Liberalii își apără cu un sondaj legea prin care obligă românii care refuză programele de prevenție să plătească tratamentul

Publicat: 07/02/2016, 18:28

Proiectul PNL privind prevenția în Sănătate vizează o viață mai bună pentru cetățeni și depistarea riscurilor de îmbolnăvire, în condițiile în care prevenirea bolilor costă mult mai puțin decât tratarea lor, iar interpretările care au fost date contravin spiritului legii, a apărat Eugen Nicolăescu, proiectul care impune plata tratamentului pentru românii care refuză în scris să participe la programele naționale de prevenție.

Fostul ministru al Sănătății a explicat că autorii acestuia și-au propus introducerea unui sistem de prevenire a bolilor, iar legea conține doar principiile de funcționare a acestui mecanism, urmând ca ulterior să fie introduse și normele de aplicare. El a mai susținut că la baza proiectului au stat sondaje de opinie făcute de PNL, împreună cu organizația de femei a partidului, din care a rezultat că românii vor să existe un astfel de sistem de prevenire a bolilor.

Nicolăescu a mai spus că se introduce pentru prima oară obligativitatea statului de a participa cu fonduri pentru un astfel de program de prevenire a bolilor, de care ar urma să beneficieze atât cetățenii asigurați, cât și cei neasigurați. El a explicat că nu era normal ca banii să fie luați din fondurile celor care plătesc asigurare, de aceea finanțarea se va face de la bugetul de stat. Potrivit estimărilor făcute de PNL, programul ar trebui finanțat cu 650-700 milioane euro, adică 10% din totalul fondurilor alocate Sănătății (Ministerul Sănătății și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate).

„Plecând de la un studiu care exista, un sondaj de opinie care spunea că 90 la sută din populația țării dorește un program de prevenție, dorește un program de analize și investigații gratuite, astfel încât fiecare cetățean să poată să prevină o îmbolnăvire, poate să prevină o situație critică de sănătate. Am purces la acest demers împreună cu Organizația femeilor liberale din PNL care a mers pe teren, a discutat cu mii, cu zeci de mii de oameni și în felul acesta am ajuns la concluzia că populația României dorește prevenția”, a spus Nicolăescu.

Ce conține legea

Potrivit, propunerii legislative, toți românii vor fi obligați să participe la programele naționale de prevenție inițiate de ANSP, dacă vor să nu fie buni de plată în caz că se îmbolnăvesc. Cei care nu vor pot semna un act prin care să refuze implicarea în proiectele Agenției. Astfel, românii pot renunța la vaccinare sau la participarea la programele de diagnostic precoce, însă, vor fi obligați, ulterior, să plătească din propriul buzunar tratamentele în cazul bolilor care ar fi putut fi prevenite prin programele respective. În textul legii este dat exemplul unei paciente cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de despistare prin mamografie. Astfel, ea ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuție de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deși, în mod normal, acest tip de tratament este gratuit. De asemenea, explică inițiatorii în expunerea de motive, un pacient cu hipertensiune arterială, care a să se prezinte la controlul medical solicitat de medic, poate fi obligat să suporte 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, dar și neplata concediului medical.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE LEGE

Pentru a încuraja oamenii să participe la programele de prevenire a bolilor inițiate de ANSP, textul propunerii legislative prevede acordarea de stimulente financiare beneficiarilor care își mențin starea de sănătate. Banii vor fi luați sub formă de rambursări din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Rambursarea se va face într-un cont de economii de sănătate (CES) și nu va intra direct în buzunarul beneficiarului. Banii vor putea fi folosiți exclusiv pentru servicii medicale. În cazul în care fondurile strânse nu sunt folosite, ele vor fi atașate pensiei.

De asemenea, pentru a beneficia de aceste stimulente, oamenii trebuie să dovedească o stare de sănătate bună, prin faptul că nu accesează servicii de sănătate. Mai mult inițiativa are în vedere obligativitatea participării beneficiarilor la competiții sportive pentru amatori:

Inițiatorii susțin că „deși poate părea ciudat, este introdusă obligația de a participa la competiții sportive” în scopul atingerii a două obiective, care țintește două obiective posibile: „legitimarea sportivilor amatori și creșterea numărului de sportivi legitimați în sportul respectiv, ceea ce duce la creșterea sportului de masă”, precum și faptul că la „ competiții va veni și familia imediată a beneficiarilor și copiii vor învăța, prin imitație, de la părinții lor că este bine și frumos să facă sport”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA