Legea grațierii se întoarce la Comisia Juridică la câteva ore după ce primise aviz favorabil. Problema identificată de Tăriceanu

Legea grațierii se întoarce la Comisia Juridică la câteva ore după ce primise aviz favorabil. Problema identificată de Tăriceanu

Proiectul legii grațierii a fost retrimis la Comisia Juridică, a decis plenul Senatului, cu 61 de voturi pentru, 41 de voturi împotrivă și 7 abțineri.

„Am făcut propunerea pentru a adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a grațierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliției PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susținem și dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulențele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după ședința Biroului Permanent al Senatului.

El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susțin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care „nu sunt oportune”.

„E adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de grațiere extinsă pentru faptele de corupție. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susținem acest punct de vedere. S-au făcut și alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele ALDE a precizat că este nevoie de discuții cu reprezentanții CSM și ai Ministerului Justiției, deși la lucrările comisiei juridice aceștia au fost prezenți.

„Există puncte de vedere exprimate și de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă și vrem să facem o discuție la care să invităm și CSM și MJ, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a apreciat Tăriceanu.

Senatorii din Comisia Juridică au votat luni un raport de admitere cu cinci voturi „pentru” și patru „împotrivă”.

CITEȘTE AICI FORMA LEGII GRAȚIERII IEȘITĂ DIN COMISIA JURIDICĂ

„ANP ne comunică următoarele: 1.022 de persoane ar urma să beneficieze de grațiere, potrivit articolului 1, alineatul 1. Dintre acestea, 433 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii ar beneficia de grațiere în întregime. Deci persoane care să iasă în 48 de ore de la data în vigoare a legii ar fi 433, la momentul acesta și 589 ar avea pedeapsa redusă cu trei ani”, a spus președintele Comisiei juridice Șerban Nicolae.

Senatorul a ținut să facă o remarcă cu privire la numărul de persoane care ar urma să beneficieze de grațiere.

„Sunt convins că depopularea închisorilor va fi considerată de către CEDO suficientă. Femei însărcinate nu au fost identificate persoane care să se încadreze în toate aceste condiții să fie femei însărcinate care să nu fie condamnate pentru infracțiuni exceptate. Deci, cu alte cuvinte, nicio femeie însărcinată nu ar urma să beneficieze de grațiere, dintre cele care se află astăzi în penitenciar. Persoane cu vârsta de peste 60 de ani, niciuna. Persoane care au peste 70 de ani și ar urma să fie grațiate, una”, a mai adăugat Șerban Nicolae.

De asemenea, nouă minori ar urma să beneficieze de prevederile legii grațierii.

„Nouă persoane ar urma să beneficieze de grațierea măsurilor educative privative de libertate. E vorba de minori. În total, 1.032 de pesoane ar urma să intre sub incidența acestei legi a grațierii”, a mai spus Șerban Nicolae.

În timpul dezbaterilor, grupul parlamentar al USR a propus modificarea legii, astfel încât prevederile să nu poată fi aplicate și în viitor. Un alt amendament care prevedea ca persoanele cu vârste de peste 70 de ani să fie grațiate, indiferent de durata pedepsei primite a fost propus de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Niciunul dintre amendamente nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Dragnea cere ca Legea grațierii să fie votată de Senat în forma venită de la Guvern

„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă, procedural, există această posibilitate, Dragnea a răspuns: „Cum să nu? Se poate întoarce Raportul la Comisie”.
Dragnea a spus că nu își dorește ca Legea grațierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern: „Aș vrea să nu vină prin adoptare tacită pentru că ei tocmai au prelungit termenul. Să voteze proiectul de lege cum a venit de la Guvern”, a spus Dragnea, care a arătat că acest lucru înseamnă respingerea Raportului făcut de Comisia juridică din Senat.
Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului