Klaus Iohannis, FAȚĂ ÎN FAȚĂ cu partidele, pentru a discuta despre modificările LEGILOR JUSTIȚIEI

Klaus Iohannis, FAȚĂ ÎN FAȚĂ cu partidele, pentru a discuta despre modificările LEGILOR JUSTIȚIEI
Publicat: 24/10/2018, 12:29
Actualizat: 25/03/2019, 22:30

Discuțiile de miercuri de la Cotroceni vin după avizul Comisiei de la Veneția și criticile aduse de această instituție cu privire la OUG privind legile justiției și Codurile Penale, în urma cărora șeful statului a cerut, vineri, demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit Administrație Prezidențiale, programul consultărilor este următorul:

– ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

– ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

– ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

ora 16:30 – Uniunea Salvați România (USR);

ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Președinția a mai precizat că fiecare delegație poate fi formată din maximum cinci persoane.

Klaus Iohannis a participat, marți, la dezbaterea în plenul Parlamentului European privind viitorul Europei. Mai mulți europarlamentari au adus în discuție statul de drept din România, modificările legilor justiției și protestele de la București. În replică, șeful statului a ținut să precizeze că România este o țară democratică, iar probleme ridicate sunt chestiuni interne. „Ce democrație parlamentară ar fi aceea fără controverse?” a întrebat retoric Iohannis, de la tribuna Parlamentului European.

Președintele României a explicat că punctele atinse de eurodeputații care au luat cuvântul fac referire la o problemă internă. Iohannis a afirmat, despre rezoluția care urmează să fie votată, la începutul lunii noiembrie, în Parlamentul European, că este neobișnuită, mai ales că vine cu puțin timp înainte ca România să preia președinția Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

Dintre cei doi lideri ai coaliție PSD-ALDE, Călin PopescuTăriceanua confirmat, marți seară la o emisiune TV, căva mergela consultările de la Cotroceni și se așteaptă ca Iohannis să îi spună ce preocupări și probleme vede în domeniul Justiției. ALDEva avea un punct de vedere la discuțiile cu Klaus Iohannis, însă Tăriceanu nu a datmai multe detalii. El ar fi de acord cu propunerea unuipact pe justiție, semnat de toate partidele din România.

„Nu aș refuza o astfel de idee, dar depinde ce punem în el, pentru că trebuie să punem în el și carne și legume și sare și piper, de toate,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu marți seară, la Digi 24. „Adică nu poate un pact să vizeze o bucățică. Știu bine ce vreau să îi spun mâine președintelui, însă nu pot să vă spun acum. Nu știu dacă această idee aparține președintelui, dacă va solicita așa ceva, dar punctul nostru de vedere e ca statul de drept înseamnă respectarea drepturilor cetățenilor. Dacă statul de drept înseamnă procurori, judecători, protocoale, atunci pozițiile noastre nu au cum să coincidă. Sau depinde. Poate președintele nu vrea să ne spună nimic și așteaptă să vadă ce îi spune noi lui.”

Liderul ALDE a subliniat că statul de drept trebuie să fie centrat pe cetățean și pe garantarea drepturilor și libertăților individuale, care trebuie „făcute de cadrul legislativ și de instituții”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a confirmat dacă va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni.

Liderii PSD vor decide miercuri dimineață, de la 10:30, în cadrul Biroului Permanent Național, dacă vor participa la discuțiile cu Iohannis pe legile justiției, au declarat pentru Mediafax surse din interiorul partidului.

Primul partid care a confirmat participarea la consultările de la Cotroceni a fost PNL. Ludovic Orban va înmâna șefului statului o declarație-angajament în privința Legilor justiției. Documentul liberalilor conține câteva puncte prin care partidul își asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneția și deciziile Curții Constituționale.

Orban a solicitat și celorlalte partide parlamentare să adopte o poziție similară, „astfel încât să oferim garanția cetățenilor români că există o poziție reală în politică pentru a readuce legile justiției într-un cadru European, care să permit accesul liber la justiție pentru fiecare cetățean”.

Și președintele PMP, Eugen Tomac a confirmat lunică va merge la consultării, acuzând că PSD a adoptat Codul Penal și Codul de Procedură Penală pentru Dragnea, nu pentru români.

PMP va avea un mesaj foarte clar și consideră că este important să existe un dialog strâns între șeful statului și partidele politice. Tomac este îngrijorat de concluziile avizului Comisiei de la Veneția și crede că acest subiect trebuie să fie discutat „într-o manieră cât mai transparentă”.

Liderii USR, Dan Barnași președintele UDMR, Kelemen Hunor, și-au confirmat, de asemenea participarea la consultări. Întrebat, marți, de corespondentul Mediafax, care este mandatul delegației UDMR la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pe justiție, Kelemen Hunor, a precizat că atunci când este vorba de Codul de Procedură Penală, de lupta împotriva corupției, împotriva terorismului, a traficului de arme, droguri și persoane, lucrurile trebuie analizate cu mare seriozitate.

În opinia liderului UDMR, raportul Comisiei de la Veneția trebuie citit foarte atent și trebuie văzut dacă și ce se poate prelua din sugestiile formulate. Totodată, acesta consideră că varianta OUG nu ar fi fezabilă, iar o dezbatere parlamentară, în actualul context politic și în perspectiva alegerilor de anul viitor, nu va ajuta foarte mult deoarece guvernanții și opoziția ar intra, imediat, într-un război politic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Asia Express 2024. S-a aflat lista completă a finaliștilor după eliminări
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Un studiu ar fi aflat de ce femeile dorm mai puțin și mai prost decât...