Kelemen: Scoaterea sintagmei „național” din articolul 1 din Constituție nu este negociabilă

Kelemen: Scoaterea sintagmei național din articolul 1 din Constituție nu este negociabilă
Publicat: 25/05/2013, 20:48
Actualizat: 28/07/2014, 19:57

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii de la Miercurea Ciuc, că propunerea formațiunii de scoatere a sintagmei „național” din articolul 1 din Constituție „nu este negociabilă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, dacă pentru UDMR este negociabilă propunerea de scoatere a sintagmei „național” din articolul 1 al Constituției, Kelemen Hunor a răspuns negativ.

„Nu vom negocia prin televiziuni, prin mass-media. Am recepționat toate mesajele. Nu este negociabilă”, a spus liderul UDMR.

Premierul Victor Ponta le-a spus, sâmbătă, delegaților UDMR la Congresul Uniunii, că modificarea articolului 1 din Constituție va fi greu de acceptat pentru o majoritate parlamentară, dar că împreună pot găsi formula care să le garanteze maghiarilor că sunt parte a națiunii.

„Cred că la modificare constituțională putem găsi acea formulă care să vă garanteze și dumneavoastră că sunteți o parte a națiunii, o parte legitimă a acestei țări și că asta e țara dumneavoastră, cum e a tuturor românilor”, a mai spus premierul Ponta.

Peste o mie de persoane au participat, sâmbătă, la al XI-lea Congres al UDMR, care s-a desfășurat la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, fiind cel mai mare congres din istoria Uniunii. Printre participanți s-au numărat peste 770 de delegați ai filialelor teritoriale și liderii principalelor partide din România și Ungaria. La congres au participat, ca invitați, și președintele PSD, premierul Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, președintele PDL, Vasile Blaga, liderul Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, precum și politicieni din Ungaria.

Potrivit unui document adoptat, sâmbătă, la finalul Congresului UDMR de la Miercurea Ciuc, se recomandă ca, pe lângă limba română, în unele regiuni limbile minorităților naționale să poată fi utilizate ca limbă oficială.

„Recomandăm o clauză constituțională care să ofere posibilitatea reglementării legislative a autonomiei culturale și condiții constituționale pentru constituirea unor regiuni cu statut special. Am recomandat ca, pe lângă limba română, în unele regiuni, limbile minorităților naționale să poată fi utilizate ca limbă oficială. Recomandările noastre se referă în primul rând la situația constituțională și de drept civil a comunității noastre etnice: recomandăm din nou radierea conceptului statului național. Consemnarea caracterului național al statului în Constituție este un anacronism care, cu toate că nu poate fi interpretat în termeni juridici, poate servi drept bază unor măsuri discriminatorii împotriva minorităților etnice sau respingerii unor creanțe îndreptățite ale minorităților. Recomandăm totodată ca legea să recunoască minoritățile naționale ca elemente constitutive ale statului, pentru că acest principiu constituțional poate crea egalitatea reală în drepturi nu doar între indivizi ci și între comunități, în primul rând între majoritatea română și naționalitățile istorice de pe teritoriul României, conform celor stipulate în Declarația de la Alba Iulia din 1918”, se arată în documentul citat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”