Klaus Iohannis critică noul Cod Fiscal: „Aflați în prag electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică”

Președintele Klaus Iohannis, aflat la un eveniment la Banca Națională a României, a criticat noul Cod Fiscal, adoptat de Parlament, dar care încă nu a fost promulgat. Șeful statului a spus că scăderea taxelor nu este neapărat un lucru bun, mai ales dacă se face prost și în prag electoral. "Trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică", a spus Iohannis, în discursul său.

După o discuție cu guvernatorul BNR, Mugusr Isărescu, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre ce înseamnă o economie sănătoasă și cum ar putea România să aibă parte de ea. În opinia sa, noul Cod Fiscal, pe care încă nu l-a promulgat, are câteva probleme. Reducerea unor taxe, despre care spune că este utilă, nu trebuie să pună în pericol alte beneficii.

„Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăți de măsură, mai ales când acestea atentează la aspirațiile noastre de libertate și prosperitate pe termen lung. Aș putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunității promulgării sale. Nu știu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluționa finanțele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci și maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanțelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflați totuși în prag de an electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre tentația politică și realitatea economică”, a declarat Iohannis, la BNR.

De altfel, președintele susține că românii trebuie să renunțe la iluzii și că este nevoie de o nouă abordare economică. Iohannis a dat exemplul Greciei, a cărei economie „s-a bazat pe deficite și datorii publice”, adică „dezechilibre care trebuie corectate profund”.

În timp ce premierul Victor Ponta s-a lăudat, în diverse rânduri, cu creșterea economică, șeful statului susține că „progresul României nu trebuie să aibă doar o alură cantitativă, statistică și prin rate înalte de creștere”. „Atunci când sunt obținute ușor se pot pierde la fel de ușor”, a avertizat el.

„Economia pare construită, în continuare, în jurul bugetului de stat, ceea ce explică de ce românii așteaptă ca multe lucruri să vină, în continuare, de la stat sau prin intermediul statului. Este nevoie ca întreprinderile de stat să își corecteze dezechilibrele, care trădează indisciplină financiară și management defectuos. Încă nu este târziu, în acest sens, să înțelegem necesitatea regândirii rolului statului, prin întărirea prezenței sale instituționale și restrângerea prezenței sale economice. Altfel nu vom putea spera la europenizarea României, la dezvoltarea unei clase de mijloc puternice, care este indicatorul autentic al dezvoltării economice”, a mai spus Iohannis.

Amintim faptul că noul Cod Fiscal a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, pe 24 iunie 2015, fiind trimis spre promulgare. Președintele are la dispoziție 20 de zile pentru a o promulga sau pentru a o trimite înapoi la Parlament pentru reexaminare.

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide