Iohannis, somat SĂ SEMNEZE numirile miniștrilor. Dăncilă: Blocajul e NEJUSTIFICAT

Iohannis, somat SĂ SEMNEZE numirile miniștrilor. Dăncilă: Blocajul e NEJUSTIFICAT
Publicat: 25/01/2019, 13:53
Actualizat: 25/03/2019, 23:51

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat încă o dată președintelui Klaus Iohannis să semneze decretele de numire a miniștrilor Dezvoltării Regionale și Transporturilor, atrăgându-i atenția că blocajul este nejustificat.

„Îi solicit președintelui României ca, în virtutea prerogativelor constituționale pe care le are de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, să respecte decizia Curții Constituționale și să semneze decretele de numire, pentru ca activitatea celor două ministere să se desfășoare cât mai eficient,” a declarat premierul, la începutul ședinței de guvern, adăigând că toate procedurile legale au fost respectate și blocajul nu se mai justifică.

Premierul Viorica Dăncilă nu a precizat dacă Executivul va adopta vineri o ordonanța anunțată deja de Tudorel Toader, dar a amintit că judecătorii CCR au constatat că au fost folosite practici care au viciat actul de justiție, iar situația trebuie îndreptată”.

„Curtea Constituțională a constatat că au fost folosite practici în afara cadrului legal, care au viciat actul de justiție, iar această situație trebuie îndreptată. Așa cum spunea și președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, drepturile cetățenilor nu sunt negociabile, iar în această materie nu sunt acceptate compromisuri”, a declarat la începutul ședinței de guvern Viorica Dăncilă.

Ea a a acuzat campania de dezinformare cu care se confruntă România, „alimentată de oameni politici români, mergând până la cel mai înalt nivel”.

„Acest lucru este inacceptabil. Ca prim-ministru, am considerat că am obligația să spun adevărul despre țara mea în fața oficialilor europeni,. Am dat asigurări în toate întâlnirile pe care le-am avuit că Guvernul va acționa pentru respectarea valorilor și principiilor care constituie fundamentul construcției europene. Respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, apărarea statului de drept și asigurarea independenței Justiției sunt în centrul preocupoărilor noastre. Însă, în egală măsură, am transmis cu fermitate că cetățenii români trebuie să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca orice cetățean european”, a mai afirmat Dăncilă.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că va formula „într-un timp rezonabil” un răspuns la propunerile de miniștri la Transporturi și Dezvoltare, după ce Viorica Dăncilă i-a trimis luni o nouă scrisoare, în care îi cere să-i numească miniștri pe Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

„Aceste documente sunt în analiza departamentului de specialitate la Administrația Prezidențială și imediat ce voi reveni în țară, voi discuta și vom vedea ce ne-a trimis acolo doamna prim-ministru. Într-un timp rezonabil, voi formula un răspuns la aceste propuneri,” a declarat Klaus Iohannis, la Aachen, după ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german.

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis luni o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi atrage atenția că beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.

„Domnule Președinte, urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinirea condițiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele:

Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituția României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneți emiterea decretelor prezidențiale prin care doamna Lia-Olguța Vasilescu să fie numită în funcția de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale și administrației publice și domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcția de ministru al Transporturilor. În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conuc. În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condițiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în scisoarea transmisă președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului