Kelemen: UDMR inițiază organizarea referendumurilor locale pe tema regionalizării

Kelemen: UDMR inițiază organizarea referendumurilor locale pe tema regionalizării
Publicat: 16/08/2013, 14:57

UDMR va iniția organizarea referendumurilor locale în șase județe din țară pentru consultarea populației cu privire la regionalizare, a afirmat președintele formațiunii, Kelemen Hunor, care s-a declarat conștient de faptul că prefecții vor ataca deciziile, însă este de părere că „mesajul contează”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, prezent, vineri, la Școala de vară a tinerilor din județul Covasna, care se desfășoară la tabăra de tineret de la Pădureni, a declarat că Uniunea va iniția referendumuri locale în câteva județe pe problema reorganizării administrative a țării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen a adăugat că poziția UDMR este „foarte fermă și clară”, respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face fără ca cetățenii să fie întrebați ce cred, întrucât „viața lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării”.

„De aceea vom iniția aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna și Mureș, precum și în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj și Satu Mare. Sunt convins, așa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanța, că vor fi și alte județe unde astfel de inițiative vor apărea, fiindcă poziția noastră este foarte fermă și foarte clară: nu poți să treci la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om”, a spus președintele UDMR.

Astfel, UDMR va începe, peste câteva zile, o acțiune de strângere de semnături pentru a iniția hotărâri în consiliile locale în privința organizării referendumurilor.

„După ce vom aduna semnăturile necesare, consiliile locale vor adopta hotărâri, conform legii, iar pe urmă vom încerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem conștienți că prefecții vor avea mandat să atace aceste hotârări, dar eu cred că mesajul este important: în toată lumea instituția referendumului este binecunoscută, inclusiv în România a fost aplicată de câteva ori, de ce nu am face-o și noi?”, a spus liderul UDMR.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetățenii vor fi întrebați în primul rând dacă sunt de acord cu înființarea regiunilor administrative și în al doilea rând dacă acest lucru se va întâmpla, în ce regiune cred ei că ar trebui să fie localitatea lor.

Kelemen a estimat că hotărârile de consilii locale în privința organizării referendumurilor vor fi adoptate în lunile octombrie și noiembrie.

Potrivit legislației, cetățenii pot propune consiliului local, spre dezbatere și adoptare, proiecte de hotărâri. Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin cinci la sută din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective.

Kiss Edit, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase