Kovesi, premiată de SUA pentru curaj

Kovesi, premiată de SUA pentru curaj
Publicat: 11/04/2014, 12:52
Actualizat: 31/07/2014, 14:00

Pe lângă procurorul-șef al DNA, au mai fost premiate istoricul Lya Benjamin, pentru dezvăluirile privind Holocaustul din România, poeta și dizidenta Ana Blandiana, reporterul de investigații Ondine Gherghuț, comisarul șef de poliție Viorica Marincaș, prima femeie numită șef al unui inspectorat județean de poliție, și ecologista Felicia Ienculescu-Popovici.

„În anul 2007, Departamentul de Stat a înființat premiile «Femei curajoase din întreaga lume», pentru a onora calitățile de conducător al unei femei extraordinare care au jucat un rol important în transformarea societăților lor. Femeile pe care le onorăm în această seară au vieți extraordinare. Realizările lor demonstrează puterea acțiunii individuale și reflectă valorile comune ale României și ale SUA. Viziunea, curajul și hotărârea lor reprezintă o sursă de inspirație pentru noi toți”, a declarat Duane Butcher, la ceremonia de înmânare a premiilor, organizată la Ambasada SUA.

„Este important să le sărbătorim și să le prețuim pe aceste femei curajoase. Ar fi bine dacă ar exista mai multe ca ele în lume”, a spus diplomatul american, adăugând că are „marele privilegiu” de a o premia pe Laura Codruța Kovesi, prima femeie procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care „a demonstrat curaj extraordinar, luptând împotriva infracționalității și corupției”.

„Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu, doamna procuror-șef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă și independentă. Ea este o forță care luptă pentru reforma justiției și a statului de drept”, a spus Butcher.

În opinia diplomatului american, Laura Codruța Kovesi a demonstrat „o combinație rar întâlnită de cutezanță și echilibru, trăsături caracteristice ale unui lider adevărat”, iar pe parcursul carierei „a învins obstacole pentru a-și îndeplini visurile”.

„În pofida celor care au avertizat-o că va avea un viitor sumbru ca femeie procuror, ea a sfărâmat stereotipurile existente”, a subliniat Duane Butcher.

Totodată, însărcinatul cu afaceri a precizat că în perioada 2006-2012, când a fost Procuror general al României, Kovesi „a adus tineri profesioniști, a adoptat cele mai noi tehnici de investigație și a insuflat o etică a independenței procurorilor”.

Butcher a declarat că procurorul-șef al DNA este „un model” pentru cei care se vor dedica „eforturilor de a asigura dreptatea în societate”.

„Activitatea sa și a instituției pe care o conduce este acum de o importanță vitală pentru această țară. Devotamentul său și al altor curajoase femei procuror și judecător demonstrează rolul lor crucial în reformarea sistemului judiciar”, a spus diplomatul american, adăugând că pentru el a fost „o onoare și un privilegiu” să lucreze cu Laura Codruța Kovesi în ultimii ani. „Sunt realmente impresionat de talentul, devotamentul și perseverența sa”, a mai spus Duane Butcher, care speră că tinerii și tinerele din România vor urma „exemplul altruismului său”.

„Nu știu dacă sunt cu adevărat o femeie curajoasă, în înțelesul strict al cuvântului, așa cum este definit el în dicționare. Știu însă că m-am angajat într-un efort constant și consecvent de a lucra cu profesionalism și corectitudine”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a subliniat că s-a ghidat întotdeauna după principiul potrivit căruia legea „trebuie să fie mai presus de orice și oricine”.

„Mulțumirea de a ști că ai făcut ce trebuia depășește cu mult orice eventuale neplăceri cauzate de presiuni externe, de forțe interesate să promoveze interese particulare, de imixtiuni neavenite și îți dă puterea de a continua”, a mai spus Kovesi.

Totodată, procurorul-șef al DNA a mulțumit Ambasadei SUA pentru „contribuția constantă și consecventă la consolidarea principiilor statului de drept în România, la dezvoltarea unei justiții independente și imparțiale și la consolidarea unor instituții din sistemul de justiție ca instituții curajoase, pro active și eficiente”.

Cătălina Mihai, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji