Klaus Iohannis va merge în Spania la Summit-ul Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European

Klaus Iohannis va merge în Spania la Summit-ul Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European
Klaus Iohannis, președintele României
Publicat: 03/10/2023, 14:43
Actualizat: 03/10/2023, 19:49

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 5 octombrie 2023, la Granada (Regatul Spaniei), la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE), şi vineri, 6 octombrie 2023, la reuniunea informală a Consiliului European.

Președintele României va coprezida, alături de premierul Regatului Norvegiei, masa rotundă din cadrul Summitului CPE care va dezbate aspecte legate de energie, mediu şi combaterea schimbărilor climatice. La acest grup de lucru vor mai participa lideri din Islanda, Monaco, Slovenia, Olanda, Cehia, Polonia, Serbia, Malta şi Ungaria, se arată în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

Programul Summitului CPE cuprinde o sesiune plenară și mese rotunde în cadrul cărora se vor discuta teme de actualitate care vizează tranziția digitală, inteligența artificială, energia, schimbările climatice, securitatea, multilateralismul, dar și aspecte geostrategice.

În cadrul dezbaterilor, președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru acțiuni decisive în abordarea provocărilor strategice discutate în cadrul mesei rotunde, în vederea combaterii eficiente a schimbărilor climatice și a consolidării rezilienţei colective prin asigurarea unei aprovizionări previzibile cu energie, inclusiv prin limitarea dependenței de actori terţi care nu împărtăşesc aceleaşi valori şi prin asigurarea sustenabilității resurselor energetice.

La Summitul Comunității Politice Europene și-au anunțat prezența 51 de delegații. Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității şi stabilității pe continentul european. Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, în luna octombrie 2022, iar cea de-a doua lângă Chișinău, în iunie 2023, mai transmite Cotroceniul.

În ceea ce privește reuniunea informală a Consiliului European din 6 octombrie 2023, găzduită la Granada de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, aceasta are ca obiectiv principal lansarea procesului de reflecţie asupra viitoarei Agende Strategice a UE, precum şi dezbaterea, în acest cadru, a unor teme majore precum apărarea, reziliența și competitivitatea, angajamentul global al UE, migrația, precum și extinderea.

Noua Agendă Strategică reprezintă un document esențial pentru definirea liniilor de acțiune vizând consolidarea Uniunii, creșterea rezilienței sale și reducerea dependențelor strategice, mai ales în actualul context complex la nivel european și internațional. Președintele Klaus Iohannis va arăta că Agenda Strategică trebuie să fie concepută în mod pragmatic și să se concentreze pe obținerea de rezultate concrete.

În acest cadru, o temă esențială de dezbatere este cea a viziunii asupra extinderii, inclusiv capacitatea Uniunii de a primi noi membri și procesul intern de adaptare și reformă în acest sens. Președintele României va accentua caracterul strategic al extinderii, ca una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii, și va pleda pentru o decizie pozitivă până la finalul acestui an pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Va puncta, totodată, că avansarea procesului de extindere și reformele interne trebuie tratate ca procese complementare, care au loc simultan, în paralel.

Pe componenta de apărare, discuţiile liderilor UE se vor pe axa pe consolidarea bazei tehnologice și industriale din sectorul apărării prin investiții, pe stimularea mobilității militare și a achizițiilor comune. Consiliul European va aborda şi tema rezilienței și a competitivității Uniunii Europene, cu accent pe realizarea dublei tranziții, verde și digitală, şi reducerea vulnerabilităților generate de schimbările climatice și tensiunile geopolitice, precum și la obiectivul unei Piețe Unice mai coezive, inovative și interconectate.

Președintele Klaus Iohannis va accentua faptul că reziliența internă depinde în mare măsură de aprofundarea integrării, solidarității și a coeziunii, prin reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre și evitarea fragmentării.

De asemenea, liderii UE vor avea un schimb de opinii cu privire la fenomenul migraţiei, cu accent pe necesitatea implementării măsurilor deja agreate, abordarea cuprinzătoare a migrației pe ambele componente – internă și externă – în conformitate cu principiile și valorile UE și drepturile omului şi necesitatea identificării unui răspuns european la această provocare.

Klaus Iohannis va evidenția că Uniunea trebuie să continue să caute, pe acest palier, mixul potrivit de măsuri – pe termen scurt, mediu și lung – în cooperarea cu țările de origine și de tranzit, care să fie reflectate în parteneriate personalizate și reciproc avantajoase.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIVITATE NAȚIONALĂ | GÂNDUL dezvăluie cine pune presiune pe Guvern: MAFIA PĂCĂNELELOR!

VIDEO | Proiect de lege: control parental pe internet pentru copiii sub 16 ani. Se îngrădește libertatea copiilor?

VIDEO | Sorin Grindeanu „tranșează” subiectul unei alianțe PSD-PNL în alegeri: „Astăzi, NU există argumente pentru liste comune”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii