Klaus Iohannis: La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit

Klaus Iohannis: La 32 de ani de la Revoluția Română, este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit
Președintele României, Klaus Iohannis / Sursa foto: Administrația Prezidențială
Publicat: 22/12/2021, 11:16
Actualizat: 22/12/2021, 11:20

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, un mesaj, cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății. El spune că, la 32 de ani de la Revoluția Română, „este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit”.

„Rememorarea faptelor și evocarea eroilor trebuie împletite cu asumarea corectă a trecutului, iar acest lucru presupune, mai întâi de toate, înfăptuirea dreptății. Din păcate, aflarea adevărului și pedepsirea tuturor celor responsabili de ororile din Decembrie 1989 constituie o restanță impardonabilă a justiției române”, subliniază șeful statului.

Conform sursei citate, la 32 de ani de la Revoluția Română, „este rușinos că nimeni nu a plătit pentru victimele acelui masacru cumplit”.

„Justiția română nu trebuie să aibă liniște până ce vinovații pentru morții Revoluției nu vor fi identificați și trași la răspundere. În calitate de Președinte al României, voi continua, cu aceeași hotărâre, să apăr idealurile Revoluției și să militez pentru o societate modernă, puternică și incluzivă. România liberă pentru care s-au sacrificat eroii noștri este țara în care domnesc drepturile și libertățile fundamentale ale omului, locul unde dreptatea este înfăptuită de o justiție independentă și responsabilă în fața societății și a istoriei”, a transmis președintele României.

El mai spune că Decembrie 1989 reprezintă reperul generațiilor noastre, punctul zero al istoriei recente care a schimbat fundamental destinul României.

„Atunci am câștigat lupta pentru libertate și demnitate împotriva unei odioase dictaturi, o izbândă plătită cu prețul sângelui prea multor tineri”, afirmă șeful statului.

El precizează că  Decembrie 1989 a deschis drumul țării noastre către democrație, a permis integrarea în NATO, aderarea la Uniunea Europeană, încheierea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și profilarea României într-un furnizor de securitate regional.

„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără Revoluția noastră anticomunistă. În urmă cu 32 de ani, românii au stat neclintiți în fața tancurilor și a focurilor de armă, mânați de o singură dorință: eliberarea României de dictatura care a frânt brutal parcursul democratic al țării noastre. Regimul comunist nu a reușit să anihileze opoziția românilor, să aplatizeze conștiințele sau să înăbușe speranța! Mulți au trăit cu convingerea că ororile vor lua sfârșit, au existat oameni curajoși care au acționat și au suferit pentru ca țara noastră să își recâștige libertatea”, adaugă șeful statului.

Președintele vorbește și despre „nostalgia comunismului pe care unii vor să o cultive”.

„Este o cinică încercare de a exploata temerile și fricile justificate ale românilor, generate de perioadele de incertitudine prin care trecem. În realitate însă, comunismul s-a dovedit distructiv și a generat o sinistră dictatură, ducând la înapoierea României și la un decalaj major față de Europa occidentală. Lozincile și retorica nu țin loc de dezvoltare economică stabilă sau de viziune pentru un viitor prosper pentru fiecare cetățean”, adaugă Iohannis.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
REGULILE pentru posesorii auto se schimbă dramatic. VA FI INTERZIS pentru toți șoferii din România
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Vezică biliară de porțelan”, găsită într-un mormânt vechi de 100 de ani