Judecătorii Curții de Apel condamnă „atitudinea arogantă” a Parlamentului față de magistrați

Judecătorii Curții de Apel condamnă „atitudinea arogantă a Parlamentului față de magistrați
Publicat: 30/01/2020, 10:30

Potrivit unui comunicat al Curții de Apel Cluj, transmis joi, Parlamentul a tratat cu „nepermisă indiferență semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar”.

„Judecătorii Curții de Apel Cluj condamnă atitudinea neloială, arogantă și lipsită de profesionalism cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, dovedind că nu înțelege rolul justiției într-un stat de drept, care își respectă cetățenii și le garantează drepturile, un stat destructurat, în momentul în care Constituția nu mai este respectată, la cel mai înalt nivel. În data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților, tratând cu nepermisă indiferență semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar și, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative”, se arată în comunicat.

Magistrații clujeni susțin că prin hotărârea Parlamentului se ignoră deciziile în materie ale Curții Constituționale din România, jurisprudența curților europene de justiție și documentele internaționale ce consacră drepturile magistraților.

„În contextul în care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor și personalului auxiliar din instanțe a fost folosit în mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justiția fiind umilită, în mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecătorii Curții de Apel Cluj s-au întâlnit în repetate rânduri, în Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte și eficiente de apărare a statutului și a demnității profesiei căreia îi sunt devotați”, se mai arată în comunicat.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au subliniat că timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 și 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie și 28 ianuarie 2020, au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activității de judecată până în momentul votului în Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenția factorilor decidenti cu privire la consecințele unor astfel de modificări legislative.

„Acționând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate și asumarea responsabilității, judecătorii Curții de Apel Cluj, asemenea celorlalți judecători din țară, au înțeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanțial independența celui chemat să facă justiție, iar prin aceasta, independența sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudența obligatorie a Curții Constituționale și recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistrați”, au menționat magistrații clujeni.

„Susținând demersul Înaltei Curți de Casație și Justiție, acela de sesizare a Curții Constituționale pentru un control de constituționalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenție în proces de tipul , în cadrul căreia își va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România”, au mai subliniat magistrații clujeni.

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj a hotărât, miercuri, reluarea activității de judecată suspendată în perioada 22- 28 ianuarie.

Pensiile speciale au fost eliminate, marți, în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912