Laszlo Tokes va candida pentru un nou mandat de europarlamentar

Laszlo Tokes va candida pentru un nou mandat de europarlamentar
Publicat: 07/02/2014, 13:56
Actualizat: 31/07/2014, 14:09

Europarlamentarul Laszlo Tokes anunță că va candida pentru un nou mandat în Parlamentul European, precizând că deocamdată nu „s-a stabilit” dacă o va face ca reprezentant al PPMT, al unor „organizații civice maghiare” sau ca independent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Laszlo Tokes, președinte al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Oradea, că va candida în România pentru un nou mandat în Parlamentul European, afirmând că va face acest lucru „la chemarea țării”, chiar dacă deocamdată „nu s-a stabilit” dacă va candida ca reprezentant al PPMT, al unor „organizații civice maghiare” sau ca independent.

„Eu mă supun voinței comune, de altfel așa cum procedez încă din decembrie 1989, dacă te cheamă țara sau te obligă interesele comunității trebuie să te supui. Depinde care modalitate ar fi să se înfăptuiască dintre cele posibile”, a spus Tokes.

În acest context, el a criticat UDMR, care „acționează nu în spiritul unității naționale, ci în interesul unității de partid”, adică nu dorește o listă comună de candidați maghiari din Transilvania, în care să se regăsească și reprezentanții PPMT.

„Ar fi de dorit să se formeze o coaliție a tuturor maghiarilor, dar părerea mea este că aceasta nu se va înfăptui, din cauza atitudinii de partid de concurs a UDMR, pentru că brandul UDMR este tare, cum a spus Kelemen Hunor, și a intereselor de partid ale UDMR, care sunt mai tari decât interesele naționale”, a susținut Tokes.

El a fost ales eurodeputat în urmă cu cinci ani, pe listele UDMR.

Pe de altă parte, Tokes a subliniat importanța scrutinului legislativ programat în 6 aprilie în Ungaria, arătând că este pentru prima oară când vor putea vota și maghiarii din Ardeal care au și cetățenie ungară.

„Este pentru prima oară în ultima sută de ani când putem și noi, maghiarii din Transilvania, să decidem prin vot soarta maghiarilor de pretutindeni și asta e foarte important. Vom acționa ca o națiune unitară din Bazinul Carpatin și prin asta vom demonstra unitatea noastră națională care depășește granițele țării”, a spus Tokes.

Parafrazând un vers din „Internaționala Socialistă”, Tokes a spus că „aceasta va fi ultima luptă în Ungaria, dacă nu reușește aripa națională să câștige alegerile, aceasta va fi o pierdere, de aceea trebuie să contribuim cu toții la această victorie” și a adăugat că „PPMT este partenerul strategic al Fidesz, deci opțiunea noastră este clară”.

Președintele CNMT a fost completat de directorul de organizare pe regiunea Partium al acestei formațiuni, Csomortanyi Istvan, care a dat câteva detalii tehnice despre modul în care maghiarii din Transilvania care au și cetățenie ungară pot vota prin corespondență, în cadrul unei proceduri pe care a descris-o ca fiind „complicată”, dar care asigură totuși secretul opțiunii.

„Până acum, în evidențele Biroului Electoral Național de la Budapesta sunt înregistrați 90.000 de maghiari din Transilvania. Noi am ajutat peste 50.000 de persoane să-și facă documentele. Aceste persoane vor primi pe cale poștală, cu două săptămâni înainte (de ziua scrutinului din Ungaria, 6 aprilie – n.r.), un plic cu formularul de vot și cu unul pe care trebuie să-și completeze datele personale și un plic pentru returnarea către Biroul Electoral Național sau către Consulatul General al Ungariei de la Cluj. Votul este secret, chiar dacă este o procedură mai complicată. Persoana trebuie să completeze formularul cu datele personale, ca să se verifice dacă nu este un vot dublu, și separat formularul cu votul trebuie pus în alt plic, care este sigilat, și i se atașează datele personale. După ce se verifică aceste date, se va deschide plicul cu formularul de vot”, a explicat Csomortanyi.

El a precizat că PPMT „nu participă la campania electorală, dar va informa persoanele ca să știe cum își pot da votul”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican