Judecătorii Curții de Apel condamnă „atitudinea arogantă” a Parlamentului față de magistrați

Judecătorii Curții de Apel condamnă „atitudinea arogantă a Parlamentului față de magistrați
Publicat: 30/01/2020, 10:30

Potrivit unui comunicat al Curții de Apel Cluj, transmis joi, Parlamentul a tratat cu „nepermisă indiferență semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar”.

„Judecătorii Curții de Apel Cluj condamnă atitudinea neloială, arogantă și lipsită de profesionalism cu care puterea legislativă a tratat statutul magistratului în România, dovedind că nu înțelege rolul justiției într-un stat de drept, care își respectă cetățenii și le garantează drepturile, un stat destructurat, în momentul în care Constituția nu mai este respectată, la cel mai înalt nivel. În data de 28 ianuarie 2020, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat legea privind eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraților, tratând cu nepermisă indiferență semnalele ferme transmise din interiorul sistemului judiciar și, implicit, efectele pe termen lung ale unor astfel de exprimări legislative”, se arată în comunicat.

Magistrații clujeni susțin că prin hotărârea Parlamentului se ignoră deciziile în materie ale Curții Constituționale din România, jurisprudența curților europene de justiție și documentele internaționale ce consacră drepturile magistraților.

„În contextul în care subiectul pensiilor de serviciu ale magistratilor și personalului auxiliar din instanțe a fost folosit în mod iresponsabil pentru atragerea capitalului politic, justiția fiind umilită, în mod nedrept, prin manipulari inadmisibile, judecătorii Curții de Apel Cluj s-au întâlnit în repetate rânduri, în Adunari Generale, pentru a identifica mijloacele corecte și eficiente de apărare a statutului și a demnității profesiei căreia îi sunt devotați”, se mai arată în comunicat.

Judecătorii Curții de Apel Cluj au subliniat că timp de patru săptămâni, între 23 decembrie 2019 și 13 ianuarie 2020, iar apoi între 22 ianuarie și 28 ianuarie 2020, au adoptat forma extremă de protest, aceea a suspendării activității de judecată până în momentul votului în Parlament, dorind prin aceasta să atragă în mod serios atenția factorilor decidenti cu privire la consecințele unor astfel de modificări legislative.

„Acționând într-o manieră exemplară, caracterizată prin unitate și asumarea responsabilității, judecătorii Curții de Apel Cluj, asemenea celorlalți judecători din țară, au înțeles că o astfel de măsură legislativă este în măsură să afecteze substanțial independența celui chemat să facă justiție, iar prin aceasta, independența sistemului judiciar românesc. Dreptul la pensia de serviciu este o componentă a statutului judecătorului, confirmat fiind prin jurisprudența obligatorie a Curții Constituționale și recunoscut ca atare de statele europene, în favoarea propriilor magistrați”, au menționat magistrații clujeni.

„Susținând demersul Înaltei Curți de Casație și Justiție, acela de sesizare a Curții Constituționale pentru un control de constituționalitate a legii înainte de promulgare, Curtea de Apel Cluj va uza de un instrument juridic legal, printr-o intervenție în proces de tipul , în cadrul căreia își va prezenta opinia juridică, detaliind aplicabilitatea standardelor juridice naționale și internaționale în problema dreptului la pensia de serviciu a magistratului în România”, au mai subliniat magistrații clujeni.

Adunarea Generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj a hotărât, miercuri, reluarea activității de judecată suspendată în perioada 22- 28 ianuarie.

Pensiile speciale au fost eliminate, marți, în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. Proiectul de lege vizează parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcand militarii și polițiștii.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Decizia momentului despre CERTIFICATUL VERDE! Anunțul făcut de Rafila astăzi, 3 decembrie
Vești proaste despre Alexandru Arșinel. Anunț trist, de ultimă oră. S-a întâmplat imediat după operație
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...