Klaus Iohannis, mesaj la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România-SUA: Țara noastră a devenit cel mai constant și de încredere aliat al Americii în regiune

Klaus Iohannis, mesaj la 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România-SUA: Țara noastră a devenit cel mai constant și de încredere aliat al Americii în regiune
Președintele Klaus Iohannis / Sursa: Captură Youtube, Administrația prezidențială
Publicat: 11/07/2022, 12:00
Actualizat: 11/07/2022, 12:00

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj la împlinirea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii. El a spus că pactul „a avut un rol determinant în transformarea democratică a ţării noastre şi a condus la extinderea cooperării bilaterale şi în plan internaţional, la consolidarea relaţiei transatlantice”.

„La un sfert de secol de la lansare, România şi SUA sunt angajate în extinderea şi aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului strategic, de la cooperarea excelentă dintre ţările noastre în domeniul securităţii şi apărării, până la cea în domeniul economic, al securităţii energetice, educaţiei, cercetării şi relaţiilor interumane. Soliditatea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimelor ani şi, cel mai recent, prin anunţul făcut de preşedintele Joseph R. Biden în contextul Summitului NATO de la Madrid, referitor la suplimentarea prezenţei trupelor americane în România. Această soliditate este, de asemenea, completată de o cooperare tot mai dinamică în multiple domenii, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR)”, a transmis şeful statului.

Klaus Iohannis afirmă că, în ultimii 25 de ani, România a demonstrat voinţa şi capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant şi de încredere aliat al Statelor Unite în regiune.

Includerea României în Programul Visa Waiver, un obiectiv al parteneriatului strategic

„Războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, situaţia de securitate din regiunea noastră şi consecinţele grave ale acestui război la nivel global şi în sectoare cheie ne determină să acţionăm împreună, mai uniţi ca niciodată, pentru a găsi soluţii, în plan bilateral sau euroatlantic, pentru a consolida şi proteja valorile, securitatea şi rezilienţa societăţilor noastre”, a precizat sursa citată.

El subliniază că un obiectiv al Parteneriatului strategic este includerea României în Programul Visa Waiver.

„Parteneriatul strategic este despre oameni, despre legăturile interumane care ne aduc mai aproape. Un obiectiv comun asumat de ţările noastre ca parte a acestei dimensiuni de cooperare este includerea României în Programul Visa Waiver, iar ambele părţi depun eforturi pentru îndeplinirea sa”, subliniază Iohannis.

Şeful statului salută cu această ocazie comunitatea de români care trăieşte, munceşte sau studiază în Statele Unite şi pe americanii care trăiesc în România. De asemenea, el transmite un mesaj special de mulţumire militarilor americani prezenţi în ţara noastră.

„Am convingerea că Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite este şi va continua să rămână unul dintre fundamentele politicii externe şi de securitate ale României”, a conchis șeful statului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase