Klaus Iohannis nu face presiuni asupra judecătorului Petre Lăzăroiu

Klaus Iohannis nu face presiuni asupra judecătorului Petre Lăzăroiu
Publicat: 19/06/2018, 16:39
Actualizat: 26/03/2019, 00:53

Știu că a existat o discuție, știu că s-a dat un comunicat și știu că acel comunicat conținea tot ce a fost spus. Nu există nicio presiune și eu nu fac nicio presiune asupra unui judecător. Ar fi fundamental eronat. Și ce a discutat doamna Tănăsescu, nici vorbă de vreo presiune. Doamna Tănăsescu mi-a spus că există o sesizare din partea unui ONG. Întreaga chestiune a fost denaturată din motive pur politice. Habar nu am de ce domnul Lăzăroiu a intrat în acest joc. Întrebați-l dumneavoastră,” a afirmat președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea cu ambasadorii statelor membre UE acreditați la București, la sediul ambasadei Bulgariei.

Replica judecătorului CCR Petre Lăzăroiu nu s-a lăsat așteptată.

„Observ din ce a declarat președintele că se confirmă ca are o plângere a unei asociații la Cotroceni , dar că în niciun caz nu s-a gândit să emită un decret. Și a mai spus președintele că nu s-a gândit la așa ceva, dar e bine să-i spuneți judecătorului în cauză, persoanei în cauză, dacă este ceva sau nu. Păi dacă rememorăm tot traseul, vedem din start că prima dată s-a spus că a avut loc o discuție între doi profesioniști. După, s-a spus că s-au discutat anumite teme, dar în niciun caz că nu a fost vorba de o discuție pe acest subiect. După aceea, a ieșit doamna Tănăsescu și a spus că nu mai comentează, Administrația Prezidențială nu are legătură cu ce am făcut eu. Și vine acuma președintele și spune «DA, ȘTIAM». Deci a negat tot timpul că ar exista o solicitare, că avem o solicitare, dar nu am convenit că voi da eu un decret. Dacă le punem cap la cap, atunci gândiți dumneavoastră cam despre ce e vorba. (…) Eu nu fac politică, nu am făcut politică și nu intru în jocuri politice. Eu am sesizat pericolul care este pentru Curte,” a declarat Petre Lăzăroiu, la Antena 3.

Simina Tănăsescu a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a sugerat că „are o sarcină ingrată”, de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR. Un ONG a depus la Președinție o sesizare despre situația judecătorului.

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administrația Prezidențială a anunțat că în discuția pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, nu a reprezentat Administrația Prezidențială.

„Consilierul prezidențial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultății de Drept a Universității București pentru a-i înmâna acestuia două cărți de specialitate pe zona dreptului financiar. Menționăm că în aceste zile consilierul prezidențial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfășoară activități didactice. În acest context, a avut loc o discuție pur teoretică pe marginea solicitării asociației civice VeDem Just, o discuție tehnică, între doi profesioniști de drept constituțional, care nu a implicat în niciun fel instituția Președintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate și nefondate orice fel de speculații sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu”, se arata în pozitia Administrației Prezidențiale.