VIDEO | Kelemen Hunor, despre susținerea lui Cioloș: Nu cred că va căuta la noi, va căuta unde are majoritate

Publicat: 11/10/2021, 21:38
Actualizat: 11/10/2021, 23:12

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, la B1TV, că este dificil de discutat în acest moment o posibilă susținere a lui Dacian Cioloș în funcția de premier, după ce USR PLUS s-a aliat cu PSD și AUR pentru a dărâma Guvernul de coaliție PNL – USR PLUS – UDMR. El consideră că premierul desemnat de Klaus Iohannis va merge către cei cu care au făcut complot și nu către UDMR.

„În acest moment nu pot să vă spun altceva decât că este o propunere a președintelui și mai departe vom vedea. Președintele a făcut ce era de făcut, a văzut că există o majoritate PSD-USR-AUR. Din această majoritate a existat o singură propunere, Dacian Cioloș. A fost ultima majoritate probată prin vot. Faptele arată că acolo există o majoritate de 281 de voturi. Președintele a venit și a propus așa cum scria în decizia CCR, o propunere care poate să întrunească o majoritate care a fost probată săptămâna trecută”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul maghiar susține că nu a mai discutat de aproape o lună cu Dacian Ciolos, însă îl invită pe acesta să vină în fața Parlamentului cu o majoritate care să formeze noul Guvern.

„Cam de patru săptămâni nu am vorbit cu Dacian Cioloș. Am discutat undeva în septembrie. Important e că există un premier desemnat și că va veni în parlament cu programul de guvernare și cu lista membrilor Guvernului”, a afirmat șeful UDMR.

El a precizat că jocurile politice trebuie rapid depășite, întrucât important este gestionarea crizei economice și sanitară.

„Jocurile de putere chiar nu sunt importante. Important este să plafonăm prețurile, pentru o perioadă de timp, după care trebuie să îi ajutăm și pe antreprenori. Astea sunt lucrurile importante, pandemie, plafonare și buget. Dacian Cioloș are toată șansa să vină cu un guvern sprijinit de acea majoritate. Nu am discutat cu Dacian Cioloș despre așa ceva. Prima oară trebuie să clarificăm de ce a dat jos Guvernul, fiindcă era un lucru să dai jos guvernul ceea ce s-a și întâmplat și un alt lucru să cauți o soluție fără să dai jos guvernul”, a spus Hunor.

Șeful UDMR a criticat acțiunea celor de la USR PLUS prin care a ales să iasă din coaliția de Guvernare și să se alieze cu PSD și AUR pentru dărâmarea Cabinetului Cîțu și nu vede cu ochi buni reformarea coaliției cu UDMR.

„Nu poți să spui că astăzi te dau jos, îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă. E un mod de a face o apropiere destul de ciudată. Nu merge. Eu nu am datele necesare să vorbesc în acest moment și oricum dacă UDMR ar susține nu are majoritate trebuie să găsească și pe altcineva. Dar eu nu cred că va căuta la noi, va căuta unde are majoritate”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, la B1 TV.