Klaus Iohannis face apel la unitate în rândul coaliției de la guvernare, chiar dacă vor exista și „decizii dificile”

Klaus Iohannis face apel la unitate în rândul coaliției de la guvernare, chiar dacă vor exista și „decizii dificile”
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/01/2021, 08:29

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții vor trebui să fie transpuse cât mai curând în propuneri concrete.

Astfel, președintele a precizat că este nevoie de „unitatea partenerilor de coaliție și de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt și decizii dificile”, informează Digi24.

Președintele a făcut această declarație în cadrul discursului său de la recepția virtuală de Anul Nou organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

„2021 a debutat însă cu semne bune pentru România și pentru comunitatea de afaceri, cu semnale încurajatoare de revenire a creșterii economice. Prognozele indică faptul că România va beneficia de o creștere cu 4,3% în acest an, un procent destul de bun, dat fiind contextul în care ne aflăm. Țara noastră se confruntă însă, în continuare, cu spectrul dezechilibrelor economice, față de care trebuie găsite soluții sustenabile.

Preocupările actuale ale Guvernului și ale Parlamentului pentru reforme și investiții trebuie transpuse cât mai curând în propuneri concrete, care să vizeze reformarea unor sectoare cheie, în domenii precum sănătatea, educația, transporturile, dar și în planul interacțiunii dintre stat și cetățean.

Numai lucrând împreună, prin efortul comun al autorităților statului și al mediului de afaceri, putem atinge destinația drumului pe care România pornește la început de an, către reforma statului și bunăstarea economică. Pentru a atinge aceste deziderate este nevoie, totodată, de unitatea partenerilor de coaliție și de hotărârea lor în a lua deciziile corecte, chiar dacă sunt și decizii dificile”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Prea mult s-a bătut pasul pe loc

Președintele a mai spus că în ultimele trei decenii „s-a bătut pasul pe loc” și au fost ratate foarte multe oportunități, iar clasa politică actuală are șansa, dar și responsabilitatea, de a accelera reformele necesare pentru dezvoltarea României, în parteneriat cu mediul de afaceri.

„Prea mult timp în ultimele trei decenii s-a bătut pasul pe loc, prea multe oportunități au fost ratate, lucruri care au încetinit sau chiar compromis iremediabil marile proiecte de dezvoltare ale României. Actuala clasă politică are deopotrivă șansa și responsabilitatea de a accelera reformele esențiale în beneficiul tuturor românilor. Mediul de afaceri este și trebuie să rămână un partener deosebit de important al statului român, partener care poate contribui în mod cert la accelerarea reformelor și a proiectelor de investiții.

Nu poate fi imaginată dezvoltarea României fără o simbioză public-privat, fără o colaborare corectă, bazată pe implicare, respect și transparență decizională. Am încurajat mereu dialogul onest dintre Guvern și reprezentanții mediului de afaceri”, a afirmat, joi, Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Buna comunicare dintre mediul de afaceri și autorități este esențială

Președintele Iohannis a adăugat că o bună comunicare între mediul de afaceri și Guvern este esențială.

Totodată, el a mai spus că încă este necesară simplificarea procedurilor pentru ca instituțiile statului să fie mai eficiente.

„În anul 2020, buna comunicare dintre mediul de afaceri și Guvern a dus la adoptarea de măsuri economice adecvate, atât la debutul crizei sanitare, cât și ulterior. Multe dintre efectele pozitive ale acestor măsuri continuă și în prezent. De exemplu, schema Kurzarbeit, schema IMM Invest, schema de garanții pentru întreprinderi mari urmează să producă în lunile următoare efectele așteptate.

Încă persistă necesitatea clarificării unor reglementări și nevoia simplificării procedurilor pentru eficientizarea activității statului, în vederea sprijinirii efective a mediului privat. Cunosc faptul că oamenii de afaceri așteaptă din partea Guvernului seriozitate și eficiență. Întârzierile care există încă în aplicarea unor soluții sunt, totodată, semnale puternice pentru membrii coaliției de guvernare.

Marile companii pot promova, uneori mai eficient chiar decât autoritățile publice, avantajele unui mediu de business prietenos, regimul fiscal competitiv, produsele românești de calitate, atracțiile turistice deosebit de variate, resursele naturale neexploatate și forța de muncă bine pregătită”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase