORI de la CURTEA de APEL Constanța CERCETAȚI DISCIPLINAR de CSM
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
MIHAI GÂDEA a rămas fără cuvinte! Ce i-a spus Loredana Groza în direct la Antena...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...