Ipocrizia la români: PSD jubilează că șansele lui Kovesi să devină procuror șef european AU SCĂZUT. PNL ar vrea retragerea cetățeniei ambasadorului român care a votat CONTRA

Ipocrizia la români: PSD jubilează că șansele lui Kovesi să devină procuror șef european AU SCĂZUT. PNL ar vrea retragerea cetățeniei ambasadorului român care a votat CONTRA
Publicat: 21/02/2019, 15:40
Actualizat: 26/03/2019, 01:07

Europarlamentarul PSD Claudia Țapardel își exprima satisfacția că șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror șef european s-au diminuat după votul de miercuri, când reprezentanții permanenți țătilor UE în Consilliul Uniunii l-au preferat pe procurorul francezJean-François Bohnert.

„Sper că un prim semnal pozitiv că Laura CodruțaKovesinu va câștiga competiția europeană a fost deja dat. Procurorul francez Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanților permanenți ai statelor în Consiliul Uniunii Europene. În urma acestui vot, Bohnert a obținut 50 de puncte, fiind urmat de Laura CodruțaKovesiși de Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte”, jubilează Țapardel, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Fiind eurodeputat și crezând ferm că Parlamentul European reprezintă simbolul democrației, mi se pare nefiresc ca decizia privind funcția de șef al Parchetului European să se ia la masa verde de către coordonatorii Comisiei LIBE. Este absolut necesar ca o asemenea decizie să fie luată de toți membrii Comisiei LIBE și, de asemenea, de toți membrii Parlamentului European, așa cum se iau deciziile legate de directive sau alte numiri la nivel european în cadrul instituțiilor, precum Curtea Europeană de Conturi sau Curtea de Justiție a Uniunii Europene. De asemenea, este la fel de anormal și ceea ce face candidata Laura CodruțaKovesi, care trimite scrisori Comisiei LIBE exact înainte de audierea sa.

Kovesi, anchetată în România pentru fapte grave de corupție, precum luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, are oportunitatea de a se prezenta pe 26 februarie în fața acestei comisii și își poate pleda atunci cauza, dar mai ales va trebui să răspundă întrebărilor colegilor din Comisia LIBE. Am convingerea că întrebările vor fi fundamentate pe eșecul managerial de care a dat dovadă în funcția de șef al DNA din care a fost revocată, dar și pe dosarele deschise pe numele său, aflate în lucru la Inspecția Judiciară și la noua Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție,” adaugă Țapardel.

Oficialii guvernului rormân nu au comunicat cum a votat miercuri reprezentantul țării noastre pe lângă Consiliul Uniunii Europene, lăsând loc speculațiilor.Liderul USR, Dan Barna nu ar fi deloc surprins să afle că – deși până acum au acuzat de lipsă de patriotism pe europarlamentarii care au criticat public România, ba chiar intenționau să voteze o lege pentru a-i pedepsi drastic – la ordinele guvernului, votul României a fost împotriva lui Kovesi.

„Îmi imaginez că Ambasadorul României a exercitat mandatul pe care i l-a trimis guvernul, guvern, pe care îl cunoaștem cu toții, nu este un guvern care este preocupat de interesele românilor, este un guvern care ne scoate din Europa în fiecare zi și este un guvern care ne face de râs prin reprezentanții săi la nivel european aproape la fiecare intervenție. Deci nu este nici o supriză că un delegat al Guvernului respectă linia Dragnea – Toader, care scoate România în afara Europei,” a declarat Barna.

Uitând atitudinea avută cu alte ocazii, președintele PNL Ludovic Orban crede că ambasadorul român care a votat împotriva lui Kovesi ar trebui să rămână fără cetățenie, pentru că a dovedit lipsă de patriotism refuzând să sprijine un candidat român pentru o funație europeană importantă.

„Ar trebui să îi retragem cetățenia română. Să se ducă să ceară cetățenie cu candidatul țării cu care a votat. Mie mi se pare de noaptea minții pentru orice reprezentant al României să nu susțină un candidat al României pe orice funcție importantă, mai ales o funcție de conducere la nivel european, cum este funcția de procuror-șef al Parchetului European, să existe un român care să sprijine candidatura unui român. Este o lipsă de patriotism, este chiar o trădare”, a declarat Orban, care cere demisiile miniștrilor Teodor Meleșcanu și George Ciamba.

Orban a explicat că hotărârea privind competiția pentru postul de procuror șef al Parchetului European se va baza pe poziționarea Comisiilor Permanente și pe faptul căKovesia fost plasată pe primul loc de către Comisia Europeană va conta în cadrul evaluărilor.

„Se mai poate discuta în Consiliul JAI cu reprezentanții miniștrilor de Justiție, dar hotărâtoare pentru această competiție va fi poziționarea comisiilor Parlamentului European, care vor audia candidații și care vor ierarhiza acești candidați. Să nu uităm că evaluarea făcută de juriul de evaluare, care a fost decis de Comisia Europeană, a plasat candidatul român pe primul loc. Iar acest lucru va conta cu siguranță la nivelul evaluărilor care vor fi făcute în Comisia LIBE și Comisia CONT. În cazul în care, foarte plauzibil, candidatul român va ieși pe primul loc, în urma evaluărilor Comisiilor Parlamentului European, cu siguranță va fi necesară o negociere, iar ulterior va fi necesar votul plenului Parlamentului European”, a explicat Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...