• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Klaus Iohannis, misiune grea la Bruxelles. România se confruntă cu o problemă suplimentară după Brexit

Klaus Iohannis, misiune grea la Bruxelles. România se confruntă cu o problemă suplimentară după Brexit

Președintele Klaus Iohannis se află vineri la Bruxelles pentru o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel. 

Întâlnirea face parte din seria întrevederilor pe care șeful CE le are cu liderii statelor Uniunii în pregătirea Consiliului Extraordinar pentru negocierea viitorului buget multianual, în condițiile în care Uniunea a rămas, după Brexit, fără unul din principalii contributori.

Mai multe țări europene se tem ca viitorul acord să nu aducă importante reduceri bugetare, accentuate de oprirea contribuției Marii Britanii, care a părăsit oficial UE la sfârșitul lunii ianuarie.

Comisia Europeană și Parlamentul European au cerut creșterea contribuțiilor statelor membre pentru a acoperi golul lăsat de Marea Britanie. Este posibil ca și România să își crească suma cu care contribuie la bugetul comun.

Președintele Consiliului European, Chales Michel, s-a consultat în cursul acestei săptămâni cu mai mulți șefi de stat și de guvern din țările membre cu privire la bugetul pe termen lung al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi îşi dorește ca la reuniunea extraordinară a Consiliului pe care a convocat-o pentru 20 februarie să se ajungă la un acord care să fie în beneficiul cetățenilor.

Inchide