• Publicat:
Politică

Kelemen: Aderarea la Schengen ar trebui să fie prioritatea numărul unu în relația României cu UE

Kelemen: Aderarea la Schengen ar trebui să fie prioritatea numărul unu în relația României cu UE
Președintele UDMR, Kelemen Hunor susține că aderarea la Schengen ar trebui să fie prioritatea numărul unu în relația României cu UE, iar dacă România îndeplinește criteriile tehnice privind aderarea la spațiul Schengen, nu ar trebui să accepte „fel de fel de argumente inventate".

Întrebat marți la Târgu Mureș cum comentează declarația liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia MCV trebuie să înceteze, Kelemen Hunor a spus că aderarea la Schengen ar trebui să fie prioritatea numărul unu în relația României cu UE.

„În primul rând ar trebui să spunem care este prioritarea numărul unu în relația noastră cu UE și în ceea ce privește spațiul Schengen. Eu aș pune prioritatea numărul unu să intrăm în spațiul Schengen fiindcă noi am îndeplinit criteriile tehnice de 5-6 ani, din 2012-2013, iar dacă acestea au fost îndeplinite nu ar trebui să acceptăm să fel de fel de pretexte, fel de fel de argumente inventate, fiindcă este inacceptabil acest comportament. Și președintele are capacitatea, puterea și are mijloacele în Consiliu să impună, să ceară de la ceilalți președinți și prim-miniștri, fiindcă acolo deciziile sunt luate prin consens. Și poți discuta și cu olandezii, și cu francezii, fiindcă există interese peste tot, iar aceste interese pot fi susținute și de către tine, așa cum și interesele tale trebuie pot fi susținute de ceilalți. Aceasta este prioritatea numărul unu”, a spus Kelemen.

În ceea ce privește MCV, liderul UDMR a afirmat că sunt câteva chestiuni care pot fi corectate fiind un instrument care trebuie depășit cât mai repede, „dacă se poate mâine, dacă nu poimâine sau peste un an de zile”.

„Anumite chestiuni trebuie discutate acasă înainte să ajungem la Bruxelles”, a conchis președintele UDMR.

Tags:
Inchide